PeskovnikUstvarjalno analogno igrišče, trajanje 0 min

  5+
Peskovnik
V prostranem polju možnosti, v ustvarjalno vznemirljivem analognem igrišču, peskovniku, vsak od treh mladih neznancev gradi svoj domišljijski svet: iz zrnc peščenih delcev nastajajo gradovi, tuneli, raznovrstne arhitekture in predmeti. A peskovnik ni le prostor ustvarjanja, temveč tudi prostor druženja, in kaj kmalu se med mladimi raziskovalci razvije skupna igra. Peskovnik oživijo s figuricami različnih vlog, ki vstopajo v raznolike odnose in odpirajo teme poguma, prijateljstva, pripadnosti, ljubosumja, jeze, ljubezni ... Iskanje skupnega jezika in sobivanja privede do sklepanja dogovorov, oblikovanja pravil in vzpostavljanja toka vsakdana.
Peskovnik kot aktivno otroško igrišče spodbuja tako spoznavne kot čustvene razvojne procese. Ponazarja prehod iz začetne, vzporedne otrokove igre v skupno asociativno igro z občasnimi konflikti in končno izpeljavo v sodelovalno igro, kjer vsi težijo k skupnemu cilju. Socialne prvine otroške igre so podlaga uprizoritvene logike, ki na idejni ravni prikazuje nastanek in razvoj človeške civilizacije – od grajenja fizičnega prostora prek naselitve in ureditve skupnega sistema, kar terja veliko stopnjo ustvarjalnosti, inovativnosti in sodelovanja.

Na fabulativni ravni predstava ponuja duhovito in dinamično igro, obogateno s kombinacijo naravnih in nenaravnih, urbanih elementov, ki segajo tudi na področje novih tehnologij. Uporabljena so pridobljena znanja mednarodnih strokovnjakov na področju izražanja videopodob; v naravni habitat predstava vključuje, raziskuje in povezuje različne načine uporabe videoprojekcij. V režiji Miha Goloba se tako iz neokrnjenih zrnc peska gradi prav posebna peskovniška civilizacija.

Predstava nastaja v okviru evropskega projekta Mapping.

Miha Golob je gledališki in lutkovni režiser, ki je v minulih nekaj letih v tujini in doma prejel vrsto nagrad na področju lutkovne režije in avtorstva. Njegovi koncepti se pogosto naslanjajo na idejo raziskovanja in preigravanja materiala. V LGL je leta 2017 režiral Akvarij, svoje potovanje po analognih otroških igriščih pa to sezono nadaljuje z arhetipom igrišč: peskovnikom kot prostorom ustvarjanja, druženja in civilizacije.

Premiera: 14.5.2020, Šentjakobski oder LGL

Avtor: Miha Golob
Režiser in avtor likovne podobe: Miha Golob
Soavtorica likovne podobe: Polona Černe
Igrajo: Miha Arh, Gašper Malnar, Filip Šebšajević k. g., Barbara Kanc k. g.
Dramaturginja: Mojca Redjko
Avtor glasbe: Miha Arh
Oblikovalec svetlobe: Gregor Kuhar
Vodja predstave in oblikovalec zvoka: Peter Samotorčan
Lučni vodja: Gregor Kuhar
Scenski tehnik: Sašo Kitić
Vsa zasedba
Kritike
3 reasons to book on our web site