Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Rumena lunaDramska predstava, trajanje 105 min

  15+
Foto Mankica Kranjec
Rumena luna, balada o Lejli in Leeju je ljubezenska zgodba. Je zgodba o dveh najstnikih, ki se najdeta v trenutku, ko se enemu izmed njiju življenje usodno obrne na glavo. Lee ima 17 let, živi sam z mamo in njenim fantom ter s spominom na očeta, ki je odšel, ko je imel Lee pet let.

Za sabo je pustil kapo z našitim jelenom in razglednico graščine v škotskem višavju – “Moj oče je kralj Glasgowa,” pravi Lee, “in to je njegova graščina.” In v to graščino se zateče v trenutku najhujše stiske. Na poti se mu nepričakovano pridruži Lejla – “tiha Lejla,” muslimanka, ki nikoli ne govori. Dekle iz dobro situirane družine, ki si želi, da bi jo svet opazil. Da bi jo ljudje opazili, da bi jo poslušali, da bi jih zanimalo, kdo je. Lejla in Lee najdeta drug drugega, a nad njima se zgrinjajo temni oblaki: sledi jima preteklost, ki ji je težko ubežati. 

Kljub težkim temam, ki se jih dotika, je besedilo mešanica tragedije, socialne komedije in romantične najstniške melodrame, nekakšen sodoben najstniški Bonnie in Clyde. Narativnost besedila neprestano prehaja iz dramskega v epsko, iz dialogov v notranje monologe in iz didaskalij v prozne opise dogajanja. Takšno besedilo je izvrstno izhodišče za uprizoritev, ki je odprta za uporabo zelo raznovrstnih in netipičnih gledaliških sredstev.

Primož Ekart, igralec, gledališki režiser in producent, je diplomiral iz dramske igre na AGRFT v Ljubljani. Igral je v več kot 80 gledaliških predstavah, nekaj celovečernih filmih, TV-nadaljevankah, radijskih igrah in predstavah uličnega gledališča. V zadnjem času se posveča predvsem gledališki režiji. Nazadnje je v Lutkovnem gledališču Ljubljana z mlado ustvarjalno ekipo znotraj Gledališkega laboratorija LGL ustvaril uspešnico Vihar v glavi.


Premiera 24. september 2020

Gledališki laboratorij LGL v sodelovanju z Vzgojnim zavodom Planina
Koprodukcija LGL in Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana
  • Predstava je del evropskega projekta ConnectUp
Avtor: David Greig
Režiser: Primož Ekart
Prevajalka: Tina Mahkota
Dramaturginja in pedagoginja: Ana Duša
Igrajo: Rok Kunaver, Jan Bučar, Alenka Tetičkovič, Neža Dvorščak k. g., Ronja Matijevec k. g., Tibor Anželj k. g., Maks Mihajlović k. g.
Scenograf: Damir Leventič
Kostumografka: Vasilija Fišer
Avtorji glasbe: Koala Voice
Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina
Koreografinja: Rosana Hribar
Oblikovalec svetlobe: Andrej Hajdinjak
Lektorica: Maja Cerar
Vodja predstave: Mitja Vasič
Lučni vodja: Srečo Brezovar
Scenski tehnik: Klemen Sašek
Izdelava scene in rekvizitov: Uroš Mehle s.p., Marjetka Valjavec
Garderoberka in maskerka: Nina Jordanovski
Tehnični vodja: Jure Žnidaršič (LGL), Marko Levičnik (SVŠGUGL)
Producentka: Alja Cerar Mihajlović
Vsa zasedba
Kritike