PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Sezona 2018/19

Na mirujoči točki vrtečega se sveta, Ilustracija: Lea Zupančič

Na mirujoči točki vrtečega se sveta

LUTKOVNA PREDSTAVA
Režiser: Renaud Herbin
Koprodukcija: LGL, TJP Centre Dramatique National d’Alsace Strasbourg in TNG – Centre Dramatique National de Lyon (Francija)
SEPTEMBER 2018 v okviru Festivala LUTKE 2018, STARA MESTNA ELEKTRARNA
BiTeater

Na mirujoči točki vrtečega se sveta je drugi del diptiha francoskega režiserja Renauda Herbina v slovensko-francoski koprodukciji s TJP – Centre Dramatique National d’Alsace iz Strasbourga. Prvo delo, Misterij sove, postavlja dediščino miniaturnih Klemenčičevih lutk v kontekst sodobnih uprizoritvenih praks. Nova uprizoritev prav tako s poudarkom na izraznosti množice marionet raziskuje prostrano razsežnost odra velikih dimenzij.
Kit na plaži, Ilustracija: Lea Zupančič
Vinko Möderndorfer

Kit na plaži

DRAMSKA PREDSTAVA, 9+
Režiser: Vinko Möderndorfer
SEPTEMBER 2018, ŠENTJAKOBSKI ODER LGL

Glavna junakinja Nika je malce nenavadna osnovnošolka. Z družino se je preselila v novi kraj in obiskuje novo šolo. Tu se spoznava z novimi sošolci, novimi učitelji in z novimi težavami. Poskuša navezati stike in najti nove prijatelje. Ob različnih vragolijah razigranih osnovnošolcev bomo spoznali tudi učitelje, starše in predvsem učence. Počasi se nam bodo razkrile skrivnosti, ki jih ima vsak človek. Tudi Nika. Nika ima namreč veliko skrivnost ... Za katero pa se na koncu izkaže, da sploh ni tako velika skrivnost.
Martin Krpan, Ilustracija: Lea Zupančič
Fran Levstik

Martin Krpan

DIVJA LUTKOVNA PRIGODA, 5+
Režiser: Tin Grabnar
Avtorica likovne podobe: Špela Trobec
OKTOBER 2018, VELIKI ODER LGL, v okviru praznovaja 70-obletnice LGL

Levstikova povest o odločnem, preprostem in pogumnem Martinu Krpanu že od nekdaj spremlja ljubljanske lutkarje. Po drugi svetovni vojni so z marionetami Ajše Pengov in v režiji Jožeta Pengova odprli Mestno lutkovno gledališče. Kasneje so bili z novo uprizoritvijo s karikiranimi penastimi lutkami slikarja in ilustratorja Matjaža Schmidta v režiji Mirana Herzoga odprti tudi novi prostori gledališča na Krekovem trgu, kjer Lutkovno gledališče Ljubljana domuje še danes.
Žogica Marogica, Ilustracija: Lea Zupančič
Jan Malík

Žogica Marogica

LUTKOTEČNA PREDSTAVA, 4+
Režiser: Jože Pengov
Režiser osvežitve: Brane Vižintin
NOVEMBER 2018, VELIKI ODER LGL, v okviru praznovanja 70. obletnice LGL

Leta 1936 je izpod rok češkega lutkarja Jana Malíka nastala ena najbolj igranih lutkovnih iger na svetu. S svojimi, zdaj že kultnimi marionetami se je predstavila v Lutkovnem gledališču leta 1951 v režiji Jožeta Pengova in spremenila dotedanjo lutkovno umetnost v vsebinskem, dramaturškem in tehničnem smislu; Ajša Pengov je z oblikovanjem lutk vzpostavila nova oblikovalska merila tako v proporcih kot v karakterizaciji marionet. Nova tehnična pridobitev – tekoči trak – pa je omogočila dramaturgijo potovanja.
Mali princ, foto Jaka Varmuž
Jera Ivanc po motivih Malega princa Antoina de Saint-Exupérya

Mali princ

PESEM O LJUBEZNI, 12+
Režiserka: Yulia Roschina
Avtorica likovne podobe: Vasilija Fišer
MALI ODER LGL, premiera 15. JANUAR 2019

Besedilo avanturista, pilota in spogledovalca z zvezdami Antoina de Saint-Exupéryja, zgodbo o dečku “ki je videl, da je bistvo očem nevidno“, je na odru Lutkovnega gledališča prvič uprizoril Edi Majaron leta 1979. Predstava je pomenila pomemben dosežek v razvoju slovenske lutkovne umetnosti z minimalistično sceno in lutkami abstraktnih form kiparja Petra Černeta. V novi, sodobni reinterpretaciji režiserke Yulie Roschina bo predstava zaživela kot pravljični muzikal po navdihu črno-belih domišljijskih podob slikarke in ilustratorke Alenke Sottler. S kombinacijo tradicionalnega in sodobnega, svetlega in temnega, abstraktnega in realističnega ustvarja izjemne likovne podobe, ki zvabijo gledalca v širjave svobode in domišljije. Svoje pokrajine plete s snopi linij, črkami, žigi, s prefinjenimi drobnimi potezami, ki učinkujejo kot pravljične niti, s katerimi tako otrokom kot tudi odraslim pomagajo razvijati vizualno senzibilnost.
Zverinice iz Rezije, foto Jaka Varmuž
Milko Matičetov

Zverinice iz Rezije

LUTKOVNA PREDSTAVA, 3+
Režiserka: Maruša Kink
Avtorica likovne podobe: Tina Dobrajc
MAREC 2019, VELIKI ODER LGL

Rezijanske zverinice in njihove poučne basni so že več kot štirideset let del otroštva številnih generacij otrok. Po gradivu, ki ga je na rezijanskem področju zbral in raziskoval dr. Milko Matičetov, je leta 1973 izšla zbirka basni Zverinice iz Rezije. Sledile so številne radijske, lutkovne in televizijske oživitve. Ob praznovanju 100. jubileja etnologa se Zverinice prvič selijo tudi na oder Lutkovnega gledališča Ljubljana.
Nasvidenje, foto Jana Jocif
Ulf Nilsson

Nasvidenje

LUTKOVNA MINIATURKA O MINEVANJU, 5+
Režiserka in avtorica likovne podobe: Jasna Vastl
MAREC 2019, KULTURNICA LGL

Nekoč je bil gospod M. mlad, močan in spoštovan. Kumarico je lahko nosil na svojem hrbtu. Zdaj je utrujen in siv, vse dneve presedi pred svojo hišo, zre v daljavo in razmišlja o preteklosti. O prijazni in modri ženi, majhnem domu s poštnim nabiralnikom, štirih kosmatih otročičkih. Razmišlja o življenju in smrti ...
Posvetitev pomladi, foto Jaka Varmuž
Igor Stravinski

Posvetitev pomladi

LUTKOVNO OBREDJE, 14+
Režiser: Matjaž Farič
Avtorica likovne podobe: Barbara Stupica
MAREC 2019, VELIKI ODER LGL

Posvetitev pomladi spada med najpogosteje izvajana plesna dela. Delo je že samo po sebi mit; to je postalo takoj ob krstni izvedbi leta 1013 v gledališču Champs-Élysées. Čeprav je sledilo predstavam zahodnega sveta o poganskih in divjih barbarih z vzhoda, pa je tako v koreografskem kot v glasbenem smislu uspelo premakniti meje razmišljanja onkraj dekorativnosti. Burne reakcije, ki so sledile praizvedbi, niso uspele preglasiti pomembnega odmika od takratne baletne konvencije – tako v, za takratne pojme, »odtrganem« gibu kot v rabi orkestra, ki ponekod deluje kot ena sama ritmična sekcija. Glasba ruskega skladatelja Igorja Stravinskega je tako dramatično dinamična in silovita, da zmore tudi sama priklicati občutje poganskega obredja in silovitost narave, predvsem tiste človeške.
Jure in Jaka, Ilustracija: Lea Zupančič
Kitty Crowther

Jure in Jaka

LUTKOVNA PREDSTAVA, 4+
Režiserka: Ivana Djilas
Avtorica likovne podobe: Kirsty Elson
APRIL 2019, MALI ODER LGL

Jaka je kos. In kosi so črni. Ampak Jaka ne misli, da je s tem kar koli narobe. Jaka v resnici o tem sploh ne razmišlja. Kajti tako pač je. Vse dokler se ne odpravi v širni svet in tam sreča Jureta. Jure je galeb. In galebi so beli. Pa tudi s tem ni prav nič narobe. Jure in Jaka sta različna. A kljub vsemu postaneta zelo dobra prijatelja. Skupaj preživljata veliko časa in lepo jima je skupaj. Dokler Jaka ne obišče galebje vasi. Biti nov v vasi ni preprosto. Sploh, če si drugačen. Pa čeprav ti prijatelj stoji ob strani. Lahko Jaka obogati galebji svet? Bo kosu uspelo ogreti srca vaških galebov?
Pravica biti človek, Ilustracija: Lea Zupančič

Pravica biti človek

GLEDALIŠKI LABORATORIJ
Režiser: Mare Bulc
APRIL 2019, ŠENTJAKOBSKI ODER LGL

10. decembra 1948 je generalna skupščina Združenih narodov sprejela Splošno deklaracijo človekovih pravic, v kateri so navedene osnovne pravice, ki jih ima vsak človek ne glede na raso, vero, ekonomski status ali katerokoli drugo spremenljivko, ki človeka definira glede na kontekst, v katerega je rojen in/ali v katerem živi. Deklaracija je eden izmed temeljev družbe po drugi svetovni vojni in je bila napisana z namenom, da se ne bi nikoli več ponovile grozote, ki so v prvi polovici 20. stoletja razdejale svet. 70 let kasneje je čas, da preverimo, na kakšen način je deklaracija integrirana v sodobno družbo ter koliko jo poznajo in kako jo razumejo mladi.
KUKU, foto Jaka Varmuž
Lucie Félix

Kuku

IZKUSTVENA PREDSTAVA, 18 mesecev +
Režiserka: Mateja Bizjak Petit
Avtorica likovne podobe: Lucie Félix
Koprodukcija: Lutkovno gledališče Ljubljana in Collectif Ma-Théâ (Centre de Création pour l'Enfance) in Festival Mondial de Marionnettes de Charleville-Mézières (Francija)
MAJ 2019, ODER POD ZVEZDAMI LGL

Kuku je izkustvena predstava za malčke. V njej rebusi oziroma slikovne uganke priznane francoske ilustratorke Lucie Félix vzbudijo zanimanje mladega gledalca in ga nežno zazibljejo v prvo interaktivno gledališko izkušnjo, v kateri se enakovredno združujejo elementi likovne umetnosti, plesa in glasbe ter spogledovanje s sodobno tehnologijo.
Moč, Ilustracija: Lea Zupančič

Moč

LUTKOVNA MINIATURKA, za odrasle
Režiserja: Jiři Zeman in Martina Maurič Lazar
Avtor likovne podobe: Gregor Lorenci
JUNIJ 2019

Meščanska dnevna soba Moč izpostavlja temo vladanja. Dostojnosti moči. Vzpostavljanja vrednot. Odkrite manipulacije. Prosojnih odločitev. Skritih razmislekov. Javne podobe. Javnih nasmehov. Javnih razočaranj. Smisla odločanja. Dvomov. Vztrajnosti. Zaupanja. Nezaupanja. Poslušanja. Odgovorov. Molka. Je avtorski projekt na temo intime moči. Bolečine odločitev. Jasnosti misli. Zmot intuicije. Zadovoljstva nad zmago. Javne ljubezni. Skritega človeka. Zbeganosti misli. Potrebe po samoti. Iskanja bistva. Relativnosti oddaljenosti in bližine. Globljih pogledov. Približevanj. Zaupanja. Poslušanja. Šepeta. Molka.