PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Lutkarstvo na robuOkrogla miza ob izidu 61. številke strokovne revije Lutka, trajanje 90 min

  18+
Foto Ajda Schmidt
Ob izidu že 61. številke strokovne revije za lutkovno umetnost in gledališče animiranih form Lutka bo potekala okrogla miza s pomenljivim naslovom Lutkarstvo na robu. Lutkovni ustvarjalci in teoretiki bodo na omizju spregovorili o ključnih smernicah in vprašanjih, ki jih odpira sodobna lutkovna produkcija.

Letošnja izdaja revije – pod uredniškim očesom dramaturginje, kritičarke in kustosinje Tjaše Bertoncelj – zajema mejne točke na ravni prakse, teorije in politike, ki jih lutkovna umetnost v svojem bistvu pogosto vzpostavlja in presega. Še danes ohranja svojo zgodovinsko naravo socialnega komentiranja, razpiranja tabuiranih tematik in premika meje družbenih diskurzov s subverzivnimi gestami. S svojim potencialom umetniškega protesta in družbenokritičnih komentarjev se odziva na družbeno stvarnost. Sledi vlogi umetnosti, ki ponuja refleksijo ter poudarja pravično in solidarno stvarnost. Lutkovna umetnost lahko misli alternativno, kar je izredno pomembno v današnjih časih. Revija Lutka tako prinaša zgodovinski in aktualni pregled lutkovnih praks, ki zajemajo družbeno angažirano gledališče in v širokem smislu udejanjajo svojo politično naravo.

Revija je izšla v slovenščini in angleščini, digitalno bosta objavljeni še hrvaška in litovska verzija. Lutkovnemu gledališču Ljubljana so se pri urednikovanju, promociji in distribuciji revije pridružili še partnerji iz Hrvaške (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Akademija za umjetnost i kulturu Osijeku), Litve (Vilniaus Teatras »Lėlė«) in Škotske (Puppet Animation Scotland).


Revija je izšla v okviru projekta Kritiška platforma sodobnega lutkarstva, ki ga podpira Ustvarjalna Evropa.

Moderatorka: Maša Jazbec
Vsa zasedba
Kritike