PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Reči rečiPlesna predstava za otroke, trajanje 55 min

  6+
Reči so rumene, zelene, rdeče. Lahko so pri miru ali vrteče. Nekatere so zvite v res čudne oblike. Lahko imajo črte, lahko imajo pike. Meni pa so fine, tiste mehke kot blazine. Res veliko je reči, jim ni konca videti! Reči »reči«, če jih vidiš tudi ti!

Kakšne reči nas obkrožajo? Ali reči res lahko kaj rečejo? Imajo vse reči obliko? Kaj je pravzaprav ta presneta reč!? V predstavi Reči reči sta se Jan Rozman in Julia Keren Turbahn namenila priti rečem do dna. Kaj porečeš na to, da se jima pridružimo v tem raziskovanju? Rečeno – storjeno!

Reči reči je avtorski projekt mladega tandema nemške plesalke in koreografinje Julie Keren Turbahn in slovenskega plesalca, performerja ter koreografa Jana Rozmana. Predstava temelji na njunih skupnih predhodnih raziskavah predmetnega gledališča v uprizoritvi Predmetenje ter umetniški rezidenci v berlinskem gledališču za mlado občinstvo FELD. Daljša uprizoritvena raziskava materialnosti in sodobne uporabe in dojemanja predmetov je privedla do tokratne uprizoritve za otroke, ki bo slovensko spletno premiero doživela 15. aprila 2021 v Lutkovnem gledališču Ljubljana, ki se poleg zavoda za razvoj in afirmacijo plesa in sodobne umetnosti EMANAT in mladinskega gledališču FELD v Nemčiji podpisuje kot koproducent uprizoritve.

Reči reči na oder pripelje predmete, ki nas obkrožajo v našem vsakdanu ter preizprašuje občutke in ideje, ki jih v nas sprožajo. Gre za predstavo predmetnega gledališča, namenjeno mlajšemu občinstvu, znotraj katere plesalca, skupaj z občinstvom odkrivata skrivnostne in zanimive lastnosti plastičnih predmetov in njihovo vpletenost v človeški vsakdan, ob tem pa potencial animacije raje kot skozi klasične lutkovne tehnike iščeta prek giba in plesne umetnosti.   

Predstava otrokom na inovativen in humoren način razpira problematiko ekologije – otroke osvešča o posledicah uporabe plastike in jih spodbuja k skrbi za okolje. Oder postane mesto stika med živo in neživo materijo; okolje kjer se stvari med seboj povežejo, sporazumevajo in soobstajajo. Z menjavo vloge glavnega naratorja med osebo in plastiko na preprost način predstavi vprašanje semiotičnega razumevanja razmerja med subjektom in objektom ter spodbuja vprašanja medsebojne povezanosti med človekom in njegovim okoljem ter promovira ekološko ozaveščenost.

V času grozeče ekološke katastrofe in prenasičenosti s predmeti v sodobni zahodni družbi predstava uvede igrive alternativne načine kohabitacije stvari in človeka ter izzove antropocentrično mislenost pri mlajši generaciji na njim dostopen in vključujoč način.

Jan Rozman (1991) deluje kot performer, koreograf, plesalec in improvizator med Ljubljano in Berlinom. V svoji umetniški praksi se ukvarja z razširjenim pojmom telesnosti, materialno semiotiko, teksturami, vrzelmi, napakami in zmedo, ekologijo, domišljijo, (znanstveno) fantastiko ter humorjem. Po šolanju na oddelku za sodobni ples na Umetniški gimnaziji Ljubljana je študiral koreografijo na amsterdamski SNDO (AhK) in opravil magisterij SODA na HZT v Berlinu. Leta 2016 je zaključil tudi dodiplomski študij fizioterapije na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani. V plodni karieri je ustvaril več avtorskih projektov, med katerimi izstopajo uprizoritve MEMEMEME, Desna Leva in Predmetenje. Večkrat nagrajeni opus krasi tudi nagrada Ksenije Hribar, ki mu jo je leta 2019 podelilo Društvo za sodobni ples Slovenije. Je prejemnik štipendije danceWEB, ki jo podeljujejo v okviru festivala Impulstanz na Dunaju. Leta 2020 je bil povabljen na rezidenco programa GPS v New York, ki jo izvaja svetovno priznana organizacija Movement Research.

Julia Keren Turbahn (1990) je koreografinja, pedagoginja, plesalka in performerka. Na Univerzi Heinrcih-Heine v Düsseldorfu je diplomirala iz medijskih in kulturnih študij, nato pa se je kot DAAD štipendistka izobraževala na področju plesnih študij na Univerzi New South Wales v Sydneyju. Tekom študija se je posvečala produkciji znanja v kontekstu umetniške raziskave, bolj natančno vprašanju kako se različne oblike znanja proizvajajo prek umetniške raziskave giba. Leta 2019 je zaključila še dodiplomski študij programa “Ples, kontekst, koreografija” na HZT v Berlinu. Svoje raziskovanje in procese Julia utemeljuje na interdisciplinarnosti in stalnih ustvarjalnih ekipah, kar je obrodilo sadove v dolgoletnem sodelovanju z likovno umetnico Tal Alperstein iz Tel Aviva in kogoreografi Simone Giselo Weber, Janom Rozmanom in Leo Moro. Poleg razvoja lastnih koreografskih del, kot plesalka sodeluje v predstavah različnih avtorjev. Kadar ne nastopa, svoje znanje in razumevanje fizičnega ter plesnega gledališča aplicira na delavnicah v azilnih domovih ter v Mestnem muzeju v Berlinu, kjer deluje kot umetniška mediatorka.


Premiera 15. aprila 2021, Oder pod zvezdami LGL

Produkcija Emanat, koprodukcija Lutkovno gledališče Ljubljana, v sodelovanju s FELD Theater für junges Publikum
Režiserja, koreografa, izvajalca: Jan Rozman, Julia Keren Turbahn
Scenografa: Dan Pikalo, Jan Rozman
Oblikovalka svetlobe: Annegret Schalke
Oblikovalec zvoka: Andres Bucci/Future Legend
Kostumografinja: Tanja Pađan/Kiss the Future
Zunanje oko: Sanja Tropp Frühwald
Avtor glasbene kompozicije, besedila in vokala v pesmi Dinge dingen: Alexander Patzelt
Prevod in vokal v pesmi Reči reči: Manca Trampuš
Strokovno svetovanje: Gabi Dan Droste, Benjamin Zajc
Izvršna producentka (Slovenija): Sabrina Železnik
Izvršna producentka (Nemčija): Patricia Oldenhave
Producentka LGL: Alja Cerar Mihajlović
Vodja predstave in oblikovalec zvoka: Aleš Erjavec
Vodji luči: Gregor Kuhar, Maša Avsec
Delavnica: Zoran Srdić, Iztok Bobić
Finančna podpora: Fonds Darstellende Künste s podporo nemškega Ministrstva zvezne vlade za kulturo in medije, Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana
Vsa zasedba
Kritike