Kaj pa če …, festival Zlata paličica

  5+
Kaj pa če …
Na praznem odru, s telesi in besedilom v verzih, ustvarjalna ekipa izzove z vprašanjem, kakšen je svet brez plastičnih igrač, lego kock, računalnika in pametnega telefona ter s čim vse se je mogoče igrati. Igriva lutkovna predstava brez lutk o igri brez igrač se poigrava z igrami preteklosti in jih premešča v sedanjost 'novih' otrok: rime, nasprotja, uganke, gluhi telefon, pantomima, oponašanje, prstne igre, pregibanje papirja, črni mož, hokej, zibka itd. Dinamičen izlet v analogne čase, ko je še bila 'igrača v glavi', ni zgolj nostalgičen obrat v preteklost, pač pa želi navdušiti k ponovni uporabi glave za ustvarjalno igro brez digitalne tehnologije.
 • Igra ni le razvedrilo in ubijanje dolgčasa, je tudi učenje in vadba. Prek igre se otrok nauči različnih veščin, igra pa je tudi vaja iz odnosov. »Pojem igre, poleg domišljijskega preganjanja dolgčasa, zajema veliko več. Kadar se otrok igra, preigrava življenje, pravzaprav vadi življenje.« (Nebojša Pop Tasić)
 • Igrača je objekt, ki ga kupimo in že ima določeno funkcijo, včasih tudi navodila za igranje. Velik del domišljije tako odpade. Osnovni elementi igre brez igrač pa postanejo glas, beseda, telo in predmeti, ki jih lahko najdemo v vsakem stanovanju.

Predlagana izhodišča za pogovor z otroki in aktivnosti ob predstavi

Pred ogledom:

 • Kaj pa če … bi bili brez igrač, plastičnih in elektronskih? Spodbudite otroke, da si predstavljajo, kako bi to bilo, in da o tem pripovedujejo.

Po ogledu:

 • Bi po predstavi enako odgovorili na vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi ostali brez vseh igrač?

 • Kaj jih je v predstavi presenetilo, nasmejalo, pripravilo k razmisleku?

 • Kakšen je na začetku predstave odnos med igralci? Se ta kasneje spremeni?

 • Kakšni so prehodi med različnimi igrami, ki jih uprizarjajo? Kdo odloča, katera igra bo naslednja?

 • Pri katerih igrah in na kakšen način so igralci otroke vključili v predstavo?

 • Pogovorite se o igrah: kakšne igre se igrate najraje, katere igre se lahko igrate sami in katere s prijatelji?

 • Se spomnite še kakšnih iger, za katere ne potrebujemo igrač, pa jih v predstavi ni bilo?

 • Igramo se igre, igramo se z igračami, s prijatelji, igramo na glasbene inštrumente, igramo v gledališču in na filmu, igramo športne igre … Kaj vse je igra?

 • Pogovorite se o tem, kaj je igrača. Kaj je značilno za kupljene igrače? Kaj pritegne pri igranju s takšnimi igračami in kaj pri skupinskem igranju brez igrač iz trgovine?

 • Poskusite si izmisliti kakšno novo igro ali izdelati kakšno povsem samosvojo igračo. Je postopek tudi lahko igra?

 • V predstavi spoznamo tudi prstne igre. Preizkusite prstne igre še na svojih prstih. Veliko teh je zbral Igor Cvetko v knjigah Slovenske otroške prstne igre(Didakta, Radovljica, 1996) in Najmanjše igre na Slovenskem(Didakta, Radovljica, 2000).

 • Med besedne igre sodijo uganke in izštevanke. Preizkusite možgančke ob ugankah Otona Župančiča in drugih slovenskih pesnikov ali pa si izmislite kakšno svojo uganko.

Utemeljitev strokovne komisije

Uprizoritev Kaj pa če … se z dinamičnim vrtincem spusti v svet otroških iger iz 'starih časov' ter jih zamesi v razorožujoče preprosto in navdihujočo uprizoritev, gibko v besedah in domišljijsko v gibu. Z izvirno zasnovo in tekočo izpeljavo v prepletu pronicljive razigranosti rimane besede ter fizičnega gledališča zlahka ohranja pozornost mladih gledalcev, predvsem pa jih skozi navidezen konflikt med staro in mlado generacijo ter sproščenim razširjanjem prostora igre spretno vključi v čar skupne igre in odpre možnosti za drugačen pogled na že znano.

Premiera: 1. oktober 2015

Lutkovno gledališče Maribor
Režiser: Marko Bulc
Avtor: Nebojša Pop Tasić
Igralci: Metka Jurc, Tilen Kožamelj, Danilo Trstenjak in Filip Šebšajevič, k. g.
Avtor glasbe: Damir Avdić
Avtor likovne podobe: Damir Leventić
Lektorica: Metka Damjan
Kostumografka: Mojca Bernjak
Oblikovalec svetlobe: Enver Ibrahimagić
Oblikovalec zvoka: Mitja Pastirk
Mojstri v lutkovni delavnici: Lucijan Jošt, Branko Caserman, Primož Mihevc, Darka Erdelji
Vsa zasedba
Predstave
05.10.2017 ob 09:30
Prizorišče: Veliki oder LGL
Kritike
Želite prejemati spored in novice po elektronski pošti?
3 reasons to book on our web site