PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Pravica biti človekAvtorska predstava mladih, trajanje 90 min

  14+
Pravica biti človek, foto Mankica Kranjec
Kaj pomeni biti človek – ne abstraktno, filozofsko, ampak čisto konkretno, vsakdanje, prizemljeno? Kaj pomeni biti mlad – danes, tukaj? Kje se danes dogaja gledališče in kdo je tisti, ki ga ustvarja? Katere prostore odpira, katera vprašanja? Kdo (se) izreka, kdo posluša?

V predstavi Pravica biti človek, ki je več kot pol leta nastajala v okviru Gledališkega laboratorija LGL, sodeluje 19 mladostnikov med 12. in 17. letom. Izhodiščna ideja je bila raziskovati odnos mladih do splošno priznanih človekovih pravic; med procesom je »splošnost« vedno bolj bledela in se umikala individualnim zgodbam nastopajočih. Predstava je tako intimna podoba generacije, ki po eni strani odrašča v dobro varovanih družinskih okoljih, po drugi pa vstopa v svet kaosa in popolnoma novih negotovosti, s katerimi je bilo prejšnjim generacijam prizaneseno. Poglablja se v njihovo razumevanje dovoljenega in sprejemljivega, družbene in osebne odgovornosti ter medosebnih odnosov. Ne ukvarja se s splošno priznanimi »pravilnimi« odgovori na aktualna družbena vprašanja, ki jih mladi večinoma dobro poznajo; jasno jim je, kaj je politična korektnost, vejo, kako se izražati, da ji bodo zadostili. Predstava skuša seči globlje, na raven njihovih osebnih strahov, želja, upanj, krivde, jeze; glasu jim ne daje zato, da bi govorili, kar od njih pričakujemo, ampak da bi povedali tisto, kar navadno zamolčijo.

Proces nastajanja predstave je bil hkrati gledališki laboratorij, ki je potekal pod vodstvom dramaturginje in gledališke pedagoginje Ane Duša in režiserja Mareta Bulca ter somentorjev, skladateljice Polone Janežič (glasba) in koreografa Sebastjana Stariča (gib). Namen procesa ni bil zgolj kreacija predstave, temveč tudi vzgoja sodelujočih v gledališčnike in ljudi, ki bodo znali in si upali artikulirati lastno misel, tudi če ta krši meje pričakovanega in spodobnega. Tako Lutkovno gledališče Ljubljana nadaljuje aktivno vključevanje mladih v gledališki ter tudi širši kulturni in družbeni prostor, odraslim ponuja možnost poglobljenega uvida v način razmišljanja prihajajočih generacij, na presečišču pa odpira prostor za dialog.

Vsaki predstavi sledi pogovor.

Pokrovitelj predstave je tednik Mladina.

PREMIERA 17. APRILA 2019, ŠENTJAKOBSKI ODER LGL

Režiser: Mare Bulc
Igrajo: Tibor Anželj, Matija David Brodnik, Dejan Cvek, Klara Gantar, Smiljan Hude, Liza Marija Humer, Sofija Kali Kirn, Zala Klinar, Jera Kočevar, Leon Kokošar, Tia Krhlanko, Luka Miloševič, Ana Praznik, Ema Radilovič, Indija Stropnik, Pavle Vastl, Aiko Zakrajšek, Maša Nela Zorc, Luka Žerdin
Avtorji besedil: Nastopajoči v predstavi
Montaža besedil: Mare Bulc, Ana Duša
Dramaturginja in vodja kreativno-pedagoškega procesa: Ana Duša
Skladateljica in mentorica za glasbo: Polona Janežič
Scenograf: Damir Leventić
Koreograf in mentor za gib: Sebastjan Starič
Oblikovanje luči: Gregor Kuhar
Asistenta ekipe: Ana Kozina, Jošt Rogelj
Jezikovno svetovanje: Irena Androjna Mencinger
Fotografinja: Mankica Kranjec
Vodja predstave in oblikovalec zvoka: Emil Koprivc
Producentka: Alja Cerar Mihajlović
Odrski mojster: David Kraševec
Garderoberka: Daša Jordanovski
Izdelava scene: Uroš Mehle, Vladson
Vsa zasedba
Kritike