PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

AkvarijVodna pustolovščina, trajanje 40 min

  3+
Akvarij, foto: Urška Boljkovac
Vodna pustolovščina v preprostem jeziku znanosti in predmetnega gledališča prikazuje zgodbo o Malem in Velikem, o potovanju, srečevanju in poslavljanju. Dogajanje poteka v steklenem tanku, podobnem akvariju, kjer predmeti oživijo med brbotajočimi mehurčki, pretakajo se skrivnostne tekočine in rojevajo zvoki življenja.

Elementi kombinirane otroške igre ustvarjajo nov svet iz praznine in dolgčasa. Igranje je raziskovanje in vaja za polno življenje. Je trdo otroško delo, ki krepi osredotočenost in razvija osebne veščine. Igrivo učenje, navdihnjeno v kopalni kadi in na poletni plaži kot prostorih otroške igre, začinjene s ščepcem kemijskega laboratorija, skuša najmlajšim gledalcem pojasniti, da večno prijateljstvo lahko živi v srcu, da so vezi nevidne in da je (za)misel najdragocenejše seme razvoja. Obenem pa jim želi približati znanost na ravni praktičnega poskusa, ki vzpostavlja slikovite prostore nenavadne naravoslovne pustolovščine z ekološko razsežnostjo.

»Wide Eyes« je produkcijski projekt evropske mreže Small Size, ki umetniško raziskovanje posveča otrokom in razvija posebno strokovno znanje na področju uprizoritvenih umetnosti za zgodnja otroška leta. »Wide Eyes« ponazarja radovedne otroške oči, ki zvedavo pogledujejo v svet. To je tudi skupno izhodišče ustvarjalcem 17 partnerjev iz 15 evropskih držav, katerih nastanek predstav so v procesu ustvarjanja zaznamovala različna srečanja, izmenjave idej in delavnice. Vseh petnajst produkcij bo v začetku leta 2018 predstavljenih na zaključnem dogodku projekta v Galwayu na Irskem.

V sodelovanju s projektom Znanost na cesti (ZnC). Gre za projekt promocije znanosti, ki sta ga ob pokroviteljstvu Slovenskega akademskega tehniško-naravoslovnega združenja SATENA spomladi leta 2013 začeli raziskovalki na Institutu Jožef Stefan dr. Saša Novak in dr. Kristina Žagar. Namen je javnosti predstaviti pomen znanosti za gospodarstvo in družbo ter dosežke in rezultate, ki Slovenijo umeščajo med razvite države.


Miha Golob je gledališki in lutkovni režiser, ki je v minulih nekaj letih tako v tujini kot doma prejel vrsto nagrad na področju lutkovne režije in avtorstva. Njegovi koncepti se pogosto naslanjajo na idejo preigravanja in raziskovanja raznolikih stilov predmetnega gledališča.

PREMIERA:
16. februar 2017, Mali oder LGL
Avtor: Miha Golob
Režiser: Miha Golob
V okviru evropskega projekta Small Size: Wide Eyes
Dramaturginja: Mojca Redjko
Avtor vizualne podobe: Miha Golob
Igrata: Miha Arh in Gašper Malnar
Scenografka: Larisa Kazić
Avtor glasbe: Miha Arh
Oblikovalec svetlobe: Kristjan Vidner
Vodja predstave in oblikovalec zvoka: Alojz Sedovnik
Lučno vodstvo: Niko Štabuc
Scenski tehnik: Slobodan Ilić
Izdelava scenskih elementov: Larisa Kazić, ABC Ribe - Fishbox, Acrytech, Uroš Mehle, Zoran Srdić, Sandra Birjukov, Polona Černe
V sodelovanju s projektom: Znanost na cesti (Slovensko akademijsko tehniško-naravoslovno društvo SATENA)
Znanstveno svetovanje in priprava eksperimentov: dr. Kristina Žagar Soderžnik
Za pomoč se zahvaljujemo: Klari Paulini Golob, Dragici Haramiji, Petru Kusu, Darji Potočan
Vsa zasedba
Kritike