Laponske pravljiceGlasbeno-predmetna izkustvena predstava, trajanje 0 min

  3+
Laponske pravljice
Kjer se danes razprostirajo mesta, so nekoč drseli v morje ledeniki. Kjer se danes gnetejo trume avtomobilov, so nekoč na sever bežale horde losov, ki so jim sledili Laponci. Poleg kož in pasti v bisagah so s seboj nosili tudi stare pripovedi in si jih prikazovali s pomočjo “joika”, edinstvenega načina komunikacije in opisovanja stvari, dogodkov in oseb v celoti.
Podobno se v izkustveni predstavi njihove pripovedi razkrivajo prek minimalistične igre, pesmi, svetlobe in senc. Ustvarjalce navdihujejo raznovrstne laponske pripovedi, dokumentarni filmi Wernerja Herzoga ter glasbeno in ljudsko izročilo izginjajoče kulture. Skozi prvinsko igrivost, muzikaličnost in atmosferično slikovitost predstava najmlajšim gledalcem predaja sporočilo o nujnosti ohranjanja ekosistemov, hkrati pa jih senzibilizira o ohranjanju in predajanju pripovedi ter pristnega načina sporazumevanja. Zasnovana je na komunikaciji, primarnosti in iluziji, nastali iz nič.

Zgodba o izgubljenem tjulenjčku Regu, ki zatava med ljudi ter se spoprijatelji z lovcem Ulo, je vezni člen naravnih in nadnaravnih motivov, ki v zvočnih kulisah animiranih pojavnih oblik svetlobe in senc ponazarjajo spremenljivost nočnega severnega sveta. V papirnati pokrajini se rojevajo miniaturna bitja in njihove starodavne modrosti, beseda pa vznikne le kot glas dokumentarista, ki opazuje razvoj dogodkov.

Matija Solce, priznani lutkovni režiser, bo na podlagi svojih gledaliških izkušenj, ter tudi glasbenih in kulturnih vezi, ki jih je v desetletju sodelovanja, gostovanj in študija ustvaril v Skandinaviji, izraznost materiala, zvoka in tematike iskal skupaj z drugimi izkušenimi soustvarjalci. Kreativno ekipo bodo sestavljali sodelavci, ki imajo večletne izkušnje s to tematiko in tudi medijem ustvarjanja.

Premiera: november 2019, Veliki oder LGL
Avtor: Robert Crottet
Režiser: Matija Solce
Avtor likovne podobe: Brane Solce
Vsa zasedba
Kritike
3 reasons to book on our web site