Sinja pticaMitsko popotovanje, trajanje 0 min

  12+
Sinja ptica
Globokoumna pravljica, ki zasije s poezijo otroštva, je bila v Lutkovnem gledališču Ljubljana uprizorjena leta 1963 in je pomenila vrhunec tedanjega marionetnega odra. Ustvarili so jo trije veliki umetniki tistega časa: režiser Jože Pengov, glasbenik Uroš Kek in likovnik France Mihelič. Slednji je Maeterlinckovi novoromantični pravljičnosti dal sodobno podobo grotesknega nadrealizma in za likovni del predstave prejel najvišje slovensko priznanje na področju kulture, Prešernovo nagrado. Predstava, ki je pokazala dotlej nesluteno moč lutkovne umetnosti, je leta 1972 skupaj z Zvezdico Zaspanko izginila v plamenih.
Sinja ptica, metafora za neulovljivo absolutno srečo, se izhajajoč iz še ohranjenih skic lutk prvotne uprizoritve po skoraj šestdesetih letih vrača in razprostira na vsa prizorišča Lutkovnega gledališča Ljubljana. Poetična in alegorična drama ponuja navdihujočo arhetipsko predlogo za odpiranje skupnega prostora, popotovanja skozi zavedno in nezavedno, kjer se na odrih in hodnikih srečajo igralci in mlado občinstvo. Spremljamo fantazijsko potovanje dveh otrok, iskanje Sinje ptice po mističnih deželah, v katerih se srečamo s številnimi realno-sanjskimi atmosferami. Pot nas vodi po pravljičnem, razigranem, skrivnostnem, ganljivem in pomenljivem, ki soočajoč z vznemirljivimi temami in večplastno izkušnjo prevzame mlade in tudi odrasle.

Na žalost obstaja sinja ptica sreče onkraj meja tega minljivega sveta – vendar je vsi, katerih srca so neomadeževana, ne bodo iskali zaman, kajti na njihovih potovanjih po prostranstvih dežele sanj jih bodo bogatila in (o)čistila njihova čustev in domišljije polna življenja.
(Utemeljitev švedske akademije ob podelitvi Nobelove nagrade za književnost Maeterlincku leta 1911)

Tomi Janežič, režiser in pedagog, ki deluje tudi kot psihodramski terapevt, je kot redni profesor zaposlen na AGRFT v Ljubljani. Po mnenju mednarodnih kritikov je eden najzanimivejših evropskih gledaliških režiserjev svoje generacije in mednarodno priznan kot strokovnjak na področju kreativnih igralskih tehnik. Prejel je več kot trideset mednarodnih nagrad in priznanj.

Premiera: december 2019, različna prizorišča LGL
Slovenskim mladinskim gledališčem
Avtor: Maurice Maeterlinck
Režiser: Tomi Janežič
Vsa zasedba
Kritike
3 reasons to book on our web site