Mali princPesem o ljubezni, trajanje 40 min

  16+
Mali princ, foto Jaka Varmuž
Mojstrovino francoskega pisatelja Antoina de Saint-Exupérya je za oder priredila Jera Ivanc, končni uprizoritveni tekst pa je delo Yulie Roschina in Staše Prah. Nevidno bistvo zgodbe o življenju in smrti, odraščanju, sprejemanju odgovornosti in iskanju smisla so ustvarjalci predstave odkrivali skozi navidezne antagonizme – med zvestim in avtorskim branjem, med knjigo in gledališčem, med režijo in besedo, med tišino in glasbo, med igralcem in podobo, med človekom in naravo, med sabo in drugim, med človekom in njim samim.
Avtorska interpretacija zgodbe o Malem princu izhaja iz življenja Exupéryjeve žene in njenih spominov (Consuelo de Saint - Exupéry – Spomini rože, ljubezenska zgodba o avtorju Malega princa). Iz prostrane puščave in različnih planetov se preseli v intimni odnos med moškim in žensko, ki se skozi prizore z Vrtnico, Kačo in Lisico, prek katerih naslovni junak odrašča in odpira srce, približujeta drug k drugemu in vsak k sebi. Neskončno si želita bližine, hrepenita po skupnem trenutku in žrtvujeta vse, da bi se lahko skupaj postarala. Mali princ je le še metafora za njuno potovanje, ki se kot kader filma noir pred gledalci izlušči kot pesem o ljubezni. 


Antoine de Saint-Exupéry (1900–1944), francoski plemič brez premoženja in večni popotnik, večkrat nagrajeni pisatelj in eden izmed pionirjev francoskega letalstva, je leta 1943 v New Yorku, kamor je pribežal po francoski kapitulaciji, napisal Malega princa, roman za otroke in pravljico za odrasle o pilotu, ki strmoglavi sredi puščave in sreča svetlolasega dečka. Takoj po izidu knjige se je Saint-Exupéry pridružil letalskim silam francoskega odporniškega gibanja v severni Afriki, kjer je julija 1944 med izvidniškim poletom nad Sredozemljem izginil; šele dobrega pol stoletja pozneje so blizu provansalske obale našli ostanke njegovega letala.

Danes je drobna knjižica z avtorjevimi ilustracijami najbolj prevajano in prodajano delo svetovne literature. Obračun s preteklostjo in s samim sabo je zapisan kot pravljična avtobiografija, v kateri se avtor, pilot in otrok spretno izmikajo poenostavljenemu zlitju identitet, podobno kot se poenostavljenemu, zgolj razumskemu branju izmika samo bistvo zgodbe. Primerjava s še enkrat daljšim rokopisom daje slutiti, da je bil to tudi avtorjev namen; konec koncev je bil s formulacijo ene od ključnih misli romana, da je treba gledati s srcem, ker je bistvo očem nevidno, zadovoljen šele po petnajstem popravku.

Yulia Roschina se je rodila leta 1982 v Moskvi in se z osmimi leti preselila v Slovenijo. Diplomirala je na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, smer gledališka in radijska režija. Med njenimi režijami v slovenskih gledališčih in v obeh opernih hišah velja omeniti gledališko predstavo Gospa Bovary (SNG Nova Gorica, april 2015), za katero je prejela Borštnikovo nagrado za najboljšo režijo. V Lutkovnem gledališču Ljubljana je že delala kot režiserka predstav Bezgova pravljica (2013), Sva (2014, v okviru projekta BiTeater) in Peter Pan (2017).


Mali oder LGL, premiera 17. januarja 2019 
Lutkovno gledališče Ljubljana in Gradsko kazalište lutaka Rijeka
Avtorica: Jera Ivanc, po motivih Antoina de Saint-Exupéryja
Režiserka: Yulia Roschina
Scenografinja in kostumografinja: Vasilija Fišer
Dramaturginja: Staša Prah
Igrata: Zala Ana Štiglic (LGL) in Tilen Kožamelj (Gradsko kazalište lutaka Rijeka)
Avtorica glasbe, zvočnih efektov in video projekcij: Mateja Starič
Koreografinja: Magdalena Reiter
Lektorica: Metka Damjan
Oblikovalec svetlobe in fotograf: Jaka Varmuž
Prevajalka izvedbenega teksta v hrvaški jezik: Magdalena Lupi Alvir
Svetovalec za odrski govor (hrvaški jezik): Damir Orlić
Vodja predstave in oblikovalec zvoka: Erik Krkač / Damir Ševčer, Srđan Badurina
Lučni mojster: Niko Štabuc / Sanjin Seršić
Scenski tehniki: Darko Nedeljković / Mirko Križan, Mihajlo Uzelac
Upravljalec tona in svetlobe: Željko Drakulić
Izdelovalci scene in kostumov: Vladson, Irena Tomažin, Tanja Lakovnik
Garderoberki in maskerki: Daša Jordanovski, Nina Jordanovski
Producentka: Ana Rokvić Pinterič
Vsa zasedba
Kritike
3 reasons to book on our web site