Peter Klepec ali Kako postaneš pravi junakDramska predstava, , festival Zlata paličica 2019, trajanje 55 min

  5+
Peter Klepec ali Kako postaneš pravi junak
Dramatizacija legende o Petru Klepcu se naslanja na različne vire in literarne predelave, pri čemer je ena ključnih pripovedka Franceta Bevka, v razmisleku o Petru Klepcu pa poudarja uresničitev iskrene želje in etično uporabo moči. Peter Klepec ali Kako postaneš pravi junak izhaja iz sodobnega doživljanja otroške igre in v ospredje postavi Petra kot dečka današnjega časa, ki se s pomočjo starejše sestre vživi v zgodbo Petra Klepca, pridobi čudežno moč in premaga svoje velike strahove. V preskušnjah, ki sledijo, se nauči uporabljati svojo moč v dober namen in spozna, kako se rešujejo zagate na otroškem igrišču.
Utemeljitev strokovne komisije


Uprizoritev legendo o Petru Klepcu in otroštvo sodobnega vsakdana domišljeno preplete v razgibano in igrivo uprizoritev, ki se v osrednjem delu prelevi v magičen spoj realnega in fantazijskega. Izvirna pripoved spretno izpelje klasičen pristop k premagovanju težav v varnem okolju domišljijske igre – pastirski podvojitvi realnosti – ter poudari predvsem razorožujočo moč iskrenosti in zaupanja vase. Pri tem suvereno izoblikuje otroški svet glavnega junaka, vrstniško nadlegovanje izriše z dinamično gibalno nagajivostjo, princip otroške domišljije pa pretvori v očarljiv zgib preprostosti in gledališko bogate rabe scenskih elementov. Poseben pečat celoti vtisne vizualna podoba, ki s tradicionalnimi in recikliranimi materiali nevsiljivo zariše vez med kulturo ljudske modrosti in današnjikom.


Premiera: 18. november 2017
SNG Drama Ljubljana
Avtor: Eva Kraševec in Maja Sever po motivih legende o Petru Klepcu
Režiserka: Maja Sever
Izvajalci: Nik Škrlec, Eva Jesenovec, Maja Končar, Zvone Hribar, Mia Skrbinac, Gašper Jarni, Gašper Kunšek/Bor Prokofjev
Dramaturginja: Eva Kraševec
Lektorica: Tatjana Stanič
Scenografka, kostumografka in oblikovalka lutk: Barbara Stupica
Skladatelj: Milko Lazar
Oblikovalca giba: Žigan Kranjčan in Gašper Kunšek
Oblikovalca luči: Mojca Sarjaš in Metod Novak
Asistent režiserke: Luka Marcen
Vsa zasedba
Kritike
3 reasons to book on our web site