Nepozabek (gostimo)Lutkovno - dramska predstava, trajanje 45 min

  6+
Nepozabek, foto: Dubravka Petrić
V gledališču za otroke se starostniki največkrat pojavijo kot zakladi bogatih spominov in življenjskih resnic. K njim se obrnemo, ko potrebujemo modrost in izkušnje, ki so jih stari pridobili skozi življenje. Želimo si poslušati njihovih zgodb iz preteklosti. Toda resnično življenje to romantično podobo starosti iz otroških pravljic velikokrat obrne na glavo.
Demenca je kronična bolezen možganov, ki se kaže v napredujočih motnjah spomina, mišljenja, govorjenja, izražanja in presoje. V sodobnem svetu je vse bolj pogosta in skoraj vsakdo med nami pozna nekoga – bližnjega ali prijatelja – ki ga je bolezen prizadela. Z njo so soočeni tudi otroci, ki opazujejo spremembe v življenju njihovih ljubih dedkov in babic.

V središču predstave  Nezaboravak je odnos dedka z njegovo vnukinjo Lučko. Dedek postaja pozabljiv, vidi stvari, ki jih ni, čudno se vede in nikomur ne zna pojasniti, zakaj je tako. Medtem, ko Lučkino mamo dedkovo obnašanje vse bolj skrbi, se zdi Lučki zanimivo in vživi se v njegov svet nenavadnih idej in prebliskov. Medtem, ko se dedek med staranjem in napredujočo boleznijo vrne v svoje otroštvo, Lučka ob njem vse bolj odrašča. V nekem trenutku se njuni poti prekrižata in povežeta v skupnem doživljanju igre.

Predstava s pomočjo mask, lutk, gledališča predmetov in senc na poetičen in vizualno vznemirljiv način predstavi psihološki svet starostnikov z demenco. Na ta način se otroci in odrasli vživijo v njihovo drugačno doživljanje sveta ter lahko bolje razumejo in sprejmejo spremembe v odnosih s starimi, ki jih ta bolezen prinaša.

Produkcija: Dječje kazalište Branka Mihaljevića Osijek, Zavod Kuskus
Dječje kazalište Branka Mihaljevića Osijek, Zavod Kuskus
Avtor: Peter Kus, Urša Adamič
Režija in glasba: Peter Kus
Nastopajo: Ivica Lučuć, Kristina Fančović, Aleksandra Colnarić
Dramaturgija: Urša Adamič
Likovna podoba predstave: Natan Esku
Kostumografija: Zdenka Lacina
Odrski gib: Miha Arh
Oblikovanje luči: Igor Elek
Projekt so podprli: Ministrstvo za kulturo Republike Hrvaške, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije
Vsa zasedba
Kritike
3 reasons to book on our web site