Gledališče od Ž do A, festival Zlata paličica

  6+
Gledališče od Ž do A
Gledališče od Ž do A je igrana izobraževalna predstava, ki najmlajšim gledalcem razkriva potek gledališke uprizoritve iz zakulisja. V ospredje postavlja radovedna nepridiprava A in Ž z misijo razkrivanja gledaliških skrivnosti. Izmuzneta se skozi službeni vhod in za vsakimi vrati spoznata kakšnega gledališkega mojstra – inspicienta, odrske in scenske delavce, šiviljo, maskerko, rekviziterja, garderoberko, tonskega tehnika in mojstra svetlobe –, ki spretno rešujejo nepredvidene težave in prispevajo v kompleksen mozaik kolektivnega procesa, brez katerega gledališke predstave ne bi bile takšne, kot so.
 • Avtorica besedila Ira Ratej se je navdihovala pri duhovitih opisih gledaliških poklicev iz knjig Osipa Šesta Sezam, odpri se! in Karla Čapka Kako što nastaje – teatar.
 • Ob predstavi so v gledališču pripravili še »gledališko igro za domov« – igralno ploščo, kjer je ilustrator Jaka Vuketič skozi stripovsko govorico ustvaril simpatične junake gledališkega zakulisja. Z igralnimi figuricami in kocko se lahko tudi po predstavi odpravite po skrivnostnih kotičkih gledališča od vhoda do odra.

Predlagana izhodišča za pogovor z otroki in aktivnosti ob predstavi

Pred ogledom:

 • Pogovarjajte se o gledališču in njegovem zaodrju: ste že bili tam? Kaj ste že videli in kaj bi si še želeli pogledati, kaj nas še posebej zanima? Katere gledališke poklice poznate in katere bi si še bolje želeli spoznati?

Po ogledu:

 • Kakšna se je otrokom zdela predstava? Kateri deli so jih posebej pritegnili in zakaj?

 • Na koga vse sta A in Ž naletela v zaodrju? Kako so bili predstavljeni posamezni poklici? Kateri so se vam zdeli najzanimivejši?

 • Vse vloge sta odigrala le dva igralca. Kako jima je to uspelo? Pogovorite se o spremembah kostumov in igri različnih posameznikov.

 • Kako so otroci vedeli, v katerem delu gledališča se A in Ž nahajata? Kako je na odru ustvarjen občutek toliko različnih prostorov?

 • Kaj poganja gledališko zgodbo? Kako se konča?

 • Kateri poklici poleg teh še sodelujejo v ustvarjalnem procesu nastajanja gledališke predstave in kakšne so njihove naloge?

 • Ustvarjanje gledališke predstave je izrazito kolektivno delo, poleg tega pa včasih tudi malce nervozno, saj je ustvarjalni proces odprt in nepredvidljiv, vsi pa si želijo ustvariti dobro predstavo. Kako to vpliva na delo? Zakaj se vsi, ki jih A in Ž srečata, toliko pritožujejo?

 • Čigavo delo se je otrokom zdelo najzanimivejše? Kako bi reševali težave, s katerimi so se morale spoprijeti osebe v predstavi?

 • Inšpicient je povedal tudi o prigodi, ko je igralec skoraj zamudil svoj nastop, ker je v garderobi zadremal ali pa je gledal tekmo in tako je iz tragedije Romeo in Julija na odru skorajda nastala komedija. Kaj je značilno za komedijo, za tragedijo in kaj za dramo?

 • Veliko zanimivih informacij o igralcih in igralskih tehnikah, o razvoju gledališča in gledaliških žanrih, gledaliških poklicih, procesu nastajanja predstave in nasploh o tem, kaj je gledališče in kakšno vse lahko je, najdete v knjigah Blaža Lukana Iščemo gledališče (delovni zvezek za izbirni predmet gledališki klub za 7., 8. in 9. razred devetletne osnovne šole, 2000) in Gledališki pojmovnik za mlade (1996); obe sta izšli pri mariborski založbi Aristej.

Utemeljitev strokovne komisije

Spoznavanje gledališkega zaodrja je v uprizoritvi Gledališče od Ž do A pregneteno v zabavno raziskovalno avanturo, pri čimer dosledno kombinira enostaven in pregleden vpogled s kompleksnostjo kolektivnega ustvarjalnega procesa in spoštovanjem umetniškega dela, predvsem pa od začetka do konca ohranja vzdušje napetega pričakovanja v razkrivanju gledališke skrivnosti. Slast prepovedanega potikanja po gledališču se združi tudi s presenečenji ob spoznavanju malce odbitih oseb, od katerih so dobrodošlo poudarjeni poklici, ki običajno niso v ospredju.

Premiera: 26. september 2015

SNG Drama Maribor
Režiserka: Ivana Djilas
Avtorica: Ira Ratej
Scenografka in kostumografka: Maja Mirković
Skladatelj: Boštjan Gombač
Lektor: Janez Bostič
Koreograf: Ivica Knez
Oblikovalec svetlobe: Tomaž Bezjak
Izvajalci: Mirjana Šajinović / Irena Varga, Vladimir Vlaškalić / Ivica Knez
Vsa zasedba
Predstave
05.10.2017 ob 18:00
Prizorišče: Šentjakobski oder LGL
Kritike
Želite prejemati spored in novice po elektronski pošti?
3 reasons to book on our web site