Sezona 2019/20

Tjulenj
Robert Crottet

Tjulenj

Glasbeno-predmetna izkustvena predstava, 3+
Režiser: Matija Solce
Avtor likovne podobe: Brane Solce
Premiera: november 2019, Veliki oder LGL

Kjer se danes razprostirajo mesta, so nekoč drseli v morje ledeniki. Kjer se danes gnetejo trume avtomobilov, so nekoč na sever bežale horde losov, ki so jim sledili Laponci. Poleg kož in pasti v bisagah so s seboj nosili tudi stare pripovedi in si jih prikazovali s pomočjo “joika”, edinstvenega načina komunikacije in opisovanja stvari, dogodkov in oseb v celoti.
Sinja ptica
Maurice Maeterlinck

Sinja ptica

Mitsko popotovanje, 14+
Režiser: Tomi Janežič
Koprodukcija s Slovenskim mladinskim gledališčem
Premiera: december 2019, različna prizorišča LGL

Globokoumna pravljica, ki zasije s poezijo otroštva, je bila v Lutkovnem gledališču Ljubljana uprizorjena leta 1963 in je pomenila vrhunec tedanjega marionetnega odra. Ustvarili so jo trije veliki umetniki tistega časa: režiser Jože Pengov, glasbenik Uroš Kek in likovnik France Mihelič. Slednji je Maeterlinckovi novoromantični pravljičnosti dal sodobno podobo grotesknega nadrealizma in za likovni del predstave prejel najvišje slovensko priznanje na področju kulture, Prešernovo nagrado. Predstava, ki je pokazala dotlej nesluteno moč lutkovne umetnosti, je leta 1972 skupaj z Zvezdico Zaspanko izginila v plamenih.
Alica v čudežni deželi
Lewis Carroll

Alica v čudežni deželi

Medžanrska predstava, 9+
Avtorica koncepta, režiserka in koreografka: Magdalena Reiter
Koprodukcija z Anton Podbevšek Teatrom, Novo mesto
Premiera: november 2019, Anton Podbevšek teater, Novo mesto; januar 2020, Oder pod zvezdami LGL

Z zgodbo Alice, ki išče svojo identiteto na prehodu iz otroštva v adolescenco, uprizoritev v režiji Magdalene Reiter obravnava temo konflikta otroka v času odraščanja med njegovim notranjim (psihičnim in fizičnim) in zunanjim (odraslim) svetom. Sanjski prostor dogajanja zgodbe deluje kot preslikava sodobnega sveta odraslih skozi oči otroka in iskanje smisla v svetu nesmisla, protislovnosti in nestabilnosti norm. V prostor domišljije sta umeščena iskanje lastne identitete in tema razvoja dekliškega telesa; rasti in odrasti sta za Alico sinonimna pojma.
Peskovnik
Miha Golob

Peskovnik

Ustvarjalno analogno igrišče, 5+
Režiser: Miha Golob
Avtor likovne podobe: Primož Mihevc
Znotraj evropskega projekta Small Size
Premiera: februar 2020, Oder pod zvezdami LGL

V prostranem polju možnosti, v ustvarjalno vznemirljivem analognem igrišču, peskovniku, vsak od treh mladih neznancev gradi svoj domišljijski svet: iz zrnc peščenih delcev nastajajo gradovi, tuneli, raznovrstne arhitekture in predmeti. A peskovnik ni le prostor ustvarjanja, temveč tudi prostor druženja, in kaj kmalu se med mladimi raziskovalci razvije skupna igra. Peskovnik oživijo s figuricami različnih vlog, ki vstopajo v raznolike odnose in odpirajo teme poguma, prijateljstva, pripadnosti, ljubosumja, jeze, ljubezni ... Iskanje skupnega jezika in sobivanja privede do sklepanja dogovorov, oblikovanja pravil in vzpostavljanja toka vsakdana.
Megloprejka
Agnès de Lestrade in Valeria Docampo

Megloprejka

Lutkovna predstava, 6+
Režiserka: Tamara Kučinović
Avtorica likovne podobe: Alena Pavlović
Premiera: marec 2020, Mali oder LGL

Sleherni človek ima vtkano sposobnost, da prikriva svoje stiske in žalost. Tako nastane praznina. Izoblikuje se v različnih situacijah in na različne načine. Največkrat zaradi izgube nekoga ali nečesa. Ponekod tudi samega sebe. V praznini hranimo svoje izgube, bolečino, svoj nezaželeni jaz. Zato jo radi skrijemo. Pred seboj in pred drugimi. Verjamemo, da je to edino, kar nas lahko reši. Pa vendarle ni tako enostavno.
Obisk
Antje Damm

Obisk

Marionetna predstava, 3+
Režiserka: Ivana Djilas
Avtorica likovne zasnove: Antje Damm
Premiera: marec 2020, Veliki oder LGL

Bojimo se lahko pajkov, teme, višine … Elza se boji prav vsega. Celo dreves in ljudi. Zato ves čas ostaja doma. Strah je popolnoma posivel njeno življenje. Njeno prestrašenost pa spremlja tudi osamljenost. Nekega dne skozi okno prileti papirnato letalo. Ponj pride sosedov deček. Ko mu Elza odpre vrata, v svoje življenje spusti tudi otroško neposrednost, radovednost in igrivost. Mali radovednež ji pomaga izstopiti iz varnega zavetja in ji obarva življenje.  Osamljenost se ne pojavlja le na mestih, kjer jo pričakujemo. Osamljeni niso le starejši ljudje, ki živijo sami. Osamljeni so lahko tudi otroci, pa čeprav živijo v družini. Šole so lahko za nekatere zastrašujoča osamljena mesta. Tudi prijateljstva se ne stkejo vedno tam, kjer jih sprva iščemo.
Najprisrčnejši velikan
Julia Donaldson, Axel Scheffler

Najprisrčnejši velikan

Lutkovna predstava, 3+
Režiser: Jaka Ivanc
Premiera: april 2020, Veliki oder LGL

Po Zverjascu in Zverjaščku, ki sta premagovala strah v gozdu, polnem plenilcev, in raznih dogodivščinah prav nič zlobne čarovnice v Bi se gnetli na tej metli se na odru Lutkovnega gledališča razživi nova uspešnica svetovno priznane škotske avtorice Julie Donaldson, Najprisrčnejši velikan. V režiji Jaka Ivanca in z glasbo Davorja Hercega igrivo upodablja bogastvo medsebojne pomoči in nesebičnosti.
Ptički brez gnezda
Fran Milčinski

Ptički brez gnezda

Dramska predstava, 12+
Režiser: Primož Ekart
Premiera: april 2020, Šentjakobski oder LGL

V sodelovanju z Vzgojnim zavodom Planina

Nekateri ptički brez gnezda imajo prav velike težave. Take, ki se izražajo tudi z nasiljem. Kljub trudu različnih ustanov so zavodi, domovi in varstveni centri pogosto nemočni in tako mladostniki pogosto ostanejo pred zaprtimi vrati. V začaranem krogu ostanejo, dokler ne dobijo pravega zaledja, kjer lahko prejmejo občutek sprejetosti, ljubezen in ustrezno strokovno pomoč.  Po uspešnih, refleksivnih in povezovalnih projektih Vihar v glavi in Pravica biti človek se Lutkovno gledališče Ljubljana tokrat povezuje z Vzgojnim zavodom Planina in njegovimi mladostniki. Vzgojno-izobraževalni zavod je namenjen otrokom in mladostnikom iz vse Slovenije, ki imajo čustvene, vedenjske in psihične motnje, v njem so ranljivi, ranjeni in velikokrat tudi zlorabljeni otroci. Tisti, nad katerimi so v drugih institucijah že obupali. Vzpostavljen imajo pedagoško-zdravstven model, ki zagotavlja intenzivno obravnavo in pomoč
                                                                                                 na več ravneh.
Zvezdni prah
Neil Gaiman

Zvezdni prah

Multimedijski znanstvenofantastični labirint, 5+
Režiserka in koreografka: Mala Kline
Avtorica likovne podobe: Petra Veber
Premiera: junij 2020, Oder pod zvezdami LGL

Tristan Trn je pol človek, pol vilinec, a tega ne ve. Da bi osvojil najlepše dekle v Zidu, se odpravi v vilinsko deželo iskat zvezdni utrinek. Pot do padle zvezde je dolga in nevarna. Med čudežno in razburljivo pustolovščino, polno preizkušenj in urokov, sreča številna nenavadna bitja: mrtve prince, leteče pirate, samoroga in seveda padlo zvezdo. Izkaže se, da je zvezda živa in lepa, ima dolge svetle lase in je sploh skrajno zoprna. In kot da ta težava ni dovolj, Tristan ni edini, ki išče zvezdo. Obljubo, ki jo je dal ljubljenemu dekletu, Tristan sicer izpolni, a njegova usoda po vrnitvi v Zid ubere drugačna pota …
V zanki spomina
Meta Grgurevič in Maja Kunšič

V zanki spomina

Instalacija kinetičnih objektov, za odrasle
Avtorici projekta: Meta Grgurevič in Maja Kunšič
Premiera: junij 2020

V Zanki spomina je simfonična instalacija kinetičnih objektov vizualne umetnice Mete Grgurevič, ki jo je navdihnila knjiga Človek z uničenim svetom: zgodovina možganske okvare ruskega nevropsihologa Aleksandra Lurie. Knjiga združuje dnevniške zapise ranjenega vojaka, ki je zaradi hude poškodbe možganov postal ujetnik svojih abstraktnih podob in izgubil osnovni smisel življenja.
3 reasons to book on our web site