PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Sezona 2015/16

Žabe so žabe
Nika Bezeljak

Žabe so žabe

REŽISERKA: Nika Bezeljak
AVTORICA LIKOVNE ZASNOVE: Nina Šulin
LUTKOVNA PREDSTAVA, 3+
Premiera: september 2015, Oder pod zvezdami LGL
To je zgodba o različnih svetovih, o prijateljstvu med ribakom in paglavcem. Njuno prijateljstvo se stke, preden paglavec zraste v žabca, skoči iz ribnika na kopno in odkrije še en svet, za katerega sploh nista vedela, da obstaja. Na tej poti spoznavanja žabec sestavlja novo podobo o sebi in svetu. Poln prigod in vtisov se vrne v domači ribnik k prijatelju. Ribak lahko o svetu nad gladino le sanjari, riše ga v svoji domišljiji in po njem zahrepeni tako močno, da ga želi izkusiti tudi sam. Odpravi se na tvegano potovanje in še dobro, da se na koncu vse srečno razplete.
Mojca Pokrajculja
Eka in Brina Vogelnik

Mojca Pokrajculja

REŽISERKA IN AVTORICA LIKOVNE ZASNOVE: Eka Vogelnik
MARIONETNA PREDSTAVA, 3+
Premiera: september 2015, Mali oder LGL
Mojca Pokrajculja je naša stara, med otroki najbolj priljubljena ljudska pripovedka, ki izžareva duh časa in naše korenine. Prvič je v knjižni obliki izšla leta 1954. Nedolžni zajec je bil v njej po krivem obsojen in do konca preganjan, ker je najmanjši in najšibkejši v družbi. Zvita lisica pa vse ogoljufa in za to nič ne odgovarja. Pred nami je sodobna Mojca, ki v odnosih zrcali današnji duh časa.
Groznovilca
Jana Bauer

Groznovilca

REŽISER: Matjaž Farič
NAVIHANA PREDSTAVA, 4+
Premiera: oktober 2015, Veliki oder LGL
Groznovilca bo, v nasprotju z večino dobrih mitoloških in pravljičnih likov, poskrbela za vrsto prebrisanih dogodivščin. Simpatično poredna junakinja živi v gozdu, kjer se nenehno srečuje z živalmi. Čarobna mivka, ki jo Groznovilca podtakne živalim, povzroči same težave in trmasto preganjanje ježa, ki naj bi dobil steklino, ponuja prav dovolj prismuknjene potegavščine za razvijanje številnih zapletov. Groznovilčini nasprotniki so pestra in nenavadna druščina živali: polž, močerad, jež, sova, veverica in drugi liki, ki pa kljub vsemu na koncu ostajajo njeni prijatelji.
Jutri je bila zabava
Toon Tellegen

Jutri je bila zabava

REŽISERKA: Martina Maurič Lazar
AVTORICA LIKOVNE ZASNOVE: Barbara Stupica
LUTKOVNA PREDSTAVA, 3+
Premiera: november 2015, Veliki oder LGL
»Drage živali, jutri je zabava. Vsi bodo prišli.« Takšno vabilo si pošljejo živali, ko začutijo, da je čas za zabavo. Potem se zberejo, pripravijo vse za to, da se imajo lepo, in na vesel način povedo, da se imajo rade. V tej zgodbi živi pet živali, ki domujejo v gozdu – veverica, slon, jež, sova in mravlja. So prijateljice in si vedno pomagajo, tudi kadar je treba pojesti torto, pisati knjigo, plavati po oblaku ali pripraviti zabavo. Kaj pa se zgodi, ko je zima? Ko piha mrzel veter in sneži, ko jih zebe in jim zmanjkuje hrane? Je tudi takrat čas za zabavo? 
Gugalnica za vse
Anja Štefan

Gugalnica za vse

REŽISERKA: Ajda Valcl
AVTORICA LIKOVNE ZASNOVE: Jasna Vastl
LUTKOVNA PREDSTAVA, 3+
Premiera: februar 2016, Veliki oder LGL
Glavni junak je Zajček, ki s trudom in ljubeznijo sestavi svojo gugalnico, ta pa postane osrednji prostor užitka. Zanjo izvedo tudi drugi prebivalci gozda, ki si želijo biti del veselja, ki ga ponuja nova Zajčkova pridobitev. Zajček je prijazna žival in svojim prijateljem takoj odstopi del svoje zabave, vendar za to postavi en pogoj: vsak, ki se bo gugal, prej »potiska« oziroma pri guganju pomaga drugim. Zgodba se nenadoma zaplete, saj si hočeta gugalnico prilastiti nepoštena Lisica in Volk.
Japonske pravljice
Chiara Guidi

Japonske pravljice

REŽISERKA: Chiara Guidi / Socìetas Raffaello Sanzio (IT)
GLASBENA PRAVLJICA, 5+
Premiera: marec 2016, Oder pod zvezdami LGL
Japonske pravljice bo italijanska režiserka Chiara Guidi zasnovala kot svojevrsten »site specific« – dogodek, ki bo gledališče razbremenil odrskih konvencij. Zakorakali bomo v živahen gozd, v katerem se bodo tankočutno prepletali soji svetlobe, glasba, zvoki in skrivnostni glasovi. Dogodek se bo poigraval z gledalčevim zaznavanjem, njegovim povezovanjem zvoka s sliko, z lovljenjem hipnih prizorov in ga spodbujal k soustvarjanju nevidnih situacij. Nemalokrat se bo vprašal, ali ni bilo vse skupaj le privid. 
Misija X
Jiří Havelka

Misija X

REŽIJA: Jiří Havelka
AVTOR LIKOVNE ZASNOVE: Marek Zakostelecky
LUTKOVNA ZNANSTVENA FANTASTIKA, 6+
Premiera: marec 2016, Šentjakobski oder LGL
Misija X je svojevrsten predlog, kako naj bi človeku omogočili polet na Mars. Ta naj bi bil po eni strani čim bolj ekonomičen, po drugi pa mogoč z uporabo tehnologije, ki nam je ta hip na voljo. Zemljanom bo za raziskovanje namreč na voljo vse več predelov Marsa. Sčasoma bo tja mogoče pošiljati po več bivalnih enot hkrati, jih združevati in tako omogočiti začetek trajne naselitve človeka na tem planetu. Kako naj bi potekala pot do tega uspeha, koliko astronavtov in izstrelitev raket bo potrebnih ter koliko časa bo preteklo? 
Neli ni več
Lutz Hübner

Neli ni več

REŽISER: Jaša Koceli
GLASBENA PREDSTAVA ZA MLADE, 14+
Premiera: 12. april 2016, Oder pod zvezdami LGL
Predstava Neli ni več je vpogled za zaveso ustvarjalnega kolektiva in povabilo občinstvu, da je prisotno na vajah benda. Je zgodba o razbiti, samosvoji in individualistični generaciji, ki poskuša ustvarjati skupaj in se ob tem spotika ob ovirah, ki si jih postavlja sama in ki jih prinaša usoda, v katero je ujeta. Bolezen preseka mladostno začrtano pot in prisili člane benda v nove odločitve.
Medved in mali
Katja Gehrmann

Medved in mali

REŽISERKA: Ivana Djilas
AVTORICA LIKOVNE ZASNOVE: Donna Wilson
LUTKOVNA NAKVAČKANKA, 2+
Premiera: 21. april 2016, Mali oder LGL
Medved in mali je na videz preprosta zmešnjava. Nekega dne se iz izgubljenega jajca izleže raček, ki pa od samega začetka misli, da je medved. Medvedov obraz je namreč prvo, kar zagleda. Za črkami zgodbe in drevesi namišljenega gozda se skriva nekaj vprašanj o sobivanju in sprejemanju drugih. Ali je vse, kar je videti drugače, tudi zares tako drugačno od nas samih? Koliko svojega časa in pozornosti smo pripravljeni nameniti odnosom z drugimi ljudmi? Zgodba Medved in mali spregovori o strpnosti in sprejemanju drugačnosti.
V zavétrju časa
Meta Grgurevič, Urša Vidic

V zavétrju časa

AVTORICI PROJEKTA: Meta Grgurevič, Urša Vidic
AVTORICA IN IZVAJALKA PERFORMANSA: Nataša Živković

VEČMEDIJSKA POSTAVITEV, 14+
Premiera: 23. junij, 18.00-21.00, Tunel LGL
Večmedijska postavitev gibljivih podob objektov, glasbe, svetlobe in performansa. V okviru projekta BiTeater.