Pobalinska pujsa, festival Zlata paličica

  3+
Pobalinska pujsa
Predstava o dveh pujsih, ki vešče pretentata vse živali na dvorišču in se neugnano zabavata na njihov račun, je oblikovana kot skupek potegavščin ustvarjalne ekipe, v katere igralca vpleteta tudi gledalce, da pujsoma Tinetu in Tonetu aktivno pomagajo pri njunih dejanjih. Igralca in animatorja pri tem prevzemata več vlog: uprizarjata osrednja junaka, pripovedujeta zgodbo in animirata druge živalske like. Likovna podoba predstave izhaja iz same slikanice in živalski liki ostajajo dvodimenzionalni, vsak lik je sestavljen iz več kosov mehkega filca, ki jih igralca s pomočjo magnetov postavljata in premeščata po igralni ploskvi, na kateri se s svetlobo in nitjo zarisuje prizorišče dvoriščnega konflikta.
 • Avtorske slikanice Manice Klenovšek Musil so posebne tudi zaradi tekstilnih ilustracij. Slikanica Pobalinska pujsa (2015) je na 31. slovenskem knjižnem sejmu prejela nagrado za najlepšo slovensko knjigo na področju otroške in mladinske literature.

Predlagana izhodišča za pogovor z otroki in aktivnosti ob predstavi

Pred ogledom:

 • Pogovarjajte se z otroki o tem, kaj zanje pomeni beseda pobalinski. Kdo je lahko pobalinski in kaj mora početi, da njegova dejanja poimenujemo pobalinska? So takšna dejanja zanje sprejemljiva ali ne?

 • Kako vemo, kje je meja med igrivim preizkušanjem ali šaljivo potegavščino in dejanjem, ki prizadene ali škodi drugim? Na podlagi česa se odločamo o tem?

Po ogledu:

 • Pogovarjajte se z otroki, kaj si mislijo o predstavi. Kako so jo doživeli: jih je zabavala, so se ob zgodbi tudi kdaj zamislili? Kateri prizori so se jim najbolj vtisnili v spomin?

 • Kakšen je bil odnos med igralcema? Sta si tudi onadva nagajala? Si nagajata zato, ker sta prijatelja? Ali pa to pomeni, da se ne marata?

 • Kakšna besedna igra se skriva v imenih pujsov?

 • Kako se pujsa obnašata do drugih živali? Zakaj nagajata drugim? Kako se druge živali počutijo ob tem?

 • Kako so se otroci počutili, ko sta jih pujsa povabila, da nagajajo živalim skupaj z njima? Bi bila predstava drugačna, če bi igralca sama izvajala vse nagajivosti?

 • Kdaj so ugotovili, da sta šla pujsa predaleč? Kako so vedeli, da je prišel čas za maščevanje in kazen?

 • Je bilo pujsoma žal za to, kar sta storila? Sta držala obljubo? Kako vemo, ali je opravičilo mišljeno resno? Kako so otroci razumeli konec predstave?

 • Pogovorite se o lutkah: kakšne so bile živali, kako so se spreminjale? Kako je bilo prikazano dvorišče, pa hiša, mlaka …? Oglejte si slikanico in primerjajte podobo in materiale lutk.

 • Kakšne pesmi sta zapela Tine in Tone? Kakšna je bila glasba, ko sta pujsa osvojila dvorišče in ko sta se opravičila?

 • Spodbudimo otroke, da pripovedujejo o kakšni svoji lumpariji, ki so jo storili, in kako se je končala. So se morali opravičiti, kaj popraviti, so se iz nje kaj naučili?

 • Spomnite se še kakšnih drugih pobalinskih knjižnih junakov in njihovih prigod.

Utemeljitev strokovne komisije

Uprizoritev komunikativno, neposredno in doživeto razgrne vprašanje odgovornosti in dvoumnih mej dovoljenega, saj mlade pritegne k aktivnemu sodelovanju v pujsovih dejanjih, pa tudi v premislek o storjenem. Izpeljava problematike je z domišljenim vodenjem skupinske situacije in skrbno doziranimi premenami perspektiv dosledna in jasno poantirana, obenem zabavna, z navdušujoče igrivo lutkovno podobo in animacijo ter kreativno uporniškim duhom, predvsem pa spoštljiva do avtonomije otroške presoje.

Premiera: 13. oktober 2016

Lutkovno gledališče Maribor
Režiser: Miha Golob
Avtorica: Manica K. Musil
Izvajalca: Maksimiljan Dajčman in Anže Zevnik
Avtorica likovne podobe: Manica K. Musil
Avtor lutkovne tehnologije in oblikovalec lutk: Primož Mihevc
Avtor glasbe: Vasko Atanasovski
Lektor: Simon Šerbinek
Oblikovalec svetlobe: Gašper Bohinec
Oblikovalec zvoka: Andi Gal
Kostumografka: Mojca Bernjak
Oblikovalci lutk: Darka Erdelji, Mojca Bernjak in Manica K. Musil
Oblikovalec scenografije: Lucijan Jošt
Vsa zasedba
Predstave
05.10.2017 ob 10:00
Prizorišče: Mali oder LGL
Razprodano
05.10.2017 ob 17:00
Prizorišče: Mali oder LGL
Kritike
Želite prejemati spored in novice po elektronski pošti?
3 reasons to book on our web site