Živalske novice, festival Zlata paličica

  6+
Živalske novice
Živalske novice na oder postavljajo junake in zgodbe, ki jih je otroški in mladinski pisatelj Primož Suhodolčan ustvaril kot serijo kratkih pripovedi. V predstavi je uprizorjenih pet njegovih kratkih »akcijskih komedij«: Dolgčas okužil muhe, Trave ni, krave znorele, Vojna za travo, Raca spet padla z neba in Lepo je biti papagaj. V vseh epizodah kot glavni junak nastopa včasih neroden, a vseskozi originalen fant Primož, ki se z nenavadnimi živalskimi junaki vedno znova zapleta v nepredvidljive peripetije. V predstavi je tako tudi povezovalec nanizanih zgodb, spetih v okvir »gledališke oddaje« z novicami iz živalsko-človeškega sveta.
 • Živalske novice je zbirka štirih knjig pisatelja Primoža Suhodolčana in ilustratorja Uroša Hrovata, ki so izšle pri Založbi Karantanija v letih 1998, 2001, 2009 in 2014. Knjige so zasnovane kot časopis, z ilustracijami, deloma tudi v obliki stripa, z več humorno oblikovanimi zgodbami živalskih junakov, ki s svojimi značilnostmi in dejanji v marsičem spominjajo na ljudi in aktualno dogajanje v človeškem svetu.

Predlagana izhodišča za pogovor z otroki in aktivnosti ob predstavi

Pred ogledom:

 • Pogovarjajte se z otroki, kakšne bi lahko bile živalske novice. Kakšne vloge bi v njihovih novicah odigrale posamezne živali? Kakšne lastnosti ljudje pripisujemo posameznim živalim in zakaj?

Po ogledu:

 • Pogovarjajte se z otroki, kako so doživeli predstavo. Kaj jih je najbolj zabavalo? Katera zgodba jim je bila najbolj všeč?

 • Na kratko obnovite vse zgodbe in se spomnite njihovih glavnih poudarkov.

 • Kakšna je bila vloga dečka Primoža v predstavi? Opišimo ga.

 • Kako igralci nagovorijo občinstvo na začetku predstave? Kakšno vlogo ima ta nagovor?

 • Kateri živalski liki so nastopili? So njihove lastnosti spominjale na katere človeške lastnosti? Katere značilnosti posameznega živalskega lika so igralci prevzeli, da so odigrali posamezno žival? Katera žival je bila najbolj prepričljiva?

 • Kako so kostumi podprli igralce pri njihovih živalskih vlogah? In kako igra?

 • Mislite, da je bilo igralcem zahtevno igrati živali?

 • Kaj jim je omogočalo vrsto zabavnih situacij? Kateri prizori so vas najbolj nasmejali?

 • Kako pomembno je za vas, da so v predstavah tudi zabavni prizori, in kaj je tisto, zaradi česar so smešni? Čemu se najraje ali najpogosteje smejimo?

 • Preberite še preostale knjige iz zbirke Živalske novice Primoža Suhodolčana in izberite svoje najljubše zgodbe.

Utemeljitev strokovne komisije

Uprizoritev literarno formo časopisnih novičarskih zgodb vešče oblikuje v dramaturško koherenten in dinamično izpeljan gledališki omnibus z domišljenimi prehodi, spretno vpeljanim okvirjem odigranih zgodb ter tekočim ritmom. Celoto Živalskih novic učinkovito podpirajo pretehtana enostavnost režijskih in scenskih rešitev ter prepričljive in domiselne igralske upodobitve različnih živali, ki izražajo duhovit komentar človeškega pogleda na karikirano živalsko prispodobo ter učinkovito parodirajo človeške lastnosti in obnašanja.

Premiera: 1. oktober 2016

Gledališče Koper in SNG Nova Gorica
Avtorica dramatizacije in režiserka: Ajda Valcl
Avtor: Primož Suhodolčan
Scenograf: Marco Juratovec
Kostumograf: Andrej Vrhovnik
Avtor glasbe: Mirko Vuksanović
Oblikovalec svetlobe: Alen Hrvatin
Izvajalci: Andrej Zalesjak, Rok Matek / Gorazd Žilavec, Igor Štamulak, Medea Novak
Vsa zasedba
Predstave
Razprodano
03.10.2017 ob 10:00
Prizorišče: Veliki oder LGL
Kritike
Želite prejemati spored in novice po elektronski pošti?
3 reasons to book on our web site