Andrej Nespanec, festival Zlata paličica

  3+
Andrej Nespanec
Andrej Nespanec je slikovita pripoved o otroški domišljiji, ki sproža strahove in otrokom v omarah slika pošasti. Predstava je nastala po motivih istoimenske slikanice, katere posebnost je, da se del zgodbe odvije le skozi ilustracije. Podobno tudi plesno-lutkovna predstava brez besed za pripoved izkoristi nebesedna gledališka sredstva: gib, animacijo objektov in glasbo, kar domišljiji pušča več prostosti kot besede. Izbrane knjižne motive preoblikuje in se osredotoči na Andrejev strah pred spanjem in njegove žive sanje – od nočnih mor, ko ga v snu obiščeta dve pošasti, do sanj o morju, valovih in kitu, ki se ga pošasti ustrašita, sam pa se mu pogumno postavi po robu in tako premaga strah.
 • Slikanica Andrej Nespanec (Mladinska knjiga, 2014) pesnice in pisateljice Barbare Simoniti ter slikarja in ilustratorja Petra Škerla pripoveduje o dečku z bogato domišljijo, ki ne more in ne more zaspati. Ko mu mama prebira njegovo najljubšo knjigo o sinjem kitu, ga obišče netopir, ki plete sanjske zgodbe. Tu se besedna pripoved konča, o Andrejevem potovanju v sanjski svet pa spregovorijo le ilustracije.

 • Predstavo je režiral nizozemski koreograf in pedagog Jack Timmermans, ki ustvarja predvsem plesne predstave za otroke in mladino. Beseda koreografija izhaja iz dveh izrazov in pomeni 'pisati ples'. Koreografi se ukvarjajo z oblikovanjem giba(nja), da bi z njim izrazili ali podprli misel, občutja ali ideje.


Predlagana izhodišča za pogovor z otroki in aktivnosti ob predstavi


Pred ogledom:

 • Pogovarjajte se z otroki o njihovih obredih pred spanjem in spanju samem: kako zaspijo in kaj storijo, če se zbudijo sredi noči, ali se kdaj spomnijo, o čem so sanjali.

Po ogledu:

 • Pogovarjajte se z otroki, kako so doživeli predstavo: jim je bilo nenavadno, ker je bila brez besed, so lahko sledili zgodbi? So pogrešali govor ali jim je bila morda tako odigrana zgodba še zanimivejša?

 • Kaj nadomešča govor? Kako smo ugotovili, kakšna občutja ima Andrej in kdaj ga je strah? Kako, kakšne so želje in občutki njegove mame? Kaj lahko ugotovimo iz telesne govorice in iz postavitve v prostoru?

 • Kako vse je bila uporabljena tkanina?

 • Kako so doživeli Andreja, kako bi ga opisali?

 • Kaj vse se mu je dogajalo zvečer, pred spanjem in ponoči?

 • Se otrokom kdaj dogaja kaj podobnega? Jih je strah teme? Jih kdaj v sanjah obiščejo pošasti? Kaj jih pomiri?

 • Se spomnijo kakšnih sanj, prijetnih ali neprijetnih? Spodbujajte otroke, da jih podelijo s skupino.

 • Preberite in oglejte si slikanico Andrej Nespanec in jo primerjajte s predstavo.

 • Izdelajte svoj lovilec sanj. Namig za izdelavo najdete v gledališkem listu predstave ali na spletu.

Utemeljitev strokovne komisije

Zgodba o razburkani domišljiji in premagovanju strahov, ki otrokom ne dopuščajo mirnega spanca, je uprizorjena z ustvarjalno in igrivo rabo minimalnih izraznih sredstev ter tankočutnim razumevanjem otroškega notranjega sveta. Domišljeno vodena pripoved brez besed je dogajalno razgibana, koreografsko izpovedna in poetično domišljijska, z zvočno podobo, ki subtilno niansira dečkovo doživljanje in mladim gledalcem omogoča čustveno intenzivno, a tudi varno plovbo skozi celo paleto občutij, od strahu do prijetne pomiritve.

Premiera: 1. december 2016

Lutkovno gledališče Maribor
Režiser in scenograf: Jack Timmermans
Avtorica: Barbara Simoniti
Izvajalci: Miha Bezeljak, Tilen Kožamelj, Filip Šebšajevič, k. g. in Nataša Keser, k. g.
Oblikovalec svetlobe: Pink Steenvoorden (Einstein Design)
Kostumografka: Wiktoria Czakon
Oblikovalec rekvizitov: Bert Vogels
Avtor likovne podobe: Peter Škerl
Avtor glasbe: Stevko Busch (na bambusovi flavti R. P. Dines Mishra)
Oblikovalec zvoka: Mitja Pastirk
Lučni mojster: Miljenko Knezoci
Tehnična izvedba predstave: Lucijan Jošt, Mojca Bernjak, Primož Mihevc in Darka Erdelji
Vsa zasedba
Predstave
06.10.2017 ob 10:00
Prizorišče: Šentjakobski oder LGL
06.10.2017 ob 17:00
Prizorišče: Šentjakobski oder LGL
Kritike
Želite prejemati spored in novice po elektronski pošti?
3 reasons to book on our web site