PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Sezona 2016/17

Vihar
William Shakespeare

Vihar

REŽISER: Jaka Ivanc
GLEDALIŠČE MED ČAROVNIJO IN PRAVLJICO
Koprodukcija med Lutkovnim gledališčem Ljubljana in Gledališčem Koper
Premiera: september 2016,
Gledališče Koper, Šentjakobski oder LGL

Osamljen in neobljuden otok. Nanj sta se po brodolomu pred dvanajstimi leti rešila zakoniti milanski vojvoda Prospero in njegova zdaj odraščajoča hči Miranda, oba pregnana iz Milana, ko je Prosperov lakomni brat prevzel oblast in kneževino pokoril neapeljskemu kralju, ki prav zdaj s sinom, bratom in samooklicanim vojvodo ter spremstvom pluje mimo otoka. Prospero, ki ima magično moč, s pomočjo zračnega duha Ariela »uprizori« vihar, tako da se vsi njegovi nekdanji nasprotniki z ladje znajdejo na njegovem otoku. Tu so se brodolomci prisiljeni srečati s Prosperom, obračunati s povzpetniškimi nameni, izdajstvi in preteklostjo. Igra ima srečen konec – sin neapeljskega kralja se zaljubi v Mirando, Prospero blagoslovi njuno ljubezen in nekdanjim nasprotnikom oprosti zle namene. Vsi skupaj pa nato z ladjo odplujejo nazaj proti Italiji.
Tajno društvo PGC
Anton Ingolič, Nebojša Pop Tasić

Tajno društvo PGC

REŽISER: Mare Bulc
DRAMSKA PREDSTAVA, 8+
Premiera: oktober 2016, Šentjakobski oder LGL

Tajno društvo PGC je legendarno zimzeleno besedilo, otroška klasika, ki je nastalo leta 1958 izpod peresa slovenskega pisatelja Antona Ingoliča. Bil je eden prvih avtorjev, ki je po vojni črpal iz resničnega življenja mladih in skozi njihove nevsakdanje dogodivščine obravnaval njihove probleme. S priljubljenim in znamenitim tajnim društvom Pingoclavulusom oziroma krajše PeGeCe-jem so odraščale različne generacije otrok, prvič pa bo Tajno društvo PGC v sodobni interpretaciji zaživelo tudi na našem odru.
Rekviem za prihodnost
Maja Smrekar

Rekviem za prihodnost

REŽISERKA: Maja Smrekar
HIBRIDNI PERFORMANS, 16+
Koprodukcija LGL in Zavod Aksioma, v sodelovanju s festivalom Mesto žensk
V okviru projekta BiTeater
Premiera: oktober 2016, Oder pod zvezdami LGL

Intermedijska umetnica Maja Smrekar je projekt Rekviem za prihodnost zastavila kot eksperiment/predstavo, v kateri so človeško telo nadomestile živali in stroji. Osrednje in izhodiščno vprašanje je, kaj je stroj kot umetna inteligenca in kako lahko konstruiramo dialog med živalsko in umetno inteligenco. Povezava med tehnologijo in naravo poteka skozi animacijo. Avtorica že več let na empirični ravni raziskuje delo s psi in pri tem uporablja prvine, ki izhajajo iz področij sodobne tehnologije. Zanima jo snovanje prostorske koreografije, pri kateri so osrednji akterji psi in roboti (gre za sinergična prehajanja med antropomorfnim, tehnomorfnim in zoomorfnim – asociacijami, ki jo navsezadnje vzbuja tudi lutka).
Sapramiška
Svetlana Makarovič

Sapramiška

REŽISER: Nace Simončič / Brane Vižintin
AVTOR LIKOVNE PODOBE: Jaka Judnič
OSVEŽITEV LUTKOTEČNE PREDSTAVE IZ LETA 1986
Ob praznovanju Sapramiškinih 30 let
Premiera: oktober 2016, Veliki oder LGL

Letos praznujemo 40 let slikanice in 30 let od premierne postavitve te legendarne pravljice. Avtor nove likovne podobe Jaka Judnič je ljubkim lutkovnim junakom, ki jih je zasnoval v slogu svojih risanih filmov iz sredine osemdesetih let prejšnjega stoletja, omogočil več animacijskih možnosti. Avtorica Svetlana Makarovič je kupaj s skladateljem Milkom Lazarjem pripravila nove glasbene aranžmaje, osvežen pa je tudi zvočni posnetek predstave, na katerem poleg Svetlane Makarovič v naslovni vlogi slišimo tudi Ivanko Mežan kot Veverico, Ljerko Belak kot Regico, Alojza Sveteta kot Doktorja Detla in Braneta Vižintina kot Mišjega strahca.
Bi se gnetli na tej metli?
Julia Donaldson, Axel Scheffler

Bi se gnetli na tej metli?

REŽISER: Jaka Ivanc
AVTOR LIKOVNE PODOBE: Natan Esku
LUTKOVNA PREDSTAVA, 3+
Premiera: november 2016, Veliki oder LGL

Bi se gnetli na tej metli? je še ena v dolgi vrsti  uspešnic uigranega in izredno uspešnega tandema – škotske pisateljice Julie Donaldson, že skorajda stare (ali pač lepše – dobre –) znanke odra Lutkovnega gledališča Ljubljana, in njenega zvestega sodelavca, nemškega ilustratorja Axla Schefflerja, avtorjev znamenitega Zverjasca in Zverjaščka
Peter Pan
Jera Ivanc

po istoimenski igri J. M. Barrieja

Peter Pan

REŽISERKA: Yulia Roschina
DRAMSKA PUSTOLOVŠČINA, 5+
Premiera: april 2017, Šentjakobski oder LGL

Pravljica je uprizorjena kot igrana pripoved s plesom in petjem po inspiraciji NO gledališča; igralci si podajajo vlogo pripovedovalca in ustvarjajo dinamiko dogajanja na odru, kot živ organizem, ki nenehno spreminja svoj karakter. Interaktivna, a obenem minimalistična postavitev pravljični svet razpira s pomočjo posameznih rekvizitov in natančno zasnovane svetlobe kot bistvenima elementoma za čutno doživljanje zgodbe.
Karelčkove zgodbice
Rotraut Susanne Berner, Saša Eržen

Karelčkove zgodbice

REŽISER IN AVTOR LIKOVNE PODOBE: Silvan Omerzu
LUTKOVNA PREDSTAVA, 2+
Premiera: 9. februar 2017, Mali oder LGL

Zbirko kratkih zgodb o zajčku Karelčku je napisala Rotraut Susanne Berner, priznana nemška ilustratorka in letošnja Andersenova nagrajenka. Navihan Karelček je tak kot skoraj vsi otroci. Veliko sprašuje, je prijazen, a tudi trmast in nenehno si izmišlja nenavadne reči. Včasih je tudi žalosten, a kaj hitro spet vesel, tu in tam pa zna biti še kako trmast. Star je štiri leta, pa bi že hodil v šolo. A zgodi se, da noče obuti čevljev ali pa pljune žvečilni na pločnik. To so zgodbe o družini, polne humorja in topline. Na videz preproste, vendar spojene z dragocenimi trenutki, ki jih bodo otroci zlahka prepoznali in vzeli za svoje. Karelček je takšen, kot smo bili nekoč vsi mi.
Akvarij
Miha Golob

Akvarij

REŽISER: Miha Golob
VODNA PUSTOLOVŠČINA, 3+
V okviru evropskega projekta Wide Eyes
Premiera: 16. februar 2017, Kulturnica LGL

Vodna pustolovščina v preprostem jeziku znanosti in predmetnega gledališča prikazuje zgodbo o Malem in Velikem, o potovanju, srečevanju in poslavljanju. Dogajanje poteka v steklenem tanku, podobnem akvariju, kjer predmeti oživijo med brbotajočimi mehurčki, pretakajo se skrivnostne tekočine in rojevajo zvoki življenja.
Male kraljice
Eva Mahkovic

Male kraljice

REŽISER: Jaša Koceli
DRAMSKA PREDSTAVA, 14+
Premiera: marec 2017, Oder pod zvezdami LGL

Cecilija je promiskuitetna, svobodnih nadzorov in noseča. Eli je grda, ima slabo kožo, slabe lase, slabo telo, še kar slabe obleke in slabe ocene. Regina je kraljica: najlepša, najuspešnejša, najpametnejša med tremi, ima dolge lase, mami ji je v outletu Barberino kupila Prada hlače, ko konča mednarodno maturo, bo šla študirat International Business Studies v Maastricht. Cecilija ima sestro Taro, Regina ima sestro Almo, obe sta stari okrog trideset; predstavljata jima odraslost, morebitno prihodnost, skratka realnost.Tara ima otroke. Alma rada misli, da ima kariero. Včasih sta pripadali zdaj razpadlemu dekliškem gangu One More Time.
Virginija Volk
Kyo Maclear

Virginija Volk

REŽISER: Fabrizio Montecchi
AVTORICI LIKOVNE PODOBE PO MOTIVIH ISABELLE ARSENAULT: Federica Ferrari in Agnese Meroni
SENČNA PREDSTAVA, 5+
Premiera: april 2017, Veliki oder LGL

Uprizoritev Virginija Volk je nastala po motivih slikanice avtoric Kyo Maclean in Isabelle Arsenault,  ki je lani v prevodu Tine Mahkota izšla pri založbi Zala. Vanesa ima sestro Virginijo, ki se počuti prav volčje oziroma se tako obnaša. Kar naprej tuli, renči in revska, slabe volje je, ne ljubi se ji družiti z nikomer, vse ji gre na živce in prav nič je ne more potolažiti. 
Mašinerija
Po računalniški igrici Machinarium oblikovalskega studia Amanita

Mašinerija

REŽISER: Zoran Petrović
AVTORICA LIKOVNE PODOBE PO MOTIVIH STUDIA AMANITA: Marianna Stránská
MEHANSKO-ELEKTRIČNA LUTKOVNA PREDSTAVA, 6+
Premiera: maj 2017, Oder pod zvezdami LGL

Mašinerija je lutkovna predstava za otroke, ki jo je navdihnila priljubljena in večkrat nagrajena računalniška igrica Machinarium, ustvarjena v Amanita Design studiu. Mali robot se zbudi na smetišču zunaj robotskega mesta. Sponzor predstave je IZI mobil.
Nekje drugje
Tin Grabnar

Nekje drugje

REŽISER: Tin Grabnar
AVTOR LIKOVNE PODODBE: Matija Medved
LUTKOVNA PREDSTAVA PROSTORSKIH PROJEKCIJ IN ANIMIRANIH VIDEO OBJEKTOV, 7+
V okviru projekta BiTeater
Premiera: maj 2017, Tunel LGL

Nekje drugje je predstava, ki odpira temo, o kateri težko spregovorimo. Govori o deklici, ki se znajde v osrčju vojne. Mesto preletavajo grozeča letala, ulice so izpraznjene, hrane na policah v trgovini ni več. Šola je zaprta. In vsake toliko se čisto blizu zaslišijo streli. Njeno okolje se je postopoma spremenilo. Postalo je nevzdržno. Deklica želi oditi v deželo, kjer bi ji lahko bilo lepše. Oditi želi nekam drugam, daleč stran od vojnih grozot. »Zjutraj sem se zbudila, si kot ponavadi umila zobe, pojedla zajtrk in odšla v šolo. Vse je bilo kot običajno. In še včeraj sem se na dvorišču igrala s prijateljicami. Zdaj je vse drugače. Na dvorišče ne smem več. Prenevarno je. In ko se zasliši grmenje, moram z mami steči v klet. Tudi svojih prijateljev ne vidim več. In šole je konec. Zaprli so jo.«