V želji, da bi ostali zdravi, prosimo, da ob vstopu v gledališče razkužite roke, da do svojega sedeža uporabljate masko ali drugo ustrezno zaščito za usta in nos in da spoštujete priporočeno distanco 1,5 metra.

Zmajev karnevalPovorka, trajanje 120 min

  3+
Zmajev karneval, foto Miha Fras
Na pustno soboto bo v Ljubljani tradicionalni pustni Zmajev karneval. Pustna povorka se bo pričela na Novem trgu, nadaljevala preko Šuštarskega mosta, mimo Mestnega trga, na Stritarjevo ulico in Prešernov trg, potem pa po Wolfovi ulico do Kongresnega trga. Zaključila pa se bo z rajanjem in podelitvijo nagrad najboljšim skupinam na Kongresnem trgu.

V sklopu pustne povorke se bo letos predstavilo 18 otroških skupin s 600 otroki iz ljubljanskih vrtcev in šol. Poseben del bo namenjen značilnim etnološkim maskam različnih slovenskih pokrajin iz poganskega ljudskega izročila. Sodelovale bodo rusa, orači in pokači iz Pobrežja, koranti iz Pobrežja in Majšperka, Šjme Vrbovo, Halubajski zvončari, koranti iz Lancove vasi in škoromati iz Podgrada. Nastopila bosta tudi Pihalni orkester Bežigrad in bobnarski kolektiv Sherzer Brigade.

Po podatkih Mestnega muzeja Ljubljana prve zametke karnevala lahko iščemo že v prvi polovici 17. stoletja. O obhodih našemljencev po mestu poroča namreč jezuitski kronist leta 1631. Sredi 18. stoletja so bile šeme na cestah v Ljubljani prepovedane, lahko so nastopale samo na plesih. V 2. polovici 19. stoletja se je odvijal »velikomestni pustni korzo«. Na pustni torek so se maškare zbirale v Zvezdi, pred Kazino so najpremožnejši maskiranci sedali v kočije, ter se vozili okrog Zvezde. Zadnji pustni korzo v 19. stoletju se omenja 1887. Ponovno so ga oživili 1939. Po drugi svetovni vojni so se pustne maske na mestnih ulicah pojavljaje občasno, pustno dogajanje se je iz ulic preselilo v javne prostore, v gostilne in kulturne ter športne domove.

Pustni karneval se je v Ljubljani ponovno pričel nekaj let po osamosvojitvi, od leta 2012 pa se imenuje Zmajev karneval. Zadnja leta so tema karnevala pravljični junaki. Priprave na karneval se sicer pričenjo že v oktobru, ko Lutkovno gledališče Ljubljana ob podpori oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Mestne občine Ljubljana pripravi delavnice za mentorje iz vrtcev in šol - letos se jih je udeležilo več kot 70 - , ki potem z otroki pripravljajo skupinske maske za karneval.

Vsa zasedba
Kritike
3 reasons to book on our web site