Pekarna Mišmaš, festival Zlata paličica

  5+
Pekarna Mišmaš
Svetlana Makarovič je napisala več verzij knjige Pekarna Mišmaš; osnova za dramatizacijo je bila prva iz leta 1974. Režiser je igrano zgodbo o dobrodušnem Mišmašu, ki peče najboljši kruh daleč naokoli, dopolnil še z glasbo v živo – glasbenika je postavil kar na streho pekarne – ter s songi, ki jih ob nekaterih poudarkih v zgodbi odpojejo igralci sami. Na odru se razgrnejo tako realni človeški in nočni svet mišjega kraljestva kot nasprotje med družbo, ki želi svoj nos pomoliti v vse in vsakogar, ter posameznikom, ki ne pristaja, da bi mu taka skupnost krojila življenje. Zaostri se, ko se vaška mlinarica Jedrt, ki z odkupom le treh majhnih vreč moke ne more preživeti, jezno odloči, da bo prišla Mišmaševi skrivnosti do dna. Pridružijo se ji še nevoščljivi Kurji pek in radovedni vaščani z županom na čelu.
 • Za Pekarno Mišmaš je avtorica leta 1975 dobila Levstikovo nagrado. Leta 1992 je zgodba dobila nadaljevanje v knjigi Pek Mišmaš v Kamni vasi (Radovljica: Didakta).
 • Junaki v delih Svetlane Makarovič so vedno samosvoji in »drugačni«, nikoli poslušni in ubogljivi. Zato so odrinjeni na rob, drugi jih ne sprejemajo, jih zavračajo ali zasmehujejo. Sveta ne idealizira, temveč problematizira. Njena besedila so družbeno kritična in angažirana, problemska in subverzivna.

Predlagana izhodišča za pogovor z otroki in aktivnosti ob predstavi

Pred ogledom:

 • Poskusite sami prenesti sodobno klasično zgodbo o peku Mišmašu v realno okolje današnjega časa. Komu bi bili lahko liki podobni, kako bi se odvijala zgodba v naši okolici?

Po ogledu:

 • Kako so otroci doživeli tovrstno izvedbo predstave? Kaj jih je pritegnilo in kaj jim ni bilo všeč? Je prilagojena dojemanju sveta gledalcev, ki jih nagovarja?

 • Pogovorite se o značajih oseb in njihovih odnosih. So si vsi enakovredni ali nekateri izstopajo iz skupnosti in zakaj? Kako se to kaže v njihovi igri?

 • Zakaj si meščani želijo razvozlati Mišmaševo skrivnost? Imajo pravico vedeti, kako Mišmaš peče kruh? Zakaj? Kaj pa Jedrt in Kurji pek – kakšni so njuni motivi?

 • Kako se različni posamezniki lotijo raziskovanja? In kako se ob vsem tem obnaša Mišmaš?

 • Kaj bi storili, če bi zaslutili, da z nečim, kar nam ponujajo ali prodajajo, ali z nečim, kar nekdo počne za druge, nekaj ni v redu? Kdaj zadeva posameznika postane nekaj, kar se tiče vseh? Pogovorite se o tem ob različnih primerih.

 • Nekateri menijo, da Mišmaš peče dober kruh in da je to vse, kar je pomembno, kako ga peče, pa je njegova stvar. Se strinjate? Je vedno tako, da če je nekaj dobro, ni pomembno, kako do tega pridemo?

 • Razmislite o glasbi. Kakšna glasba spremlja posamezne like, še posebej Jedrt, in kaj poudarja?

 • Kako se v uprizoritvi razlikujeta dnevni svet meščanov in nočni svet mišjega kraljestva? Kaj se na odru spremeni?

 • Oglejte si različne izdaje Pekarne Mišmaš, ki so jih ilustrirali Kostja Gatnik, Marija Lucija Stupica, Gorazd Vahen in pisateljica sama, ter primerjajte različne likovne upodobitve oseb in dogodkov.

Utemeljitev strokovne komisije

Uprizoritev Pekarna Mišmaš pravljico Svetlane Makarovič lucidno posodobi za današnji čas in jo razvije v poglobljeno gledališko-glasbeno dispozicijo majhne skupnosti. Izvrstno izdelani karakterji in natančna skupinska dinamika ob spretno vpeljani glasbeni podpori za veselim razpoloženjem in površinsko zglajenostjo natančno razkrivajo vrtiljak različnih osebnih motivov in interesov ter pod vprašaj postavljajo kopico človeških lastnosti in obnašanj, pa tudi vse bolj žgočo mejo med zasebnim in skupnim oziroma javnim.

Premiera: 3. oktober 2015

Slovensko ljudsko gledališče Celje
Avtor dramatizacije, dodatnih songov in režiser: Jure Novak
Avtorica: Svetlana Makarovič
Dramaturginja: Tina Kosi
Scenografka: Urša Vidic
Kostumografka: Mateja Benedetti
Avtor glasbe: Uroš Buh
Korepetitor: Simon Dvoršak
Koreograf: Brane Potočan
Oblikovalec zvočne slike: Igor Vuk
Lektor: Jože Volk
Izvajalci: Pek Mišmaš: Aljoša Koltak; Jedrt: Jagoda; Župan: Tarek Rashid; Kurji pek: David Čeh; Vaščani, Miši: Manca Ogorevc, Tanja Potočnik, Damjan M. Trbovc, Rastko Krošl, Mario Šelih, Igor Sancin, Igor Žužek
Glasbeniki: Nataša Lazić/Janja Šuštaršič, klavir; Jernej Luzar/Danej Pukl, kitara
Vsa zasedba
Predstave
Razprodano
01.10.2017 ob 11:00
Prizorišče: Šentjakobski oder LGL
ZA ABONMA
01.10.2017 ob 17:00
Prizorišče: Šentjakobski oder LGL
Razprodano
02.10.2017 ob 11:00
Prizorišče: Šentjakobski oder LGL
ZA ABONMA
02.10.2017 ob 17:00
Prizorišče: Šentjakobski oder LGL
Kritike
Želite prejemati spored in novice po elektronski pošti?
3 reasons to book on our web site