Pepelka

  5+
Pepelka, foto: Urška Boljkovac
Po svetu kar mrgoli različic pravljice o lepi, skromni in dobri deklici, ki je doživljala krivico, a bila na koncu poplačana s prinčevo ljubeznijo. Eno od različic je prvi zapisal Charles Perrault, za njim sta svojo zapisala brata Grimm. V obeh najdemo hudobno mačeho in polsestri, ples s princem ter izgubljeni čeveljc, le da v prvi Pepelko z obleko za ples opremi dobra vila, v drugi pa drevo, ki ga je bila Pepelka posadila na materinem grobu.
Brez števila je opernih, gledaliških, televizijskih in filmskih priredb, za najbolj znano pa velja po Perraultovi različici posneta Disneyeva risanka, ki je brez dvoma zaslužna za to, da deklice na vseh koncih sveta sanjajo Pepelkin srečen konec – da bi se poročile s pravim pravcatim princem. Stereotipi, ki jih generira ta pravljica, v naši družbi delujejo zastarelo, s čimer pa se je v svoji različici Pepelke duhovito poigral tudi Roald Dahl. V njej pokaže Pepelka svojo odločnost in neodvisnost, za razliko od svojih predhodnic zavzame aktivno držo. Naša Pepelka pa tudi ni od muh. Zlobna mačeha in zoprni polsestri jo s prevaro spravijo v nemilost pri očetu in oče, ki je kraljev minister, jo za kazen pošlje v kuhinjo. Oj, gorje! Ampak Pepelka ne pleše prav dolgo, tako kot ji zapovedujejo. Stvari vzame v svoje roke, si sama sešije obleko za na ples in na plesu popolnoma očara princa. Toda naš princ je žal prejkone nadut, vase zaverovan in neskončno razvajen. Pepelka se bo morala odločiti, kako pa kaj. Vendar pa Pepelka ne bi bila Pepelka, če se ne bi lahkotno zasukala proti srečnemu koncu …

Premiera: 26.03.2014
Režiserka: Ivana Djilas
Avtorica: Simona Semenič
Avtor songov: Branko Završan
Scenografka: Ajda Vogelnik Saje
Nastopajo: Pepelka: Ajda Toman; Princ: Rok Kunaver; Bruhilda: Nina Ivanič; Grozilda: Alenka Tetičkovič; Kuhar: Nina Skrbinšek; Mačeha: Urška Hlebec; Oče: Jernej Kuntner; Kralj: Iztok Valič; Kuharček: Jernej Čampelj k. g.
Kostumografka: Jelena Proković
Avtor glasbe, avtor glasbe songov, korepetitor: Boštjan Gombač
Soavtor glasbe songov in kitara: Igor Leonardi
Koreograf: Branko Potočan
Avtorica videa: Vesna Krebs
Ilustracije za video: Milanka Fabjančič
Lektorica: Mateja Dermelj
Oblikovalec svetlobe: Srečo Brezovar
Oblikovalka maske: Jelena Proković, Nina Jordanovski
Asistentka kostumografke: Tea Bašić
Vodja predstave in tonski mojster: Emil Koprivc
Video tehnik: Aca Ilič
Lučno vodstvo: Srečo Brezovar
Scenski tehnik: Tomo Hvastja
Izdelava scene: Iztok Bobić, Polona Černe, Zala Kalan, Larisa Kazić, Jernej Remše, Zoran Srdić, Špela Ulaga, Dulbo d. o. o, Selan AP & Co.
Izdelava kostumov: Sandra Birjukov, Semka Malovrh, Mateja Šušteršič, Marjeta Valjavec
Lasuljarka: Sonja Murgelj
Maskerka, garderoberka: Nina Jordanovski, Maša Erčulj
Vsa zasedba
Kritike
3 reasons to book on our web site