PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Lučka, grah in peroLutkovna zazibanka za najmlajše, trajanje 35 min

  1+
Lučka, grah in pero, foto: Miha Fras
Lučka, grah in pero je predstava za najmlajše gledalce, stare najmanj eno leto. Navdihnila jo je Kraljična na zrnu graha, ki je bila skupaj z drugimi Andersenovimi pravljicami prvič objavljena pred 180 leti. Predstava je namenjena našim najmlajšim obiskovalcem, tudi takim, ki so morda prvič v gledališču. Lučka, grah in pero je izjemno vizualna, zvočna predstava in je skoraj brez besed. Trije igralci izgovarjajo le nekaj medmetov, njihove glavne dejavnosti pa so petje, igranje na inštrumente ter animacija predmetov in lutk.

Kljub temu da nekateri malčki še nimajo razvitih vseh razumskih in čustvenih plati zaznavanja, jim takšno gledališče lahko ponudi lepo izkušnjo. Vizualne podobe predstave namreč slonijo na izsledkih strokovnjakov, ki se ukvarjajo z vidnim zaznavanjem dojenčkov in malčkov. Zato ustvarjalci uporabljajo živahne in čiste barve, slikovite podobe, velike barvne ploskve in geometrijske oblike. Pomembno vlogo imajo glasba in pesmi.

Gledališče za dojenčke je v Sloveniji še vedno novost, v mednarodnem prostoru pa je že dodobra uveljavljeno in sprejeto. Namenjeno je otrokom od enega leta, zato vzbuja navdušenje, a včasih tudi skeptičnost. V Skandinaviji je takšna oblika gledališča že nekaj časa močno razvita, razširila pa se je po vsej Evropi. 

Predstava je t. i. lutkovna zazibanka. Vsa glasba v predstavi temelji na uspavankah. Lutke in predmeti nas lahko zazibajo v spanje. Uspavanke imajo v sebi tisočletne izkušnje in modrosti ljudi ter nežno zarišejo črto med budnostjo in spancem.

Priporočilo za obiskovalce

Predstava je namenjena našim najmlajšim obiskovalcem, tudi takim, ki so morda prvič v gledališču. Priporočljivo je, da z malčkom prvič pridemo v gledališče, ko je star najmanj leto dni in da za obisk izberemo predstavo primerno tej starostni skupini.

Otroci so živahni in radovedni, včasih jih je strah in jokajo, pogosto so lačni in žejni tudi takrat, ko si najmanj želimo. V gledališču smo na to pripravljeni, želimo pa, da se v zadovoljstvo vseh obiskovalcev držimo nekaterih pravil lepega vedenja, zaradi katerih bo ogled predstave vsem v še večji užitek. Predlagamo vam, da se z otrokom pred obiskom gledališča pogovorite o tem, katero predstavo boste gledali in kako se v gledališču obnašamo. Morda bodo na začetku še vedno preveč živahni, počasi pa bodo razumeli, da moramo, če želimo razumeti predstavo, zbrano gledati in poslušati. S klepetom, telefoni, sms-i, hrano in pijačo zato počakajmo do konca predstave.

Mlajši otroci se pogosto bojijo novega okolja, zato lahko začnejo jokati. Stisnite jih k sebi in poskusite potolažiti. Ponavadi zadostuje, da se od odra nekoliko oddaljimo in otroku tako zagotovimo varno razdaljo od predstave. Če ne pomaga, je najbolje, da zapustite dvorano in se vanjo vrnete, ko bo otrok pomirjen. Pri predstavi Lučka, grah in pero sedimo na tleh, vsak na svoji blazinici. Predstava se odvija okoli nas, vseeno pa je prostor za igralce in lutke označen in otroci med predstavo ne smejo tekati naokoli.

Za vsa ostala pojasnila vam je vedno na voljo naša hostesna služba.

Veliko veselja pri spremljanju naših predstav!


PREMIERA: 11. marec 2015, Oder pod zvezdami LGL

Avtor: Po motivih H. Ch. Andersena Kraljična na zrnu graha
Režiserka: Katja Povše
Avtorica likovne podobe: Špela Trobec
Skladateljica: Zvezdana Novaković
Kostumograf: Iztok Hrga
Oblikovalec luči: Kristjan Vidner
Oblikovalec zvoka: Izidor Kozelj
Nastopajo: Miha Arh, 
Maja Kunšič, 
Zvezdana Novaković k. g. (harfa)
Producentka: Pija Bodlaj
Vodja predstave in tonski mojster: Izidor Kozelj
Lučno vodstvo: Kristjan Vidner
Scenski tehnik: Alojz Milošič
Izdelava scene, lutk in kostumov: Iztok Bobić, Zoran Srdić, Mitja Ritmanič, Sandra Birjukov, Brina Fekonja, Mateja Šušteršič, Marjeta Valjavec, Polona Černe, Jože Lašič, Maša Kužner, Dulbo d.o.o., Jernej Remše s. p., Iztok Hrga, Hermina Pavšin (lasulji), Špela Trobec, Špela Ulaga, Mizarstvo Tratar s. p.
Vsa zasedba
Kritike