PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

KukuIzkustvena predstava, trajanje 30 min

  1.5+
Kuku, foto Jaka Varmuž
Kuku je izkustvena predstava za malčke. V njej rebusi oziroma slikovne uganke priznane francoske ilustratorke Lucie Félix vzbudijo zanimanje mladega gledalca in ga nežno zazibljejo v prvo interaktivno gledališko izkušnjo, v kateri se enakovredno združujejo elementi likovne umetnosti, plesa in glasbe ter spogledovanje s sodobno tehnologijo.

Igralka in igralec z odkrivanjem in prekrivanjem preprostih grafičnih oblik in predmetov ustvarjata nove vizualne podobe, ki iz dvodimenzionalne izkušnje slikanice prehajajo v tridimenzionalni gledališki svet, v katerem gledalci opazujejo in čustveno sodelujejo v dogajanju, ki se odvija iz besede v besedo, iz giba v gib, iz predmeta v predmet, iz slike v sliko in se ne navezuje na neko racionalno zgodbo. Bistvo je v igri, presenečenju in užitku. Vsebinska zasnova te vizualno poetične gledališke izkušnje je tako vezana na otroške radovednost, domišljijo in spontanost. 

Po predstavi se gledalci lahko poigrajo s predmeti, ki so jih odkrili med predstavo, tako da skupaj s svojimi spremljevalci podelijo ravnokar doživeto izkušnjo. Ob predstavi bo na ogled tudi spremljevalna interaktivna razstava Lucie Félix, ki je pripravljena kot igrišče, kjer otroci eksperimentirajo z oblikami, barvami in predmeti. V razstavnem prostoru lahko raziskujemo eksponate in se jih dotikamo ali se v njem igramo skrivalnice.


Lucie Félix je priznana francoska ilustratorka in avtorica slikanic za najmlajše. Njena slikanica 2 yeux je prejela več francoskih nagrad, med drugim leta 2013 tudi nagrado Sorcière za najboljšo francosko slikanico. Njeno ustvarjanje je plod občudovanja otroškega razvoja, njihovih intuitivnih in domišljijskih procesov ter njihova neizmerna naravna in spontana radovednost.

Mateja Bizjak Petit, režiserka, dramaturginja in pesnica, ki že 25 let živi v Franciji, se z mladim občinstvom srečuje že vso kariero. Vsakokrat znova se sprašuje: je še kaj bolj plemenitega kot uvajanje naših najmlajših v umetniško svobodo?


Predstavo v imenu Collectif Ma-Théâ podpira Ministrstvo za kulturo – DRAC Grand Est, Francija

Partnerji produkcije  TJP Strasbourg, Centre culturel numérique Saint-Exupéry, Césaré, Le Cellier, Vrtec Berceau d'Arthur – Charleville-Mézières


Slovenska premiera 9. maj 2019, Ljubljana
Francoska premiera 25. september 2019, Charleville-Mézières

Sezona 2018/2019


Koprodukcija Lutkovno gledališče Ljubljana, Collectif Ma-Théâ (Centre de Créations pour l'Enfance) in Svetovni festival lutkovnih gledališč Charleville-Mézières, Francija
Avtorica: Lucie Félix
Režiserka: Mateja Bizjak Petit
Avtorica likovne podobe: Lucie Félix
Igrata: Maja Kunšič, Gašper Malnar
Avtor glasbe: Damien Félix
Avtorji poezije: Pierre Soletti, Damien Félix, Mateja Bizjak Petit
Koreografinja: Barbara Kanc
Oblikovalec luči: Gregor Kuhar
Lektorica: Alja Cerar Mihajlović
Vodja predstave in oblikovalec zvoka: Aleš Erjavec
Realizator računalniške glasbe: Max Lance, Collectif Sonopopée
Pianist: Mathis Bouveret-Akengin
Snemanje in mešanje zvoka: Flavien Van Landuyt, Studio Le Zèbre
Izdelava rekvizitov, scene in kostumov: Juri Pinter, Jean-Yves Rambaud, Žana Boltin, Zoran Srdić, Marjeta Valjavec, Polona Černe, Katarina Tadina
Scenski tehnik: Sašo Kitić
Vsa zasedba
Kritike