Kakec - Kakčeve dogodivščine, festival Zlata paličica

  2+
Kakčeve dogodivščine
Knjiga o kakcu Pernille Stalfelt brez zadržkov pojasnjuje temo, ki je za nekatere še vedno tabu. Poučno slikanico, ki ne prinaša zgodbe, temveč obravnava kakce in kakanje v različnih pojavnih oblikah in situacijah, predstava Kakec – Kakčeve dogodivščine uprizori kot zabavni interaktivni televizijski šov z voditeljema dr. Ekom in dž. Ekico, ki vključuje tudi video, animacijo in glasbo. Otroci skupaj z voditeljema opazujejo oblike kakcev, primerjajo barvo in gostoto glede na to, kaj pojémo, se spomnijo, kako je, ko nas muči driska ali ko smo zaprti, ugotavljajo, kaj so kravjeki, bobki ali konjske fige, izvedo pa tudi, da lahko kakec uporabljamo kot gnojilo in da ponekod iz kakca gradijo celo hiše.
 • Švedska otroška avtorica Pernilla Stalfelt v slikanicah z naslovi Knjiga o … v razumljivem jeziku in lahkotnem tonu obravnava različne teme, od hrane ali barv do časa in življenja. Knjigo o kakcu (Bajsboken, 1997) je v prevodu Silvane Orel Kos in z dodatnimi ugankami in vprašanji Maje Planinc izdal Ciciban leta 2003. Pernilla Stalfelt je na to temo ustvarila še interaktivno kartonko o kakcu in prdcu.
 • Založba Didakta je leta 2009 izdala tudi Knjigo o smrti in Knjigo o ljubezni.

Predlagana izhodišča za pogovor z otroki in aktivnosti ob predstavi


Pred ogledom:
 • Pogovarjajte se o telesu in njegovem delovanju: kaj vse izločamo, kako delujejo prebavila, kakšna je funkcija kakanja. Kakšna pravila veljajo v našem okolju za kakanje in zakaj? Zakaj si moramo umiti roke, potem ko gremo kakat ali lulat?
 • Kako kakajo živali? Poskušajte našteti čim več različnih živali in poimenovati njihove kakce.

Po ogledu:
 • Pogovarjajte se z otroki, kakšen vtis je na njih naredila predstava. Jim je bila smešna? Jim je bilo kdaj tudi neprijetno, nerodno?
 • Spodbudite otroke k pogovoru o našem kakanju in lulanju. Zakaj se običajno ne pogovarjamo o tem? Je to skrivnost? Nam je nerodno govoriti o tem?
 • Za kaj je kakec lahko koristen?
 • Kakšen je bil znanstvenik, ki jih je popeljal po poti kakca? In kakšna njegova pomočnica?
 • Na kakšen način in s kakšnim namenom sta nagovarjala otroke in jih vključevala v predstavo? Kako je to vplivalo na predstavo? Bi bila ta drugačna, če bi jo otroci le tiho gledali?
 • Se otroci spomnijo, kakšna je bila scenografija in kaj je prikazovala? Kakšni rekviziti so bili uporabljeni?
 • Kaj se zgodi, ko potegnemo vodo na stranišču? Opišite pot kakca.
 • V predstavi je bilo več ugank. Se otroci kakšne spomnijo? Se spomnijo kakšne druge? Sestavite svoje uganke, povezane s kakci.
 • V predstavi smo večkrat zaklicali, da »kdor živi, mora včasih kakati«. Zamislite si zgodbo, ki se začne s tem stavkom.
 • Preberite še slikanico Veliko tekmovanje v kakcih flamskega avtorja in ilustratorja Guida van Genechtena (Založba Sanje, 2014).

Utemeljitev strokovne komisije


Literarno predlogo uprizoritev Kakec – Kakčeve dogodivščine odrsko oblikuje v izvirnem formatu interaktivnega dogodka, ki v celoti podpira neobremenjen in neposreden govor o obravnavani temi s širino, ki seže čez »skrivnost« vsakdanjega opravila. Pri tem domišljeno prepleta raznolike umetniške postopke in apropriira elemente popularne kulture, vešče odmerja ravnovesje med informativnim in zabavnim ter med predstavljanjem teme (tudi z inovativno scenografijo animirane kanalizacijske instalacije) in strukturiranim vključevanjem gledalcev.

Premiera: 7. januar 2016
Mini teater Ljubljana, Novo kazalište Zagreb
Režiser: Ivica Buljan
Avtorica: Pernilla Stalfelt
Izvajalca: Jose, Petja Golec Horvat
Avtorji vizualne podobe: sonda3 + toni soprano
Avtor glasbe: Jose
Kostumografinja: Ana Savić Gecan
V okviru projekta: Puppet Nomad Academy IV
Vsa zasedba
Predstave
Razprodano
06.10.2017 ob 09:30
Prizorišče: Mali oder LGL
Kritike
Želite prejemati spored in novice po elektronski pošti?
3 reasons to book on our web site