Opice

  12+
Opice
Gledališka uprizoritev Opice v izvedbi ljudi in strojev bo popotovanje v resničnost skupine eksotičnih robotskih opic. Ta, do popolne nadrobnosti izoblikovana bitja, živijo v mehanskem univerzumu, ki briše meje med človekom in strojem, med »živimi« in »mrtvimi«. Kot da se ne bi zavedale zunanjega sveta, opice živijo v svojem popolnem, umetnem mikrokozmosu. V tem zapletenem skupnem svetu se različne vrste opic ljubijo, prepirajo, rojevajo in umirajo. Častijo svojega boga, se igrajo. Druga do druge so krute, a tudi skrbne. Robotske opice so bile ustvarjene zato, da bi v nas po eni strani spodbudile občutek za globoko istovetenje, po drugi pa sprožile razmislek o razlikovanju od človeka in njegovih »misli«. To tavanje med sočutjem in odmikom ustvarja odrsko resničnost protislovij in čustvene napetosti.
Liki, ki bodo nastopili v predstavi, bodo nekakšni hibridi med opicami (predhodnicami človeka) in roboti (njegovimi morebitnimi nasledniki).

Predstavo, ki jo je Drori s skupino svojih sodelavcev snoval in ročno izdeloval v obdobju petih let, odlikuje do obsedenosti natančno izdelano orodje – več kot 300 strojev na odru skrbi za nadroben prikaz anatomskih lastnosti in izrazne mimike likov. V projektu so uporabljene t. i. odprtokodne tehnologije, EMG, tradicionalne in sodobne tehnike obdelave ter predelave lesa in kovine.

Gledališki režiser in scenograf Amit Drori je direktor Arene za uprizoritvene umetnosti Hazira v Jeruzalemu. V zadnjih desetih letih je razvil edinstveno gledališče vizij, za katerega so značilne predstave, zasnovane na izražanju s pomočjo podob, animiranih form in fizičnega računalništva. V tem procesu dramske in vizualne prvine, ki jih potem na svojstven način uporabi na odru med potekom predstave, razvija sočasno.


Predstava bo uprizorjena v okviru evropskega projekta N.A.P.P., ki skrbi za razvoj sodobnih lutkovnih pristopov v povezavi z digitalno umetnostjo, kar omogoča razširitev referenčnega prostora lutk na nove hibridne uprizoritvene oblike. Projekt povezuje štiri znane evropske ustanove z bogato lutkovno dediščino iz Belgije (Centre de la Marionnette de la Communauté Française de Belgique), Slovenije (Lutkovno gledališče Ljubljana), Romunije (Teatrul Municipal Tony Bulandra) in Francije (Action Culturelle du Val de Lorraine).

V okviru evropskega projekta N.A.A.P.

Premiera: 10. april 2018, Oder pod zvezdami LGL
LGL, Hazira – Performance Art Arena, Jeruzalem (Izrael), TJP CDN d’Alsace in Theatre Garonne, Toulouse (Francija). // V sodelovanju z Maison de la Marionnette, Tournai (Belgija), Israel Festival, Jerusalem in Fest Factory, Bat Yam (Izrael)
Režija, avtorstvo, scenografija: Amit Drori
Soavtorstvo, oblikovanje svetlobe: Ofer Laufer
Dramaturgija: Sylwia Drori
Mehatronika in programiranje: Zvika Markfeld, Nils Houtteman, Amit Drori, Ofer Zvik
Hardware programi: Ofer Zvik
Kode in software programi: Zvika Markfeld, Nils Houtteman, Amit Drori
Izdelava: Amit Drori, Ofer Laufer, Sylwia Drori, Nils Houtteman, Polona Černe
Izvajalci: Amit Drori, Sylwia Drori, Ofer Laufer
Vsa zasedba
Predstave
10.04.2018 ob 19:00
Prizorišče: Oder pod zvezdami
11.04.2018 ob 18:00
Prizorišče: Oder pod zvezdami
11.04.2018 ob 21:00
Prizorišče: Oder pod zvezdami
Kritike
Želite prejemati spored in novice po elektronski pošti?
3 reasons to book on our web site