Lučka Regrat

  3+
Lučka Regrat, foto Jaka Varmuž
Vsak regrat dobi enkrat lučko. Le kdo je še ni pihnil in potem opazoval zasanjanega lebdenja njenih malih lučk po zraku? A Lučka Regrat ni navadna lučka. In tudi ni navaden regrat. Ker bi se rada videla, se s travnika odpravi v mesto. Tam se ljudje gledajo v izložbe in hodijo v kino in v gledališče, da bi gledali sami sebe. Ljudje, izve Lučka, so nori sami nase. Vsako zrcalo pa jih ima tudi malo za norca, zato so ljudje žalostni, ker v ogledalih svojih pravih odsevov ne vidijo. Da bi uzrla kakšna v resnici je, mora Lučka Regrat premagati svoj strah in pogledati na stvari iz druge strani.
Toplo zgodbo o strahu, pogumu in zavesti o sebi kot delcu našega vesolja, je pisatelj Gregor Strniša spisal za najmlajše, predvsem pa za svojo, takrat šele nekajletno hčerko Erno. Strnil jo je v en sam dan, poln pustolovščin in preizkušenj, zelenih travnikov in mestnih ulic, odsevov, ogledal in regratovih lučk.

Pesnik, dramatik, pisatelj in pisec besedil popevk Gregor Strniša je napisal tudi nekaj mladinskih del, pesmi in pravljic za otroke. S svojim poetičnim slogom je vstopal tudi v literaturo za najmlajše, v katero je vnašal svojo idejo »vesoljske zavesti« – zavedanja, da vsaka najmanjša stvar kaže temeljne značilnosti vesolja. V pravljici Lučka Regrat se to vidi tako v lirični pripovedi kot v pesmi, ki je zapisana med pripovedjo, ter v obliki besednih zvez. Pravljica je kot samostojna slikanica izšla leta 1987 pri založbi Mladinska knjiga, leta 2011 pa je bila ponatisnjena v Zlati ptici, antologiji zgodb in pesmi, ki jih je ilustrirala Ančka Gošnik Godec.

Maruša Kink je igralka, režiserka in soustanoviteljica Zavoda Margareta Schwarzwald, v katerem deluje kot umetniški vodja. Zadnja leta se med drugim intenzivno posveča tudi uprizoritvam za otroke in mladino (Veliki pok, Prosto po Prešernu, Romeo in Julija, iCankar), ki jih ne le režira, temveč tudi konceptualno zasnuje in priredi.

Premiera: 5. april 2018, Šentjakobski oder LGL

Režiserka: Maruša Kink
Avtor: Gregor Strniša
Avtorica likovne podobe: Tina Dobrajc
Dramaturginja: Kristina Mihelj
Igrajo: Maja Kunšič, Gašper Malnar, Katja Povše k.g., Gregor Prah k.g.
Glasba: Kristijan Krajnčan
Lektorica: Metka Damjan
Oblikovalec svetlobe: Jaka Varmuž
Vsa zasedba
Predstave
05.04.2018 ob 18:00
Prizorišče: Šentjakobski oder LGL
07.04.2018 ob 11:00
Prizorišče: Šentjakobski oder LGL
Razprodano
07.04.2018 ob 17:00
Prizorišče: Šentjakobski oder LGL
ZA ABONMA
09.04.2018 ob 17:00
Prizorišče: Šentjakobski oder LGL
ZA ABONMA
10.04.2018 ob 17:00
Prizorišče: Šentjakobski oder LGL
ZA ABONMA
11.04.2018 ob 17:00
Prizorišče: Šentjakobski oder LGL
Kritike
Želite prejemati spored in novice po elektronski pošti?
3 reasons to book on our web site