PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Nihče čez črtoIgrana lutkovna predstava, trajanje 35 min

  4+
Foto Matej Povše
Nihče čez črto! je gledališki triler neprestanega iskanja in izgubljanja. Oder si prilasti general Veliki Uč, ki prepove vstop na oder lutkam in igralcem – za vedno. Vsevidni in vseslišni general Veliki Uč stražniku naroči video nadzor nad lutkami in igralci, da kdo ne bi izigral njegovega pravila. Rdeča kapica, Zajec Luj, Medo iz predstave, priznana pevka Milena, prvi protestnik Bernard, zapornika Izidor in Sodja, garažni punk bend N.Č.Č., Mama s petimi otroki in igralca Aja in Rok ogorčenost nad novim zakonom izrazijo s kršitvijo zapovedi in skupinskemu uporu proti avtoritarnemu vodji, ki pa se ne zgodi brez nepredvidenih situacij in nevarnosti.

Kdo zapoveduje in kdo krši pravila, zakaj je kršenje pravil nujno in koliko posameznikov je potrebno, da se kakšno pravilo prekrši, so vprašanja, ki poganjajo motor gledališkega trilerja Nihče čez črto.  Predstava je nastala po motivih istoimenske slikanice portugalske pisateljice Isabel Minhós Martins in ilustratorja Bernarda P. Carvalha, ki je leta 2019 v prevodu Katje Zakrajšek izšla pri Založbi Miš. Odpira ključna vprašanja o osebni odgovornosti, o uveljavljanju osebne avtoritete, predvsem pa o moči mirnega upora. 

V slikanici se general odloči, da ljudstvo ne sme na drugo stran knjige, saj jo želi imeti zase. Na mejo med stranmi postavi poslušnega stražarja, ki ljudem preprečuje prehod. Svoje dolžnosti dolgo uspešno opravlja. Na dovoljeni strani začne nastajati vedno večja gneča in nekega dne eden od otrok po pomoti brcne žogo na prepovedano stran. Nastane kaos in preprosto dejanje otrok, ki odidejo po žogo, v množici vzbudi pogum, da preizpraša svojega vladarja in prevzame nadzor nad lastnim prostorom. Če v slikanici general Alkazar prepove prehod med dvema knjižnima stranema, v predstavi general Veliki Uč lutkam in igralcem za vedno prepove vstop na oder. Razburljiva zgodba na subtilen način poda politični komentar, ki opozarja, da krivic in nesmiselnih ukrepov nismo dolžni trpeti. 

Isabel Minhós Martins (1974) je portugalska pisateljica in ustanoviteljica založbe za otroško in mladinsko literaturo Planeta Tangerina. V svoji karieri je napisala več deset slikanic, mnoge od njih so bile ovenčane z mednarodnimi lovorikami. Njeno najbolj prepoznavno delo je slikanica Ko sem bil rojen, za slikanico Nihče čez črto! pa je z ilustratorjem Bernardom Carvalhom prejela kar pet mednarodnih nagrad.

Katja Povše je samostojna ustvarjalka na področju kulture: lutkovna animatorka, igralka in pripovedovalka. Deluje tudi kot režiserka in soustvarjalka v lutkovnih predstavah za otroke in odrasle. Je ustanoviteljica avtorskega gledališča Pripovedno gledališče gdč. Bazilike in soavtorica gledališča za dojenčke in malčke AEIOU. Med 2001 in 2007 je bila članica igralsko-animatorskega ansambla Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL). Lutkovno znanje je pridobivala v Mladinskem studiu LGL (1997–1999), na varšavski dramski akademiji, na oddelku za lutkarstvo v Białystoku (2007) in poletnih šolah lutkovnega inštituta Charleville-Mezieres (2003, 2006). Vodi lutkovne delavnice za odrasle in otroke in asistira pri predmetu Lutkovna animacija na AGRFT.

Nevena Aleksovski (1984) je diplomirana slikarka in magistrica kulturologije, ki je aktivna na področju risbe, ilustracije in umetniških fanzinov. Svoja dela, ki temeljijo na izčiščenosti in efemernosti, je predstavila na več samostojnih razstavah v Sloveniji, Srbiji, Nemčiji in na Hrvaškem. Leta 2008 je prejela nagrado Akademije umetnosti Novi Sad za izjemne študijske dosežke, leta 2016 pa glavno nagrado na natečaju ZINE VITRINE dvatwozwei. Aktivna je tudi na področju pedagogike in festivalske organizacije. Leta 2015 je ilustrirala z Veroniko nagrajeno pesniško zbirko Ane Makuc Ljubica Rolanda Barthesa.

Premiera, 15. maj 2021, Veliki oder LGL

Avtorica: Isabel Minhós Martins
Režiserka: Katja Povše
Avtorica likovne podobe: Nevena Aleksovski
Avtorji dramatizacije: Aja Kobe, Lea Kukovičič, Rok Kunaver, Katja Povše
Igrata: Aja Kobe, Rok Kunaver
Dramaturginja: Lea Kukovičič
Avtor glasbe: Mario Babojelić
Vodja predstave in oblikovalec zvoka: Luka Bernetič
Oblikovalka svetlobe: Maša Avsec
Lektorica: Maja Cerar
Prevajalka slikanice: Katja Zakrajšek
Avtor videa: Matej Povše
Avtorica animacije: Nevena Aleksovski
Avtorica besedila pesmi: Aja Kobe
Scenski tehnik in animator: Kemal Vrabac Kordiš
Izdelava lutk, scene in kostumov: Zoran Srdić, Iztok Bobić, Sandra Birjukov, Marjeta Valjavec, Polona Černe, David Klemenčič, Zala Kalan, Olga Milić, Žiga Lebar, Nevena Aleksovski, Uroš Mehle
Producentka: Alja Cerar Mihajlović
Vsa zasedba
Kritike