Misija X

  6+
Misija X, foto Urška Boljkovac
Misija X gledalce popelje v vesolje. Astronavt se znajde na neznanem planetu z neznano nalogo. Njegovo plovilo, ki mu zagotavlja kisik, brez njega zapusti planet in njegova misija kmalu postane boj za preživetje. Iz semena, ki na koncu izide iz njegovih prsi, na pustem planetu vzklijejo rastline. Lutkovna predstava v tehniki namiznih lutk je brez besed in gledalce nagovarja z močnimi podobami, metaforami in glasbo.

Vaša misija se začenja. A tu nastane težava. Misija je tako skrivnostna, da niti sami ne veste, kaj natančno je vaša naloga. Kje začeti? Kje nadaljevati? In kje jo končati? Kaj je cilj? Kaj je v resnici cilj? To je Misija X. 


Ob ogledu predstave priporočamo:
  • pogovor na teme: sodobna tehnologija in novodobni pripomočki, vesolje, domišljija, znanost, prihodnost, morebitno življenje na Marsu;
  • branje sorodnih knjig s tematiko o vesolju, tehnološkem napredku, o življenju in delu astronavtov.

PREMIERA: 24. marec 2016, Šentjakobski oder LGL

Jiří Havelka (1980) je češki režiser, igralec in dramatik, diplomant Praške akademije uprizoritvenih umetnosti. Velja za enega nabolj markantnih čeških gledaliških režiserjev. Je predstojnik  Katedre za alternativno in lutkovno gledališče na Akademiji za gledališče DAMU v Pragi. 

Pri svojem delu v gledališču se je že od samega začetka najbolj osredotočal na skupinsko improvizacijo, iz katere je izluščil metodo za ustvarjanje izvirnih avtorskih produkcij. Ustvarja odrska dela na stičišču tradicionalnega, alternativnega in celo fizičnega gledališča. Leta 2007 je v Gledališču v Dejvicah (Dejvické divadlo) uprizoril igro Črna luknja (Černá díra), ki jo je ustvaril z nenehnim ponavljanjem ene same banalne situacije. Predstava je delila prvo mesto v letnem izboru za najboljšo produkcijo leta. Naslednje leto je Jiří Havelka na oder postavil Einsteinovo teorijo relativnosti v predstavi Ogroženi Indijanec ([Indián v ohrožení). Istega leta je prejel prestižno nagrado Alfreda Radoka v kategoriji Nadarjena oseba leta. Havelka je prav tako režiral nekaj mednarodnih produkcij, denimo, češko-nemško produkcijo EXIT 89 in češko-britansko produkcijo Here I Am Human (2010), ki jo je uprizoril z glasbeno skupino The Tiger Lilies. Obe predstavi sta bili uprizorjeni v gledališču Archa v Pragi. V obdobju med letoma 2001-2006 je sodeloval v češko-kanadski gledališki korodukciji Prague-Toronto-Manitoulin Theatre Project, v kateri so se zbrali študenti in profesorji iz Praške akademije uprizoritvenih umetnosti, študentje s Katedre za dramski program na Univerzi  Scarborough v Torontu ter igralci iz Prvega nacionalnega gledališča De-ba-jeh-mu-jig z ontarijskega otoka Manitoulin. 

V svojih predstavah Jiří Havelka nenehno raziskuje možnosti ustvarjanja znotraj gledališkega časa in prostora ter iluzij, ki se ustvarjajo na odru. Prav tako pa poudarja edinstvenost gledališča kot sredstva za neposredno komunikacijo. Prizadeva si, da bi našel novo vlogo gledališča v dobi virtualnih medijev, ki pa se mu razkriva predvsem v moči domišljije, ali še bolj v ustvarjalno-metaforičnih sposobnostih samih gledalcev. S svojimi produkcijami se je predstavil na festivalih v Avstriji, Nemčiji, na Irskem, Poljskem in Slovaškem. Ob festivalih Havelka pogosto prireja tudi delavnice, na katerih slušateljem poskuša približati bistvene prvine gledališkega izražanja. Leta 2011 je doktoriral z disertacijo Freezing Fresh Fruit in postal vodja Katedre za alternativno in lutkovno gledališče na Akademiji DAMU.

Leta 2013 je za gledališče DRAK režiral predstavo za otroke Zadnji trik Georgesa Mélièsa/Poslední trik Georgese Mélièse, ki se uvršča v programe najeminentnejših lutkovnih festivalov (leta 2014 smo si predstavo lahko ogledali na festivalu LUTKE) in je dobitnica mnogih nagrad. Leta 2014 je predstava postala tudi češka predstava leta. Havelka je tudi član in režiser plesnega gledališča VerTeDance. Njihova zadnja predstava Correction/Korekce je postala češka plesna predstava leta 2014, leta 2015 je prejela nagrado Herald Angel na festivalu Fringe v Edinburgu in nagrado občinstva na festivalu Be v Birminghamu.

Jiří Havelka občasno igra tudi v filmih in čeških televizijskih nanizankah.


Režiser: Jiří Havelka
Avtor: Jiří Havelka, Marek Zákostelecký, Tomsa Legierski
Avtor likovne zasnove: Marek Zákostelecký
Asistent režiserja in svetovalec za odrski gib: Tomsa Legierski
Avtor glasbe: Milko Lazar
Oblikovalec luči: Jiří Havelka
Igrajo: Martina Maurič Lazar, Gašper Malnar, Iztok Lužar
Vodja predstave, video: Luka Bernetič
Lučno vodstvo: Matej Vidic
Scenska tehnika: Tomo Hvastja, Uroš Šeme
Izdelava lutk, rekvizitov in kostumov: Zoran Srdić, Žiga Lebar, Iztok Bobić, Sandra Birjukov, Marjeta Valjavec, Polona Černe, Mateja Šušteršič, Roman Marek
Izdelava scene: Mile Pavlović
Producentka: Ana Rokvić Pinterič
Vsa zasedba
Kritike
3 reasons to book on our web site