Skrivnostni primer ali kdo je umoril psaDetektivka, kjer ni prostora za laži, festival Zlata paličica 2019, trajanje 65 min

  13+
Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa
Knjižna uspešnica Marka Haddona je naslovniško odprt roman, ki je prejel več nagrad tako za mladinsko leposlovje kot v okviru beletristike za odrasle, v slovenskem prevodu pa je izšel pri Mladinski knjigi leta 2004. Uprizoritev po dramatizaciji angleškega dramatika Simona Stephensa po besedah režiserke predstavlja »senzibilen svet fanta, ki ga begata poplava informacij in nejasnost človeške metaforične komunikacije«. Glavni junak je petnajstletni Christopher, ki nekega večera na sosedovem dvorišču najde umorjenega psa in se odloči odkriti, kdo je morilec. Zanj pravijo, da ima Aspergerjev sindrom, sam pa pravi, da ima rad pse, da ima najraje od vsega matematiko in logiko ter da pozna vse države sveta in njihove prestolnice. Ne prenese, bi se ga dotikali, ne razume vicev in metafor ter sovraži laži. Živi z očetom, ki mu je povedal, da je njegova mama umrla. Z raziskovanjem primera se mu odpirajo popolnoma neznani svetovi, presenečen odkriva domače laži, ki v temeljih zamajejo njegov že tako majavi svet, in tako sprejme prvo veliko samostojno odločitev – pobegniti od doma.
Utemeljitev strokovne komisije


Uprizoritev odločno zariše svet nekoliko posebnega petnajstletnika, njegovo dojemanje okolja in širšo sliko zamotanih, včasih težkih, a realnih odnosov, čustvenih stanj, želja in odločitev. Odlikujejo jo celovito domišljena uprizoritvena zasnova, lucidna raba prostora, disciplinirana uigranost celotne igralske ekipe in še posebej prepričljiva ter natančna upodobitev osrednjega protagonista. S prepletom osebne perspektive in realnega dogajanja gledalce priteguje v razkrivanje skrivnosti, ki pa ne ponuja dokončnega cilja in gotovosti, temveč odpira širši plan življenja in številna vprašanja o laži in resnici, komunikaciji, človeški (ne)moči in načinih, kako se spopadamo z življenjem.

Premiera: 6. oktober 2018
Drama SNG Maribor
Avtor: Mark Haddon, Simon Stephens
Režiserka: Mateja Kokol
Izvajalci: Matevž Biber, Nejc Ropret, Mojca Simonič, Maša Žilavec, Matija Stipanič, Irena Varga, Bojan Maroševič
Prevajalec: Milan Dekleva
Dramaturginja: Maja Borin
Scenografinja: Petra Veber
Kostumografinja: Iris Kovačič
Oblikovalki luči: Mateja Kokol, Petra Veber
Oblikovanje zvoka in giba: sz3
Lektor: Janez Bostič
Vsa zasedba
Kritike
3 reasons to book on our web site