Kit na plaži

  9+
Kit na plaži, Ilustracija: Lea Zupančič
Glavna junakinja Nika je malce nenavadna osnovnošolka. Z družino se je preselila v novi kraj in obiskuje novo šolo. Tu se spoznava z novimi sošolci, novimi učitelji in z novimi težavami. Poskuša navezati stike in najti nove prijatelje. Ob različnih vragolijah razigranih osnovnošolcev bomo spoznali tudi učitelje, starše in predvsem učence. Počasi se nam bodo razkrile skrivnosti, ki jih ima vsak človek. Tudi Nika. Nika ima namreč veliko skrivnost ... Za katero pa se na koncu izkaže, da sploh ni tako velika skrivnost.
Živimo namreč v času, v katerem smo vse prevečkrat priča, kako nekdo nekoga ne mara, ker je ta drugačen. Včasih se nam zdi, da bi vsi radi bili takšni, kot je večina. Kot da ne bi hoteli vedeti, da so prav razlike in posebnosti naše največje bogastvo. Narava ustvarja zelo različne oblike življenja. V različnosti pa je napredek. Pa ne samo napredek, v različnosti je lepota in je užitek življenja. Tudi o tem bo spregovorila dinamična in duhovita predstava Kit na plaži.

Roman opozarja na aktualno problematiko vključenosti, ki bo v celoti mogoča šele, ko bo družba dojela, da imamo ljudje enake potrebe in želje ter da ljudje s posebnimi potrebami ne predstavljajo nobene grožnje. Gre za zgodbo, ki nagovarja vse generacije.

Avtor romana in režiser predstave Vinko Möderndorfer je lani za roman prejel desetnico, nagrado za najboljše otroško ali mladinsko delo, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev. Roman je bil izbran v vsakoletni projekt Rastem s knjigo in tako je zgodba prišla med 22.000 osnovnošolcev. Mnoge šole so jo vključile v bralno značko.

SEPTEMBER 2018, ŠENTJAKOBSKI ODER LGL
Režiser: Vinko Möderndorfer
Avtor: Vinko Möderndorfer
Vsa zasedba
Kritike
3 reasons to book on our web site