MegloprejkaLutkovna predstava, trajanje 0 min

  6+
Megloprejka
Sleherni človek ima vtkano sposobnost, da prikriva svoje stiske in žalost. Tako nastane praznina. Izoblikuje se v različnih situacijah in na različne načine. Največkrat zaradi izgube nekoga ali nečesa. Ponekod tudi samega sebe. V praznini hranimo svoje izgube, bolečino, svoj nezaželeni jaz. Zato jo radi skrijemo. Pred seboj in pred drugimi. Verjamemo, da je to edino, kar nas lahko reši. Pa vendarle ni tako enostavno.
Rozina dežela je prekrita z meglo, ki skriva vse, česar prebivalci ne želijo videti. Roza svojo praznino prikriva tako, da skriva drugo. Roza je megloprejka. Vsako jutro lovi meglice v svojo veliko mrežo za metulje ter vztrajno prede in tke tkanine, ki prekrivajo vse, česar njeni sokrajani ne želijo videti. Toda kmalu Rozino deželo prekrije gosta meglica, ki je ni mogoče ujeti …

Predstavo je navdihnila slikanica z originalnim naslovom La fileuse de brume znane francoske avtorice Agnès de Lestrade in ilustratorke Valerie Docampo. Z nežno senzibilnostjo in simboliko razpira temeljno človeško potrebo po razkrivanju naše praznine. Ko pogumno vstopimo vanjo, jo osvetlimo z drobcem svetlobe, takrat se zavedamo praznin tudi drugih in spoznamo, da nismo sami. Zatorej ni potrebe, da bi jo skrivali, raje jo objemimo z odejo, stkano iz sončnih žarkov.

Igralka in režiserka Tamara Kučinović je diplomirala iz igre in lutkovne animacije na umetniški akademiji v Osijeku, zaključila je tudi študij lutkovne režije v Sankt Peterburgu. Njeno delo izoblikujejo raznovrstni izrazi na področju režije, avtorstva besedil, zasnove lutk, scenskih priredb itd. Večkrat nagrajena avtorica je tudi  docentka na oddelku za igro in lutkarstvo na Akademiji za umetnost in kulturo v Osjeku. To bo njena prva režija v Lutkovnem gledališču Ljubljana.

Premiera: marec 2020, Mali oder LGL
Avtor: Agnès de Lestrade in Valeria Docampo
Režiserka: Tamara Kučinović
Avtorica likovne podobe: Alena Pavlović
Vsa zasedba
Kritike
3 reasons to book on our web site