Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Šolski zvezekLutkovna predstava, v sklopu programa BiTeater, trajanje 60 min

  15+
Avtorica kolaža: Maja Kunšič
"Veliko otrok je pri ljudeh, ki jih prej niso poznali. Delati morajo na njivah in v vinogradih; ljudje, ki skrbijo zanje, niso zmeraj prijazni z njimi. Veliki otroci napadajo majhne. Vzamejo jim vse, kar imajo v žepih, včasih celo obleko. Tepejo jih, posebno tiste, ki so od drugod. Majhne otroke od tukaj branijo mame in nikoli ne grejo sami ven."

Lutkovna priredba romana Agote Kristof Šolski zvezek je raziskava človeške odpornosti in potencialov razčlovečenja, ki za slikanje romanesknih podob izrablja ključne značilnosti lutke in njenega animatorja. Zgodba o dvojčkih, ki v boju za fizično in čustveno preživetje krepita svoje telo in um, s tem pa postajata vse bolj brezbrižna in apatična, slika poetično sliko ljubezni, vojne, identitete in (kolektivne) travme.

Šolski zvezek v režijskem debiju Mie Skrbinac je celovito raziskovanje romana, vizualni prikaz literarne mojstrovine in študija vztrajnega človeškega duha v času neizmernih stisk. Zapleteni preplet preživetja, identitete in razčlovečujočih učinkov vojne, spletenih v enem pretresljivejših del v kanonu sodobnega evropskega romana, se na odru izrisuje kot potopitveno doživetje, ki pritegne v kruto resničnost vojnega časa. Vsaka natančna lutkovna sekvenca služi kot oprijemljiv, dinamičen prikaz stroge proze, ki premika meje tradicionalnega pripovedovanja zgodb ter nenasilno išče vzporednice s trenutnim stanjem duha.

Dramatizacija romana je nastala po prevodu Alenke Moder Saje, ki je leta 2002 izšel pri založbi Beletrina. 

Premiera: 23. november 2023, Tunel

Agota Kristof (1935–2011) se je rodila v Csikvándu na Madžarskem. Za svoje ustvarjanje je prejela številne nagrade, med njimi nagrado Gottfried Keller in avstrijsko državno nagrado za evropsko literaturo. Šolski zvezek (1986) je njeno najbolj slavno delo, ki se skupaj z romanoma Dokaz (1988) in Tretja laž (1991) vpenja v romaneskno trilogijo.

Mia Skrbinac je gledališka in filmska igralka. Profesionalno gledališko pot je začela kot samozaposlena v kulturi s projekti v Lutkovnem gledališču Ljubljana, Mestnem gledališču ljubljanskem in SNG Drama Ljubljana. V sezonah 2017/18 in 2021/22 je bila članica SNG Drama Ljubljana, v sezoni 2019/20 pa članica Mestnega gledališča ljubljanskega. Poleg projektov v institucionalnih gledališčih kontinuirano deluje tudi na neodvisni sceni ter v filmih in TV-serijah. Z Lutkovnim gledališčem Ljubljana je sodelovala pri projektih Tajno društvo PGC (2016) inDa te ni sram (2022). 

 

Avtorica: Agota Kristof
Režiserka: Mia Skrbinac
Avtor likovne podobe: Jure Brglez
Lutkovni tehnolog: Žiga Lebar
Avtor dramatizacije in dramaturg: Benjamin Zajc
Lektorica: Irena Androjna Mencinger
Avtor glasbe: Jan Krmelj
Oblikovalec svetlobe: Borut Bučinel
Mentorica za animacijo: Martina Maurič Lazar
Nastopata: Mia Skrbinac k. g., Voranc Boh k. g.
Vsa zasedba
Kritike