Rožnati trikotnik (Bent)Dramska predstava, festival Zlata paličica 2019, trajanje 100 min

  15+
Rožnati trikotnik (Bent)
Rožnati trikotnik (z izvirnim naslovom Bent, 1979) ameriškega dramatika Martina Shermana je eno najpomembnejših dramskih del LGBT-kanona. Sherman ga je pisal v času, ko svet o nacističnem preganjanju homoseksualcev ni vedel skoraj ničesar. Kajti ko so po vojni zavezniki izničili vse nacistične zakone, stare pa pustili, je v veljavi ostala tudi prepoved homoseksualnosti. Vsi, ki so bili internirani zaradi homoseksualnosti in so preživeli, po vojni niso mogli povedati, zakaj so bili poslani v taborišča. Uprizoritev v ospredje pripelje ljubezensko zgodbo sredi predvojne Nemčije, ko so oblast prevzeli nacionalsocialisti, in izpostavi zgodovino homokavsta, v katerem je bilo tisoče LGBT-oseb označenih z rožnatim trikotnikom in poslanih v taborišča smrti. Rožnati trikotnik (Bent) je brezčasna igra o ljubezni, človečnosti, nemoči in upanju, pa tudi o tem, da se predsodki in nestrpnost iz najtemnejšega časa 20. stoletja lahko kaj hitro ponovijo. Ob tem nas opominja, da je sprejemanje samega sebe pogoj za boj proti vsem oblikam zatiranja.
Utemeljitev strokovne komisije


Uprizoritev vzpostavi pregleden, natančen in pretresljiv lok od vsakdanjega življenja LGBT-skupnosti v predvojni Nemčiji do preganjanja ob vzponu nacionalsocializma, taboriščne groze in popolne degradacije vsega človeškega. Realistično igro, kabaretne vložke drag queen performerjev (kraljic preoblek kot likov iz berlinskega kluba in sodobnih performerskih osebnosti) in gibalno stilizirano dogajanje v taborišču ob sugestivnih videoprojekcijah združi v kompaktno celoto, ki poleg dokumentarne note s subtilnim portretiranjem in osvetljevanjem občih (osebnih in družbenih) mehanizmov presega boj za preživetje v specifičnih okoliščinah; izpričuje širok razmislek in odpira vprašanja ljubezni, bližine, odgovornosti, kompromisov. Uprizoritev z relevantno tematiko in intenzivno gledalsko izkušnjo.

Premiera: 8. december 2018
ŠKUC gledališče, Cankarjev dom, Zavod Kolaž
Avtor: Martin Sherman
Režiser: Alen Jelen
Izvajalci: Jurij Drevenšek, Aleš Kranjec, Anže Zevnik, Rok Kravanja, Danijel Malalan, Anđa Rupić, Luca Skadi, Virginia Immaculata
Prevajalec: Lado Kralj
Dramaturginja: Saška Rakef
Lektorica: Klasja Zala Kovačič
Scenografa: Alen Jelen, Urša Loboda
Kostumografka: Tina Kolenik
Avtorica glasbe: Bojana Šaljić Podešva
Avtorica videa: Valerie Wolf Gang
Svetovanje za video: Pila Rusjan
Koreograf: Ivan Peternelj
Oblikovalec maske: Emperatrizz
Asistent režije in dramaturgije: Sandi Jesenik
Izvajalci glasbe: David Trebižan, Bojana Šaljić P., Sergej Ranđelović
Vsa zasedba
Kritike
3 reasons to book on our web site