PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Jure in JakaLutkovna predstava, trajanje 45 min

  4+
Jure in Jaka, foto Jaka Varmuž
Jure in Jaka je poučna zgodba o prijateljstvu, ki premaga vse ovire. Jaka je kos. In kosi so seveda črni. Jaka pa ni samo črn, je tudi sila radoveden kos. Kot izvemo kasneje, veliko bere, zato ga hrepenenje vleče v svet, v druge svetove, predvsem pa si močno želi videti morje.
Na svoji prvi ekspediciji sreča Jureta. Jure je galeb. In galebi so seveda beli. Ne bela in ne črna barva ne Jaku in ne Juretu ne predstavljata nobene težave, saj razlike sploh ne opazita; spoprijateljita se in Jaka se odzove Juretovemu vabilu, naj gre z njim domov. Toda ta idila se poruši, ko prispeta v galebje mesto, kjer so prebivalci vse prej kot prijazni. So nezaupljivi in črnemu prišleku zelo nenaklonjeni. Iz enega samega razloga: ker je drugačen od njih. Predstava nas spomni na to, da je drugačnost lahko največji dar, saj niti dve bilki nista enaki, kaj šele dve živi bitji. Narava ustvarja nove in nove stvaritve, vsaka je edinstvena slika, ki se nikoli ne ponovi. Narava ne ločuje, zgolj ustvarja. Človeka pa je drugačnosti strah, ker mu je neznana, nepredvidljiva.
Avtor: Kitty Crowther
Režiserka: Ivana Djilas
Avtorica likovne podobe: Kirsty Elson
Igrajo: Asja Kahrimanović Babnik, Martina Maurič Lazar, Blaž Celarec k. g.
Avtor glasbe: Blaž Celarec
Kostumografinja: Jelena Proković
Lutkovni tehnolog: Žiga Lebar
Scenografka: Sara Slivnik
Oblikovalec luči: Igor Remeta
Lektorica: Metka Damjan
Izvajalci glasbe: Uroš Rakovec, Severa Gjurin, Boštjan Gombač, Marko Brdnik, Blaž Celarec, Petra Vidmar
Fotografinja: Jana Jocif
Vodja predstave in oblikovalec zvoka: Luka Bernetič
Producentki: Ana Rokvić Pinterič, Alja Cerar Mihajlović
Lučni mojster: Niko Štabuc
Scenski tehnik: Slobodan Ilić
Izdelava lutk, scene, inštrumentov in kostumov: Žiga Lebar, Kirsty Elson, Zoran Srdić, Iztok Bobić, Sandra Birjukov, Zala Kalan, Marjeta Valjavec, Katarina Tadina, Helene Koch, Hanna Juta Kozar, Lara Mastnak, Sara Slivnik, Zlatko Djogić, Uroš Mehle
Vsa zasedba
Kritike