Alica v čudežni deželiMedžanrska predstava, trajanje 0 min

  9+
Alica v čudežni deželi
Z zgodbo Alice, ki išče svojo identiteto na prehodu iz otroštva v adolescenco, uprizoritev v režiji Magdalene Reiter obravnava temo konflikta otroka v času odraščanja med njegovim notranjim (psihičnim in fizičnim) in zunanjim (odraslim) svetom. Sanjski prostor dogajanja zgodbe deluje kot preslikava sodobnega sveta odraslih skozi oči otroka in iskanje smisla v svetu nesmisla, protislovnosti in nestabilnosti norm. V prostor domišljije sta umeščena iskanje lastne identitete in tema razvoja dekliškega telesa; rasti in odrasti sta za Alico sinonimna pojma.
Destabilizacijo sveta predstava vizualno obravnava z navezavo na vizualno umetnost nadrealistov, zlasti na opus Renéja Magritta. Scenografski prostor predstave prehaja med abstraktnimi in realnimi prostori, doživlja nenehne transformacije in z abstraktnimi preobrazbami tvori medprostore na meji fantazijskega in realnega sveta. Dovoljuje preseganje meja med vidnim in nevidnim, prepoznavnim in neprepoznavnim, domačim in tujim. Uporaba vizualnih citatov iz kanona Magrittovih del bo izpodbijala splošne domneve o resničnosti.

Izmuzljivo naravo literarne predloge Lewisa Carrolla, deležno raznolikih študij, kritik s področja matematike, umetnosti, filozofije, psihologije, literature, zgodovine, je nemogoče opredeliti znotraj ene kategorije ali žanra in tudi na uprizoritveni ravni večžanrsko povezuje jezik gledališča, plesa/koreografije, vizualnih umetnosti in glasbe. Aličin svet transformacij in sanjske tekoče sodobnosti preizprašuje koncepte reda in stabilnosti ter spodbuja mlade gledalce h kritičnemu in samostojnemu razmišljanju.

Poljska koreografinja, pedagoginja in plesalka Magdalena Reiter, ki od leta 2002 ustvarja v Sloveniji, je diplomirala na bruseljski mednarodni plesni akademiji P.A.R.T.S. Poleg avtorskih projektov je kot koreografinja sodelovala pri gledaliških, filmskih in opernih produkcijah, prav tako pa deluje na področju plesne pedagogike; je pobudnica in umetniška direktorica Vibre.

Premiera: november 2019, Anton Podbevšek teater, Novo mesto; januar 2020, Oder pod zvezdami LGL
Anton Podbevšek Teater, Novo mesto
Avtor: Lewis Carroll
Avtorica koncepta, režiserka in koreografka: Magdalena Reiter
Vsa zasedba
Kritike
3 reasons to book on our web site