PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dodajamo nov termin POSVETITVE POMLADI. Vabljeni na lutkovnobaletni spektakel tudi v soboto, 25. marca.

GroznovilcaNavihana predstava, trajanje 60 min

  4+
Groznovilca, foto: Urška Boljkovac
Groznovilca v nasprotju z večino dobrih mitoloških in pravljičnih likov poskrbi za vrsto prebrisanih dogodivščin. Simpatično poredna junakinja živi nekje daleč in v gozd prileti v čajniku z balonom. Čarobna mivka, ki jo Groznovilca podtakne živalim, povzroči same težave in trmasto preganjanje ježa, ki naj bi dobil steklino, ponuja prav dovolj prismuknjene potegavščine za razvijanje številnih zapletov. Groznovilčini nasprotniki so pestra in nenavadna druščina živali: Polž, Jež, Sova, Veverica, Medved in drugi liki, ki pa kljub vsemu na koncu postanejo njeni prijatelji.
Uprizoritev Groznovilca je sestavljena iz različnih besedil avtorice Jane Bauer in je kot dramatizacija pri nas doživela krstno izvedbo. Z otrokom se sreča v njegovem svetu, odraslega pa povabii, da ga skuša (ponovno) razumeti. Bistvena uprizoritvena elementa sta vizualna in zvočna podoba, ki spaja videomaterial, igralce in lutke. Prepletajo se projekcije, hitra menjava prizorišč in preigravanje z dimenzijami. Uprizoritev je režiral Matjaž Farič, uveljavljen slovenski koreograf, ki v zadnjih letih v tandemu z dramaturginjo Stašo Bračič redno ustvarja tudi za otroško in mladinsko občinstvo (Škrat Kuzma, Guliverjeva potovanja).  

Groznovilca v Hudi hosti pisateljice Jane Bauer velja za mladinsko knjižno uspešnico. Bila je nominirana za nagradi večernica in desetnica; prejela je tudi znak zlata hruška (znak kakovosti otroških in mladinskih knjig). Leta 2013 je pod naslovom Strašna vila u Groznoj šumi izšla pri zagrebški založbi Algoritam, kjer se je uvrstila na Listo dobrih knjiga 2013. Trenutno se prevaja v islandski, litvanski in poljski jezik.  


PREMIERA: 22. oktobra, 2015, Veliki oder LGL

Avtor: Jana Bauer
Režiser: Matjaž Farič
Igrajo: Anita Gregorec k. g./Aja Kobe: Groznovilca; Miha Arh: Jež; Nina Ivanič: Veverica; Nina Skrbinšek k. g.: Sova; Jernej Kuntner: Medved; Rok Kravanja k. g./Voranc Boh k. g.: Polh; Rok Kunaver: Polž; Jan Bučar: Divjalo; Urška Hlebec: Južni veter, Močerad, začarani lešniki; Sonja Kononenko: Deževnik, škorenjci
Dramaturginja: Staša Bračič
Dramatizacija: Matjaž Farič, Staša Bračič
Avtorica likovne podobe: Barbara Stupica
Avtor glasbe: Milko Lazar
Avtor videoanimacij: Jure Lavrin
Lektorica: Mateja Dermelj
Oblikovalec svetlobe: Andrej Hajdinjak
Producentka: Ana Rokvić Pinterič
Vodja predstave in tonski mojster: Emil Koprivc
Lučno vodstvo: Srečo Brezovar
Video tehnik: Aca Ilić / Luka Bernetič
Scenska tehnika: Niko Štabuc, Tomo Hvastja
Izdelava lutk, scene in kostumov: Zoran Srdić, Sandra Birjukov, Iztok Bobić, Zala Kalan, Mitja Ritmanič, Polona Černe, Miha Makovec, Marjeta Valjavec, Mateja Smole, Urška Rednak, Viktorija Jenčkova
Garderoberka: Daša Jordanovski
Maskerka: Nina Jordanovski
Vsa zasedba
Kritike