PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Bleščivkadramsko-lutkovna predstava, trajanje 60 min

  6+
Ilustracija Zala Kalan
Bleščivka (2022) je romaneskni prvenec slovenske pripovedovalke in avtorice Špele Frlic. Gre za zabaven in vznemirljiv detektivski roman, namenjen mlajšim bralcem, v katerem se odvije napeto dogajanje na vrhu hriba Bleščivka.

Krstna uprizoritev romana, za katero bo avtorica pripravila tudi dramatizacijo, bo preplet med dramskimi in lutkovnimi gledališkimi kodi. Ustvarjalci uprizoritve bodo iskali kontrast med svobodo in ujetostjo, temo in svetlobo, pesmijo in tišino. Uprizoritev Bleščivkeb o s humornimi besednimi igrami in dinamičnimi gledališkimi elementi odpirala vprašanja o pomembnosti sodelovanja, medsebojne pomoči ter drugačnosti. Z glavno temo, ki se ovija okoli strahu pred novim, drugačnim, predvsem pa nepoznanim, bo mlajše občinstvo popeljala na pustolovščino odkrivanja bogatosti, ki jo v naš svet prinaša raznolikost.

Maruša Kink je gledališka igralka, režiserka ter soustanoviteljica in umetniška vodja zavoda Margareta Schwarzwald. Zadnja leta se med drugim intenzivno posveča tudi uprizoritvam za otroke in mladino (Veliki pok, Prosto po Prešernu, Romeo in Julija, iCankar), ki jih ne le režira, temveč tudi konceptualno zasnuje in priredi. Bleščivka je tretja uprizoritev, ki jo bo režirala v Lutkovnem gledališču Ljubljana.

Špelo Frlic poznamo kot odlično pripovedovalko pravljic za otroke in odrasle, programsko vodjo Pripovedovalskega festivala in avtorico številnih pripovedovalsko-vizualno-glasbenih uprizoritev ter idejno in vsebinsko vodjo projekta Pravljični studio na Vodnikovi domačiji. Do leta 2012, zaključka delovanja, je bila članica kolektiva Za 2 groša fantazije na Radiu Študent, v okviru katerega je delovala kot avtorica istoimenskih oddaj, špikerica in pripovedovalka. Leta 2009 je skupaj z Ano Duša ustanovila Pripovedovalski Variete, ki se posveča razvoju sodobnih pripovedovalskih praks v slovenskem prostoru. Bleščivka je njen prvi roman.

Premiera: 13. maj 2023, Oder pod zvezdami

Avtorica: Špela Frlic
Režiserka: Maruša Kink
Scenografka in kostumografka: Vasilija Fišer
Avtor glasbe: Kristijan Kranjčan
Oblikovalec luči: Jaka Varmuž
Lektorica: Irena Androjna Mencinger
Igrajo: Lovro Finžgar, Sonja Kononenko, Polonca Kores, Jure Lajovic, Martina Maurič Lazar, Zala Ana Štiglic, Ajda Toman, Tines Špik k. g.
Vsa zasedba
Kritike