PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Danes, v nedeljo, 28. 5., ob 18.00 žal odpade predstava MEDVED IN MALI.

DISCO INFERNOMonodrama po motivih Magne van den Berg: Dolgoročne posledice kratke izjave, trajanje 45 min

  15+
Foto Kata Jurov
V majhnem disko klubu se odvija poslednje dejanje nekega odnosa. Slovo dveh prijateljev. Ampak ob robu plesišča poseda le eden, stol zraven njega pa je ves čas prazen. Tisti, ki odhaja, je očitno že odšel, ta, ki ostaja, pa se ne more premakniti naprej in sam pri sebi ponavlja en in isti prizor, kot da se bo tokrat zaključil drugače ... A poti nazaj ni, konec je z vsako besedo bližje in na dan prihajajo stvari, ki spreminjajo ta kraj v pekel.

Sartre pravi, da so pekel ljudje okoli nas. A če smo vsi ljudje enaki in vsi hočemo isto, potem je pekel povsod, ne glede na to, s kom smo in kje smo. Ali pa pekel pravzaprav vsi nosimo v sebi, njegovo neznosnost pa najbolj občutimo takrat, ko ostanemo sami? V samoti in tišini namreč zelo jasno zazveni resnica, ta pa po navadi ni najbolj prijetna.

Disco inferno (latinsko) = Učim se skozi pekel.

Predstava DISCO INFERNO je neke vrste eksperiment, ki za izhodišče jemlje dramo Dolgoročne posledice kratke izjave sodobne nizozemske dramatičarke Magne van der Berg. V izvirniku nastopajo štiri dramske osebe, ustvarjalec predstave pa je besedilo priredil v dialog dveh izmed njih in ga na oder postavil kot monodramo. Publika tako sliši samo polovico replik, tiste, ki prihajajo z druge strani, pa so prepuščene njihovi domišljiji. Kako sicer bolje spregovoriti o samoti, kakor da se pogovarjaš sam s sabo?

»Up above my head

I hear music in the air

That makes me know

There's a party somewhere«

(Disco Inferno – The Trammps)

Luka Bokšan je leta 2016 je opravil sprejemne izpite za študij dramske igre na AGRFT, kjer je leta 2020 diplomiral z vlogama Priorja in Majorja v Strniševih Ljudožercih (r. Luka Marcen). Že med študijem je igral v predstavah Slovenskega mladinskega gledališča in SNG Drama Ljubljana – Odilo. Zatemnitev. Oratorij. (r. Dragan Živadinov), V imenu matere(r. Ivica Buljan) in Gospa z morja (r. Tin Grabnar). Je nekdanji štipendist Mestne občine Ljubljana za nadarjene študente in prejemnik skupinske Prešernove nagrade za študente Univerze v Ljubljani. V letih 2020 in 2021 je bil član igralskega ansambla SLG Celje, kjer je debitiral z vlogo Hansa Pekka v predstavi Očiščenje (r. Jari Juutinen.), trenutno pa deluje kot samozaposlen v kulturi. Poleg dramskega ga zanima tudi fizično in snovalno gledališče, ki ju je začel raziskovati v avtorskih projektih Sanje Nešković Peršin Dramatikaromantika in Skrito (Anton Podbevšek Teater in Plesni teater Ljubljana). Z magistrsko predstavo DISCO INFERNO zaključuje podiplomski študij dramske igre na AGRFT.


Avtor koncepta in priredbe: Luka Bokšan
Igra: Luka Bokšan
Prevod: Tanja Mlaker
Oblikovanje zvoka: Martin Vogrin
Oblikovanje svetlobe: Aljaž Zaletel
Scenografija in kostumografija: Luka Bokšan
Produkcija: Akademija za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani
Koprodukcija: Lutkovno gledališče Ljubljana
Vsa zasedba
Predstave
28.05.2023 ob 20:00
Prizorišče: Kulturnica LGL
Kritike