Peter in volkPlesna predstava, festival Zlata paličica 2019, trajanje 45 min

  5+
Peter in volk
Prokofjeva glasbena pravljica za pripovedovalca in orkester (1936) je uprizorjena kot sodobna baletna pravljica, ki namesto realizma stavi na domišljijo. Zgodbo o neustrašnem Petru, ki se na travniku pred hišo v bližini gozda rad igra s prijateljicami račko, ptičico in mačko, dokler jih ne preseneti volk iz gozda, uprizarja na minimalistično izpraznjeni sceni, pri čemer se v vizualni podobi navdihuje pri opusu ruskega slikarja in skladateljevega sodobnika Vasilija Vasiljeviča Kandinskega ter dogajalni prostor in vzdušje izrisuje z močnimi barvami. Prokofjev je delo zastavil didaktično; nastopajoče like ponazarjajo različna glasbila (ptička – flavta, račka – oboa, mačka – klarinet, dedek – fagot, volk – rogovi, lovci – pihala, streli lovcev – timpani, Peter – godala), vsebinsko pa jo je oblikoval kot pripoved o boju med dobrim in zlom. V izvirni različici lovci volka odpeljejo v živalski vrt, uprizoritev pa navzkrižje med udomačeno in divjo naravo posodobi v sporočilo o srečanju dveh svetov, ki se med seboj ne poznata, ter volka izpusti na svobodo in ga pospremi nazaj v gozd.
Utemeljitev strokovne komisije


Baletna pravljica Peter in volk smiselno posodablja in uprizoritveno nadgrajuje Prokofjevo glasbeno pravljico za pripovedovalca in orkester. Celoto odmakne od realistične ilustrativnosti in preproste didaktičnosti zgodbe ter otroško domišljijo nagovori z izčiščeno in simbolno jasno govorico. Oder pretopi v magično svetlobno prizorišče živih barv, posamezne like gibalno in kostumsko domiselno začrta v okviru njihovih značilnosti in zvočne upodobitve, dogajanje pa čvrsto vodi osrednja figura čarovniško-škratovskega pripovedovalca. Z usklajenostjo izraznih elementov in dinamičnimi menjavami lahkotne igrivosti otroško-živalskega sveta ter dramatične napetosti ob soočenju z volkom uprizoritev zaživi kot razgibana gledališka dogodivščina, ki vabi v čustven in tudi miselni dialog.

Premiera: 21. junij 2017

SNG Opera in balet Ljubljana
Avtor: Sergej Sergejevič Prokofjev
Koreograf in režiser: Ivan Peternelj
Plesalci: Filippo Jorio/ Owen Lane/Richèl Wieles, Hugo Mbeng/ Yujin Muraishi/ Filip Viljušić, Tomaž Horvat/Yuki Seki, Barbara Potokar/Mariša Nač/Urša Vidmar/Mateja Železnik, Elli Purkunen/Sorina Dimache/Metka Beguš/Mateja Železnik, Chie Kato/Marin Ino/Tasja Šarler, Ioan Alexandru Barbu, Cosmin Agavriloaei, Goran Tatar/ Filip Viljušić, Gaj Rudolf, Ivan Greguš, Gregor Guštin
Pripovedovalec: Vito Weis
Avtorica adaptacije in dramaturginja: Jana Pavlič
Dirigent: Aleksandar Spasić
Scenografka in kostumografka: Barbara Stupica
Oblikovalec svetlobe: Jaka Šimenc
Lektorica: Maja Cerar
Koncertni mojster: Gregor Traven
Asistentka dirigenta in druga dirigentka: Mojca Lavrenčič
Asistentka predstave: Georgeta Capraroui
Vsa zasedba
Kritike
3 reasons to book on our web site