Lučka Regrat

  3+
Lučka Regrat
Vsak regrat dobi enkrat lučko. Le kdo je še ni pihnil in potem opazoval zasanjanega lebdenja njenih malih lučk po zraku? A Lučka Regrat ni navadna lučka. In tudi ni navaden regrat. Ker bi rada videla svojo podobo, se s travnika odpravi v mesto. Tam se ljudje gledajo v izložbe in hodijo v kino in v gledališče, da bi gledali sami sebe. Na poti sreča nenavadne živali, rastline, ljudi in odseve. Da bi se uzrla, mora premagati nekaj strahov, skleniti nekaj prijateljstev in prepotovati nekaj ovinkov in stranpoti.
Toplo zgodbo o strahu, pogumu in zavesti o lastni podobi je pisatelj Gregor Strniša spisal za najmlajše, predvsem pa za svojo, takrat šele nekajletno hčerko Erno. Strnil jo je v en sam dan, poln pustolovščin in preizkušenj, zelenih travnikov in mestnih ulic, odsevov, ogledal in regratovih lučk. Uprizoritev se bo likovno poigravala z odsevi in zrcalnimi slikami. V mestu iz kovine in betona bomo iskali košček narave – regrata in trave. In v njem svoj pravi odsev.

Pesnik, dramatik, pisatelj in pisec besedil popevk Gregor Strniša je napisal tudi nekaj mladinskih del, pesmi in pravljic za otroke. S svojim poetičnim slogom je vstopal tudi v literaturo za najmlajše, v katero je vnašal svojo idejo »vesoljske zavesti« – zavedanja, da vsaka najmanjša stvar kaže temeljne značilnosti vesolja.

V pravljici Lučka Regrat se to vidi tako v lirični pripovedi kot v pesmi, ki je zapisana med pripovedjo, ter v obliki besednih zvez. Pravljica je kot samostojna slikanica izšla leta 1987 pri založbi Mladinska knjiga, leta 2011 pa je bila ponatisnjena v Zlati ptici, antologiji zgodb in pesmi, ki jih je ilustrirala Ančka Gošnik Godec.

Maruša Kink je igralka, režiserka in soustanoviteljica Zavoda Margareta Schwarzwald, v katerem deluje kot umetniški vodja. Zadnja leta se med drugim intenzivno posveča tudi uprizoritvam za otroke in mladino
(Veliki pok, Prosto po Prešernu, Romeo in Julija), ki jih ne le režira, temveč tudi konceptualno zasnuje in priredi.

Premiera: marec 2018, Šentjakobski oder LGL
Režiserka: Maruša Kink
Avtor: Gregor Strniša
Avtorici likovne podobe: Tina Dobrajc, Špela Čadež
Vsa zasedba
Kritike
Želite prejemati spored in novice po elektronski pošti?
3 reasons to book on our web site