Na mirujoči točki vrtečega se svetaPlesno-lutkovna poezija, trajanje 60 min

  12+
Na mirujoči točki vrtečega se sveta
Na mirujoči točki vrtečega se sveta je drugi del diptiha francoskega režiserja Renauda Herbina v slovensko-francoski koprodukciji s TJP – Centre Dramatique National d’Alsace iz Strasbourga. Prvo delo, Misterij sove, postavlja dediščino miniaturnih Klemenčičevih lutk v kontekst sodobnih uprizoritvenih praks. Nova uprizoritev prav tako s poudarkom na izraznosti množice marionet raziskuje prostrano razsežnost odra velikih dimenzij.
V tem vizualnem in koreografskem projektu bo zarisan prostor, abstraktno polje, sestavljeno iz stotine obešenih marionet. Lutke bodo predstavljale kompaktno, nepremično skupnost in ponazarjale prispodobo visečega časa oziroma podobo bitij, ki čakajo, da se bodo udejanjila v tisto, kar jim več ne pripada. Mimohod velikanskih človeških bitij povzroči nihanje in množica lutk postane eno samo gibajoče telo – pokrajina. Gre za napetost med mirom in nemirom, medčloveškim in negibnim materialnim svetom ter determiniranimi silami, ki nas tako ali drugače gibljejo. Uprizoritev bo preizpraševala sfere bivanja, posameznika in množice. Zvočna dimenzija predstave pa bo še bolj poglabljala občutek raztezanja prostora.
Renaud Herbin je celoviti lutkovni ustvarjalec, ki raziskuje lutkovno umetnost v odnosu do telesa, giba, koreografije in sugestivnosti podob, predmetov, vizualij. Zaključil je šolanje na École Supérieure Nationale des Arts de la Marionnette v mestu Charleville-Mézières v Franciji. Od leta 2012 je umetniški vodja TJP - Centre Dramatique National d’Alsace v Strasbourgu.

V okviru projekta BiTeater
BiTeater je neke vrste laboratorij za raziskovanje novih lutkovnih izrazov.Odpira se predvsem eksperimentalnemu ustvarjanju ter interdisciplinarnemu združevanju različnih polj umetnosti z namenom iskanja novih uprizoritvenih možnosti na področju lutkovnega gledališča.
TJP Centre Dramatique National d’Alsace Strasbourg, Maison de la Culture d’Amiens – Pôle européen de création et de production, Théâtre de Sartrouville et des Yvelines – Centre dramatique National in LGL
Avtor koncepta in režija: Renaud Herbin
V sodelovanju z: Julie Nioche, Sir Alice in Aïtor Sanz Juanes
Scenograf: Mathias Baudry
Lutke: Paulo Duarte
Svetlobno osvetljevanje: Fanny Bruschi
Vsa zasedba
Kritike
3 reasons to book on our web site