PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Biti Don KihotAvtobiografska tragikomedija, trajanje 60 min

  18+
Biti Don Kihot
Lutkovna predstava za dva igralca, lutko in kup nenavadnih predmetov nadgrajuje motive Cervantesovega romana in vizualno poetiko češkega mojstra surrealistične filmske animacije Jana Švankmajerja z osebno izpovedjo današnjega ustvarjalca, razpetega med idealizmom in bojem za preživetje. Boj z mlini na veter je tako prenesen v kontekst konflikta med različnimi žanrskimi zvrstmi gledališča kot tudi med materialom (lutko) in animatorjem, tradicijo in postmodernizmom, med umetniškim idealizmom in pragmatičnostjo, umetnikom in družbo.
Biti Don Kihot je dinamična gledališka kompozicija domiselnih uprizoritvenih prijemov, ki nas popelje od montyphytonovske komedije do animacije predmetov, glasbenih in improviziranih vložkov.

Matija Solce, priznani in večkrat nagrajeni lutkovni režiser, igralec, lutkar in glasbenik, je doktoriral na praški akademiji DAMU. V svojih delih tesno povezuje glasbo in gledališče, zato so njegove lutkovne predstave tudi hkrati interaktivne glasbene skladbe. Pogosto v formi gledališča objekta vsebujejo precizno ritmično animacijo s fragmentirano dramaturgijo, prek katere gledalec postane del gledališkega eksperimenta in je vedno znova v odkrivanju nepričakovanega.

V češkem, slovenskem in angleškem jeziku

5. oktobra bo predstava v živo predvajana prek spleta Umetniški laboratorij Gledališče Obrazcov v Moskvi. Po predstavi sledi pogovor z režiserjem in ustvarjalcem Matijo Solcetom. 
Matija Solce, Teatro Matita (Slovenija, Češka)
Režiser: Matija Solce
Korežiserka: Vida Cerkovnik - Bren
Dramaturg: Miha Razdrih
Avtor in tehnolog lutke: Mitja Ritmanič
Izvajalca: Matija Solce in Filip Šebšajevič
Vsa zasedba
Kritike