mali modri in mali rumeni, festival Zlata paličica

  3+
mali modri in mali rumeni
Predstavo je navdihnila avtorska slikanica italijanskega avtorja Lea Lionnija v tehniki kolaža, zgodba o dveh abstraktnih likih, ki sta prikazana z iztrganimi barvnimi ploskvami, razporejenimi na večinoma beli podlagi. »Lionni je izkoristil bogato pripovedno moč barve, oblike in kompozicijskih elementov za pripovedovanje svoje zgodbe,« je ob predstavi zapisala Dragica Haramija. Podobne principe uporablja tudi predstava, le da likovnim elementom dodaja uporabo gledaliških: male predmete, animacijo, gibanje, svetlobo in glasbo. Predstava o dveh prijateljih, ki ob radostnem objemu postaneta zelena in ju ob prihodu domov niti starši ne prepoznajo, skozi dinamično igro barv zastavlja vprašanja o prijateljstvu, bližini, identiteti, videzu in vsebini, o sebi in o drugih.
 • Mali modri in mali rumeni (Little Blue and Little Yellow, 1959), prva Lionnijeva slikanica, je v slovenskem prevodu izšla pri Založbi Miš ob premieri predstave. Ideja zanjo se je avtorju porodila med potovanjem z vlakom. Da bi živahnima vnučkoma skrajšal čas vožnje, je iz revije iztrgan list uporabil za drobne kolute različnih barv ter s kančkom domišljije začel graditi zgodbo o malem modrem in malem rumenem. V slovenščini lahko beremo tudi izbor šestnajstih Lionnijevih slikanic, zbranih pod naslovom Frederik pripoveduje (Epta, 1998).
 • »V svetu, prepolnem praznih besed in podob, je največji čar te slikanice v njenem jezikovnem in likovnem minimalizmu, s katerim je Lionniju uspelo pričarati bogato, globoko, večplastno sporočilo.« Dr. Dragica Haramija

Predlagana izhodišča za pogovor z otroki in aktivnosti ob predstavi

Pred ogledom:

 • Pogovarjajte se z otroki o prijateljstvu, o njegovem pomenu in podobi: kdo so naši prijatelji, v čem smo si podobni in v čem različni, kaj nas druži, kaj najraje počnemo skupaj? Zakaj smo si izbrali ravno te prijatelje?

Po ogledu:

 • Spodbudite otroke, da povejo, kakšen vtis je nanje naredila predstava. Jim je bila izvedba všeč ali jih ni pritegnila? Kateri del se jim je najbolj vtisnil v spomin, zakaj?

 • Kakšna je bila vloga igralcev? Vas je njuno početje na kaj spomnilo? Kako sta ustvarjala zgodbo? Kakšna je bila njuna komunikacija, kako sta se sporazumela?

 • Pogovorite se o likih v predstavi: kako sta prikazana mali modri in mali rumeni, kaj vse skupaj počneta, kakšni so njuni starši in kakšen njun dom?

 • Pogovorite se o dojemanju abstraktnih likov. Zakaj so prikazani le z barvami in ne kot konkretna figura? Jih zato gledamo in razumemo drugače?

 • Pogovorite se o uporabljenih načinih »risanja« po platnu (barva, svetloba, trganje ozadja).

 • Zakaj mali modri in mali rumeni postaneta mali zeleni? Kako si to razlagate? In kaj se zgodi potem?

 • Ali je mali modri še vedno mali modri, čeprav je videti zelen?

 • Oglejte si slikanico Lea Lionnija in poiščite podobnosti ter razlike med slikanico in predstavo.

 • V slikanici in v predstavi prihaja do zanimive igre barv. Z vodenimi ali tempera barvicami preizkusite tudi sami, kakšne barve nastanejo ob mešanju rdeče in rumene, modre in rdeče …

 • Pobarvajte list papirja z modro, drug list z rumeno, tretjega s črno … ter se pogovorite o različnih barvah in njihovih učinkih: kako se počutite ob pogledu na različne barve, na kaj vas spominjajo, katere barve delujejo toplo in katere hladno, katere so vam bolj všeč in zakaj?

Utemeljitev strokovne komisije

Odrsko suverena razširitev slikanice z raziskovanjem možnosti lutkovne tehnologije lucidno oživlja likovni jezik v samosvojem uprizoritvenem izrazu ter z izraznim minimalizmom in abstraktnimi likovnimi elementi naslika povsem konkreten svet otroškega vsakdana. mali modri in mali rumeni je ustvarjalna dogodivščina, ki v sprva praznem vesolju belega platna z inspirativnim zamahom igrive igralske animacije in komunikacije izriše prepoznavna dejanja, odnose in razpoloženja ter jih odpira razbiranju in doživljanju na različnih ravneh.

Premiera: 16. april 2015

Lutkovno gledališče Maribor
Režiser: Miha Golob
Avtor: Leo Lionni
Izvajalca: Miha Bezeljak in Anže Zevnik
Prevajalka: Mojca Redjko
Lektorica: Metka Damjan
Avtor glasbe: Vasko Atanasovski
Asistenta režiserja: Natan Esku in Elena Volpi
Oblikovalec svetlobe: Miljenko Knezoci
Oblikovalec zvoka: Mitja Pastirk
Lutkovni mojstri: Primož Mihevc, Darka Erdelji in Mojca Bernjak
Izdelovalca scenskih elementov: Lucijan Jošt in Branko Caserman
Vsa zasedba
Predstave
02.10.2017 ob 11:00
Prizorišče: Cankarjev dom
Kritike
Želite prejemati spored in novice po elektronski pošti?
3 reasons to book on our web site