Bert

  4+
Bert
Bert je pilot papirnatega zmaja, ki ga je sestavil sam. Z njim je letel visoko nad oblaki. Tako rad je imel modro nebo in letenje, da je včasih celo pozabil na svojo ljubljeno Elviro. Naveličana večnega čakanja je nekega dne s parnikom prek morja odplula v novo življenje. Šele takrat je Bert spoznal, kaj je v resnici izgubil. Sedel je v svojega zmaja in poletel za njo. Na poti ga nad pustinjo ujame strašen vihar in ga z zmajem trešči na tla. Njegov zmaj je popolnoma uničen, nikoli več ne bo poletel. Kmalu spozna nenavadne sosede, ki ga prosijo, naj jim pomaga leteti. Toda Bert najprej niti slišati noče o tem. Počasi pa začne iz ostankov uničenega papirnatega zmaja izdelovati nova leteča vozila. Bo uslišal njihove želje? Bo s tem premagal tudi svoj strah?

Lik pilota Berta je navdihnil življenjepis Samuela Franklina Codyja (1867-1913), cirkusanta, izdelovalca papirnatih zmajev in navdušenega aviatorja. Američan Cody se je v mladosti pridružil potujoči cirkusu, kasneje pa ustanovil svoje lastno potujoče gledališče, ki mu je zagotovilo tudi finančno stabilnost. Zaslužen denar je investiral v svoj hobi – izdelavo papirnatih zmajev.

Uprizoritev bo zaživela kot spoj igranega, lutkovnega in predmetnega gledališča, ki bo sočasno v nenehnem stiku in dialogu z video animacijo (risbo) ter tehniko mapiranja.


Katja Povše je lutkovna animatorka, igralka in pripovedovalka. Deluje tudi kot
režiserka in soustvarjalka v lutkovnih predstavah za otroke in odrasle. Je ustanoviteljica avtorskega gledališča Pripovedno gledališče gdč. Bazilike in soavtorica AEIOU gledališča za dojenčke in malčke.

Premiera: 30. november 2017, Veliki oder LGL
Režiserka: Katja Povše
Koncept: Katja Povše, Špela Trobec
Besedilo in dramaturgija: Anže Virant
Likovna podoba lutk, scenografka in kostumografka: Špela Trobec
Igrajo: Lovro Finžgar, Miha Arh, Aja Kobe, Martina Maurič Lazar, Gašper Malnar
Lutkovna tehnologija: Žiga Lebar
Izdelava lutk in objektov: Žiga Lebar
Glasba: Gregor Zemljič
Animacija: Špela Čadež, Zarja Menart, Špela Trobec
Mapiranje: Boštjan Čadež
Oblikovanje svetlobe: Kristjan Vidner
Lektorica: Irena Androjna Mencinger
Vodja predstave in oblikovalec zvoka: Izidor Kozelj
Video / tehnik: Luka Bernetič
Lučno vodstvo: Kristjan Vidner
Scenski tehnik: Iztok Vrhovnik
Izdelava lutk, scene in kostumov: Žiga Lebar, Sandra Birjukov, Marjetka Valjavec, Iztok Bobić, Polona Černe, Zoran Srdić, Špela Trobec, Tereza Ondrůšková, Mojca Rodman, Smrekca d.o.o., Uroš Mehle, s. p.
Izdelava lasulj: Gabrijela Fleischman
Vsa zasedba
Predstave
23.12.2017 ob 11:00
Prizorišče: Veliki oder LGL
23.12.2017 ob 17:00
Prizorišče: Veliki oder LGL
24.12.2017 ob 11:00
Prizorišče: Veliki oder LGL
Kritike
Želite prejemati spored in novice po elektronski pošti?
3 reasons to book on our web site