OpiceRobotsko obredje, trajanje 45 min

  12+
Opice
Lutkovno gledališče Ljubljana predstavlja novo mednarodno koprodukcijo Opice izraelskega umetnika Amita Drorija, pri kateri sodeluje s Hazira – Performance Art Arena iz Jeruzalema, TJP-Centre Dramatique National d’Alsace iz Strasbourga in Theatre Garonne iz Toulousa. Izraelsko-francosko-slovenska koprodukcija je nastala v sklopu evropskega projekta N.A.P.P., ki skrbi za razvoj sodobnih lutkovnih pristopov v povezavi z digitalno umetnostjo. Svetovna premiera je bila 16. marca 2018 na festivalu Les Giboulées v Strasbourgu.

Robotsko obredje Opice v izvedbi ljudi in strojev je popotovanje v resničnost skupine eksotičnih robotskih opic. Ta, do popolne nadrobnosti izoblikovana bitja živijo v mehanskem univerzumu, ki briše meje med človekom in strojem, med »živimi« in »mrtvimi«. Kot da se ne bi zavedale zunanjega sveta, opice živijo v svojem popolnem, umetnem mikrokozmosu. Ustvarjene so bile zato, da bi v nas po eni strani spodbudile občutek za globoko istovetenje, po drugi pa sprožile razmislek o razlikovanju od človeka in njegovih »misli«. To tavanje med sočutjem in odmikom ustvarja odrsko resničnost protislovij in čustvene napetosti.

Meje med umetnostjo in znanostjo, med gibajočim se in statičnim, skritim in vidnim briše dvanajst izvajalcev: trije ljudje in devet robotskih opic, poleg njih pa še celo vesolje svetlobne in zvočne tehnike. Srečanje živih in neživih izvajalcev ustvarja odnose in čezvesoljsko interakcijo. Predstavo, ki jo je Drori s skupino svojih sodelavcev snoval in ročno izdeloval v obdobju petih let, odlikuje do obsedenosti natančno izdelano orodje – več kot tristo strojev na odru skrbi za nadroben prikaz anatomskih lastnosti in izrazne mimike likov. V projektu so uporabljene t. i. odprtokodne tehnologije, EMG, tradicionalne in sodobne tehnike obdelave ter predelave lesa in kovine.

Izraelski umetnik Amit Drori je gledališki režiser, scenograf in oblikovalec impozantnih robotskih lutk s čustvenimi in poetičnimi funkcijami. Je direktor Arene za uprizoritvene umetnosti Hazira in profesorna Šoli za vizualno gledališče (ŠVG) v Jeruzalemu, kjer je diplomiral leta 2001. V zadnjih desetih letih je razvil edinstveno vizualno gledališče, kjer znanja spodročja filozofije lutkarstva in animacije združuje z robotiko, živimi igralci, video projekcijami in odprtokodno tehnologijo. S predstavo Savanna, možna pokrajina je leta 2012 gostoval v Ljubljani na festivalu LUTKE. 


Predstava je uprizorjena v okviru evropskega projekta N.A.P.P., ki skrbi za razvoj sodobnih lutkovnih pristopov v povezavi z digitalno umetnostjo, kar omogoča razširitev referenčnega prostora lutk na nove hibridne uprizoritvene oblike. Projekt povezuje štiri znane evropske ustanove z bogato lutkovno dediščino iz Belgije (Centre de la Marionnette de la Communauté Française de Belgique), Slovenije (Lutkovno gledališče Ljubljana), Romunije (Teatrul Municipal Tony Bulandra) in Francije (Action Culturelle du Val de Lorraine
 ).

V okviru evropskega projekta N.A.A.P.

Premiera: 10. april 2018, Oder pod zvezdami LGL
LGL, Hazira – Performance Art Arena, Jeruzalem (Izrael), TJP CDN d’Alsace in Theatre Garonne, Toulouse (Francija). // V sodelovanju z Maison de la Marionnette, Tournai (Belgija), Israel Festival, Jerusalem in Fest Factory, Bat Yam (Izrael)
Režija, avtorstvo, scenografija: Amit Drori
Soavtorstvo, oblikovanje svetlobe: Ofer Laufer
Dramaturgija: Sylwia Drori
Mehatronika in programiranje: Zvika Markfeld, Nils Houtteman, Amit Drori, Ofer Zvik
Hardware programi: Ofer Zvik
Kode in software programi: Zvika Markfeld, Nils Houtteman, Amit Drori
Izdelava: Amit Drori, Ofer Laufer, Sylwia Drori, Nils Houtteman, Polona Černe
Izvajalci: Amit Drori, Sylwia Drori, Ofer Laufer
Vsa zasedba
Kritike
3 reasons to book on our web site