PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Kit na plažiPredstava je na voljo samo za spletni ogled za šole, trajanje 80 min

  9+
Kit na plaži, foto Jaka Varmuž
Glavna junakinja Nika je malce nenavadna osnovnošolka. Z družino se je preselila v novi kraj in obiskuje novo šolo. Tu se spoznava z novimi sošolci, novimi učitelji in z novimi težavami. Poskuša navezati stike in najti nove prijatelje. Ob različnih vragolijah razigranih osnovnošolcev bomo spoznali tudi učitelje, starše in predvsem učence. Počasi se nam bodo razkrile skrivnosti, ki jih ima vsak človek. Tudi Nika.

Kit na plaži je igra o drugačnosti in normalnosti. Govor o normalnem je vselej delikaten, saj po eni strani ne vemo, po drugi strani pa preveč vemo, kaj je normalno, pogled na normalnost nam določa družba, oblast, torej avtoriteta, njene sodbe smo ponotranjili in jih spremenili v predsodke, strahove, celo travme. Kaj je zares normalno oz. kdo je tisti, ki je normalen? Kit na plaži nam neprisiljeno pove, da moramo kriterije o tem, kaj je normalno oz. kdo je normalen, na novo preizprašati. Ne smemo se zadovoljiti s samoumevnimi, vnaprejšnjimi, nepremišljenimi sodbami, temveč jih moramo postaviti na preizkušnjo, ki na nas najmočneje deluje, kadar smo v njej aktivno udeleženi. V to samoumevno, vnaprejšnje in nepremišljeno pa si moramo znati vsaditi dvom, in to tako močno, da nam bo – in predvsem mladim gledalcem – pomagal presojati in (pre)živeti.

Kit na plaži je tudi igra, ki nam pove, kako pomembno je pogledati na svet, na življenje okrog sebe, na soljudi, starše, učitelje, sošolce, prijatelje, družino, na samega sebe drugače, z drugačnimi očmi. To bi moral biti celo imperativ, namreč: Kako lahko na to, kar se mi zdi tako znano, pogledam drugače? Kaj mi ta pogled pove, kar tako, brez očitne koristi?

Do neke mere je igra kritična do vloge družine, do njene sodobne podobe, do pomanjkanja povezanosti v njej, do njenih tehnik izmikanja in napolnjevanja izvirnih praznin. Postavlja vprašanja, kako v svet vključiti tisto, kar je iz  njega izključeno, ker je drugačno, kako se soočiti z drugačnostjo izven okvirov, ki jih določajo predsodki, okolica, avtoriteta, kako se sporazumevati oz. sploh razumeti izven ustaljenih vzorcev, izpraznjenih fraz ali vsiljenih diktatov … Kit na plaži je tako igra, ki nam neprisiljeno, a angažirano, nevsiljivo, a jasno, nedidaktično, temveč z močjo igre sporoča neko bistveno resnico: resnico o drugačnosti.

Predstava je nastala v sodelovanju s Centrom za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič, Draga. Za pomoč se zahvaljujemo restavraciji Druga violina.

Premiera 25. 9. 2018, Šentjakobski oder

Avtor in režiser: Vinko Möderndorfer
Dramaturg: Blaž Lukan
Igrajo: Ana Hribar, Aja Kobe / Asja Kahrimanović Babnik, Polonca Kores, Voranc Boh, Mario Dragojević k.g. , Matevž Müller, Urška Hlebec, Jernej Kuntner, Blaž Pirman k.g., Rok Kunaver / Jan Bučar, Alenka Tetičkovič
Scenograf: Branko Hojnik
Kostumograf: Alan Hranitelj
Avtor glasbe: Mitja Vrhovnik Smrekar
Avtorja video animacij: Atej Tutta, Valerija Cozzarini
Oblikovalec svetlobe: Andrej Hajdinjak
Lektor: Jože Faganel
Asistentka scenografa: Nina Rojc
Strokovni sodelavki CUDV Draga: Dolores Turičnik in dr. Valerija Bužan, direktorica
Vodja predstave in oblikovalec zvoka: Vid Kozelj
Producentka: Ana Rokvić Pinterič
Lučno vodstvo: Srečo Brezovar
Scenski tehnik: Klemen Sašek
Izdelava scene, rekvizitov in kostumov: Zoran Srdić, Iztok Bobić, Sandra Birjukov, Marjeta Valjevec, Zala Kalan, Polona Černe, Uroš Mehle s. p., Vladson, Mark Pogačar Nikolič, Zlatko Djogić, Hana Juta Kozar, Špela Ulaga, Nika Vidovič, Lara Mastnak, Nejc Šubic, Olga Milič, Andrej Vrhovnik, Rosana Knaus, Marija Špeh
Maskerka: Nina Jordanovski
Garderoberka: Daša Jordanovski
Vsa zasedba
Kritike