PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Živalska farmaLutkovna predstava, trajanje 80 min

  12+
Živalska farma
Je pozitivna utopija sploh še mogoča? Kaj ponuditi mladim kot alternativo, če pa se vsak sistem lahko izrodi v različico totalitarizma? Je nujno, da jim ponudimo že izdelan sistem, ali je bolje, da jim privzgojimo vrednote in jih hkrati ves čas opozarjamo na možne napake?

Roman Živalska farma, ki ga je George Orwell po nekaj neuspelih poizkusih izdal avgusta 1945, smo dolgo brali kot kritiko Stalinovega totalitarizma, dejansko pa model ustreza kateremu koli totalitarizmu, tudi danes aktualni plutokraciji. Ponujajo se nam naslednja vprašanja: Je pozitivna utopija sploh še mogoča? Kaj ponuditi mladim kot alternativo, če pa se vsak sistem lahko izrodi v različico totalitarizma? Je nujno, da jim ponudimo že izdelan sistem, ali je bolje, da jim privzgojimo vrednote in jih hkrati ves čas opozarjamo na možne napake? Če bodo v preteklosti prepoznali sedanjost in se učili za prihodnost, smo na dobri poti do boljšega jutri?

»Podrobnosti zgodbe so mi prišle na misel nekega dne (takrat sem živel v majhni vasi), ko sem videl majhnega dečka, kakih deset let je moral imeti, ki je po ozki stezi vodil vprežnega konja in mahal po njem z bičem, vsakič, ko je konj hotel zaviti. Na vsem lepem me je presunilo, da bi v trenutku, ko bi se take živali zavedele svoje moči, ljudje nad njimi ne imeli nobene moči več in da človek izkorišča živali malone enako kot bogati izkoriščajo proletarce.«

(George Orwell v Predgovoru k ukrajinski izdaji, 1947)

IZHODIŠČA ZA POGOVOR PRED PREDSTAVO IN PO NJEJ

– Pred ogledom predstave si preberite roman Živalska farma.
– Pogovorite se o različnih totalitarnih sistemih, socialnih utopijah in družbah prihodnosti.
– V Izbranih esejih (Mladinska knjiga, 2001, str. 253.) Alenke Puhar si preberite esej »Orwellovo tihotapljenje na Kranjsko« – roman ima zanimivo mesto tudi v slovenski zgodovini, saj je na najbolj znanem političnem procesu pri nas leta 1947 (Nagodetov proces) nastopal kot obremenilno gradivo proti enemu od obtoženih, Francu Snoju.
– Razmislite, v čem se predstava razlikuje od romana, ter poiščite povezave predstave z aktualno slovensko politiko.
– Pri gledanju predstave bodite pozorni tudi na njeno vizualnost (razmislite o materialih, iz katerih so lutke narejene, o različnih lutkovnih tehnikah in njihovi animaciji, povezavi lutk z videom …).
– Oglejte prvi britanski risani film, ki je prav Živalska farma (leta 1954 sta jo posnela John Halas in Joy Batchelor).
– V mednarodni stripovski antologiji Workburger (Stripburger/Forum Ljubljana, december 2012) raziščite, kako se znana zgodba odraža v stripu z naslovom Živalska farma #33 mlade slovenske striparke in vizualne umetnice Kaje Avberšek.
– Prisluhnite, kako je Živalska farma navdihnila album Animals (1977) legendarne glasbene skupine Pink Floyd in uspešnico Disturbance At The Heron House kultne glasbene skupine R.E.M.

Premiera: 26.04.2012

Avtor: George Orwell, Andrej Rozman Roza
Režiser: Vito Taufer
Likovna podoba lutk, scene in kostumov: Barbara Stupica
Glasba: Mitja Vrhovnik Smrekar
Lektura: Tatjana Stanič
Nastopajo: Brane Vižintin, Iztok Lužar, Gašper Malnar, Martina Maurič Lazar, Polonca Kores, Nina Skrbinšek, Urška Hlebec, Matevž Müller
Asistent režiserja: Daniel Day Škufca
Oblikovanje luči: Tomaž Štrucl
Video animacija: Neža Trobec
Tehnologija lutk: Zoran Srdić, Mitja Ritmanič
Vodja predstave in oblikovalec zvoka: Alojz Sedovnik
Lučni mojster: Danilo Korelec
Scenski tehnik: Alojz Milošič
Izdelava lutk, scene in kostumov: Iztok Bobić, Zoran Srdić, Sandra Birjukov, Marjeta Valjavec, Jernej Remše, Delo osvobaja d.o.o., Gregor Lorenci, Restavratorstvo Mali
Vsa zasedba
Kritike