Mojster in MargaretaIntermedialni omnibus, trajanje 180 min

  18+
Mojster in Margareta

Uprizoritev Mojster in Margarita je razdeljena na interaktivno potovanje, vizualne instalacije in gledališče objekta Vražji triptih režiserja Matije Solceta ter na gledališki evangelij Margareta režiserke Mirjane Medojević. 

❗️Oba delata potekata istočasno, tako da se pri nakupu vstopnic odločite, kateri del si želite ogledati. Če si želite ogledati oba dela, je potrebno kupiti vstopnice še za drugi termin. Predstava obeh delov se prične na Krekov trgu.

  • Intermedijska instalacija in obenem predstava Vražji triptih predstavlja komu­nikacijo med arhitekturo, prostorom in performativnimi ekspresijami – s koncertom, projekcijami, velikimi lutkami, gledališčem objekta ter interaktivnimi vizualnimi instalacijami. Izkoriščeni so tako rekoč vsi prostori Lutkovnega gledališča Ljubljana, ki je tako animirano večplastno; kot totalno, inverzno gledališče, kjer ni meje med gledalcem in nastopajočim, med odrom in avditorijem; kot stavba s svojimi značilnostmi, ki z vzpostavitvijo v drug kontekst pridobijo nove vsebine, ter kot animacija gledalca, ki se včasih prosto, drugič pod vplivom performansa premika po prostorih in jih animira s svojo aktivnostjo in refleksijo. Triptih vsebinsko povzema predvsem prvi del romana. Interpretiran je skozi prizmo impresij ustvarjalcev scenografa Tomáša Žižke in režiserja Matije Solce, ki sta črpala iz osebnih zgodb Bulgakova in Klemenčiča ter stavbe Lutkovnega gledališča Ljubljana kot organizma in venomer spreminjajoče se strukture. 

  • Tretji, od prvih dveh ločen, del uprizoritve Margareta, gledališki evangelij je delo režiserke Mirjane Medojević in prek dramskega gledališča sledi poti Margarete Nikolajevne v drugem delu Bulgakovega romana. V ospredju je tako demistifikacija romana kot tudi ustvarjalnega procesa in same predstave, ki dobesedno izziva »vraga«. Ustvarja nevarni prostor, prostor igre, kjer se poigrava tudi tudi s svojim gledalcem. Margareta se rada igra, in če bi radi sledili njeni zgodbi, potem ... Naj pride, če že hoče ... Vrag!

Roman Mojster in Margareta je eden najprepoznavnejših ruskih romanov iz 20. stoletja in pomeni vrhunec opusa Mihaila Afanasjeviča Bulgakova. Gre za besedilo v treh delih in s številnimi poglavji. Če bi bilo to dramsko besedilo, bi verjetno šlo za postajno dramatiko, sicer značilno za ekspresionizem. Bulgakov je pri pisanju veliko črpal iz (literarne) zgodovine – osrednji motiv predstavljata Jezus in Poncij Pilat, večkrat je citiran Puškin, očitna pa je tudi referenca na Fausta, v dinamiki Hudič – Umetnik – Margareta. Roman je bil v svetu večkrat uprizorjen v lutkovnih kot pa dramskih gledališčih. 

Matija Solce je potujoči lutkar, igralec, glasbenik in režiser, ki je doktoriral na praški akademiji DAMU. S svojimi predstavami iz kovčka in s harmoniko je že nekajkrat obšel svet ter igral za najrazličnejše občestvo. V svojih delih pojem »lutkovno gledališče« širi na pojem »gledališče subjekta«. Lutka je v tem primeru lahko objekt, lahko je zvok, igralec, lahko je gledalec, gib ali v končni fazi – lutka sama.

Režiserka in dramatičarka Mirjana Medojević je končala študij na Fakulteti
 dramskih umetnosti na Cetinju, nato pa izobraževanje nadaljevala na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, in sicer pod mentorstvom Tomija Janežiča. V LGL se je predstavila s svojo magistrsko produkcijo Zločin in kazen.

Vizualni ustvarjalec in scenograf Tomáš Žižka se ukvarja predvsem s site-specific gledališčem v ne-tradicionalnih prostorih in implementaciji gledališča v različne prostorske in družbene kontekste. Je ustanovitelj site-specific programa na praški akademiji DAMU, kjer tudi uči scenografijo.


Premiera: 1. junij 2018


Vražji triptih
Interaktivno potovanje, vizualne instalacije in gledališče objekta

Avtorja koncepta: Tomáš Žižka, Matija Solce
Režiser in avtor priredbe: Matija Solce
Oblikovalec instalacij, scenograf in kostumograf: Tomáš Žižka
Dramaturga: Tjaša Bertoncelj, Benjamin Zajc
Avtor videa, lutk in animacij: Brane Solce
Avtor glasbe in glasbenih priredb/aranžmajev: Matija Solce
Avtor glasbenega uvoda: Jani Kovačič
Avtorji besedil pesmi: Ana Duša, Jani Kovačič, Matija Solce
Avtorja zvočnih atmosfer: Urša Godina, Filip Šebšajevič
Avtor lutk in animacij: Brane Solce
Vodja zborov: Iztok Kocen

Igrajo: Gašper Malnar, Miha Arh, Filip Šebšajevič k. g., Iztok Lužar, Jernej Kuntner, Maja Kunšič, Zala Ana Štiglic, Jan Bučar, Aja Kobe, Rok Kunaver, Lovro Finžgar.

Drugi sodelujoči: Policijski orkester, Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec, Partizanski pevski zbor, Jani Kovačič, Uroš Korenčan, Ajda Rooss, Petra Škofic, Ana Rokvić Pinterič, Helena Sebanc, Zoran Srdić, Nina Jordanovski, Zala Kalan, Polona Černe, Marica Pevec, Daša Jordanovski, Ana Kozina, Tines Špik, Teresa Ondrušková, Julita Kropec, Kaja Lin, Lara Mastnak

V priredbi se uporabljajo deli besedila uprizoritve Doktor Faust, ki sta ga spisala Jelena Sitar in Igor Cvetko

Margareta
Gledališki evangelij

Režiserka: Mirjana Medojević
Uprizoritveno besedilo po motivih romana Mojster in Margareta M. A. Bulgakova: ustvarjalna ekipa
Avtorji glasbe: Ina Puntar, Vid Drašler, Nil Ferro Seliškar
Oblikovalka luči, scenografinja, kostumografinja: Mirjana Medojević
Asistentka režiserke: Vanja Kretič

Igrajo: Tamara Avguštin k. g., Nina Skrbinšek, Sonja Kononenko, Mirjana Medojević, Ina Puntar, Vid Drašler, psica Frida

Uprizoritev ob 70. obletnici Lutkovnega gledališča Ljubljana. Pokrovitelj jubilejne sezone je Petrol.

Avtor: Po motivih romana Mojster in Margareta M. A. Bulgakova
Režiser interaktivnega potovanja, vizualnih instalacij in gledališča objekta Vražji triptih: Matija Solce
Režiserka gledališkega evangelija Margareta: Mirjana Medojević
Avtor koncepta, oblikovalec instalacij, scenograf in kostumograf Vražjega triptiha: Tomáš Žižka
Vsa zasedba
Kritike
3 reasons to book on our web site