Posvetitev pomladiLutkovno obredje, trajanje 0 min

  14+
Posvetitev pomladi, ilustracija: Lea Zupančič
Posvetitev pomladi spada med najpogosteje izvajana plesna dela. Delo je že samo po sebi mit; to je postalo takoj ob krstni izvedbi leta 1913 v gledališču Champs-Élysées. Čeprav je sledilo predstavam zahodnega sveta o poganskih in divjih barbarih z vzhoda, pa je tako v koreografskem kot v glasbenem smislu uspelo premakniti meje razmišljanja onkraj dekorativnosti. Burne reakcije, ki so sledile praizvedbi, niso uspele preglasiti pomembnega odmika od takratne baletne konvencije – tako v, za takratne pojme, »odtrganem« gibu kot v rabi orkestra, ki ponekod deluje kot ena sama ritmična sekcija. Glasba ruskega skladatelja Igorja Stravinskega je tako dramatično dinamična in silovita, da zmore tudi sama priklicati občutje poganskega obredja in silovitost narave, predvsem tiste človeške.
Stravinski je legendo, ki izhaja iz starodavnega poganskega obreda žrtvovanja device božanstvu pomladi v zameno za rodovitnost, raziskoval z ruskim etnologom, slikarjem in teozofom Nikolajem. 

Skupnost zahteva žrtev device, ki pleše do smrti. Žrtvovanje je mnogokrat povezano z manipulacijo. Prav tako je lutka mnogokrat prispodoba manipulacije. V omenjenem se zlivata dva fragmenta razmišljanja, ki vodita do uprizarjanja Posvetitve pomladi z lutkami. Gre za gibalni izziv, ki zajema razumevanje gibanja kot prispodobo za življenje. Pri tokratni Posvetitvi pomladi bo šlo za veliko več kot le za manipulacijo. Šlo bo za vprašanje, koliko življenja zmoremo vdahniti nečemu, kar bomo kmalu žrtvovali.

Matjaž Farič je uveljavljen režiser, koreograf in plesalec, pomemben akter v razvoju slovenskega plesa in koreografije. V LGL je že režiral uprizoritev Groznovilca, tokrat pa se bo prvič soočil z žanrom lutkovnega baleta.

MAREC 2019, VELIKI ODER LGL
Avtor: Igor Stravinski
Režiser: Matjaž Farič
Avtorica likovne podobe: Barbara Stupica
Vsa zasedba
Kritike
3 reasons to book on our web site